Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3299 / Det Svenska nationaldraget, finns det?

Eriksdalshallen 1964

DN kom inte i brevlådan i morse som jag sagt tidigare! Och då blir det tid för annat! Att fundera tex! Varning alltså! ;)

Och då det e Nationaldagen, så varför inte fundera på vårt Svenska nationaldrag? Om det nu finns? Jag tycker nog det!

Funderingen startade redan i går när jag läste om den Svenska skolan i Forskning & Framsteg, och en sammanfattning från en av utredarna var, att Skolans huvuduppgift under en lång tid i stort har varit att få eleverna att trivas i skolan!
Nu blir jag ändå litet undrande, borde inte lärande och litet ordning och reda, vara en huvuduppgift?

Läser om det svenska språket som utarmas mer och mer då det importeras mycket ord och många nyord skapas! Mest med anglosaxisk anknytning! Och många språkvetare ser det bara positivt, "de e så ett språk utvecklas"!
Jag vill påstå, att det e så här ett språk långsamt försvinner! (Det tycker artikelskribenten också)

Jag har fortfarande litet kontakt med idrottsrörelsen, och i vissa fall så blir tränare utskällda för att deras barn inte blir lika bra som Zlatan! Mao, det är tränarens fel! Att olika individer har olika förutsättningar, det faller inte föräldrarna in det minsta!

Och nu e vi även inne i en ny tid då vi inte skall sjunga "We shall Overcome" längre, utan den krassa verkligheten har kommit upp i dagsljuset! Verkligheten fanns såklart mycket tidigare, men det va fult att tala om den! Och jobbig att höra för makthavarna, och väntade man, så löste det sig nog ändå!

Sammantaget, så tycker jag det här speglar en nästan nationell konflikträdsla, en allmän mjäkighet, att alltid vara till lags, och alltid vara snäll! Och om man inte lyckas, vare sig det gäller i fotboll eller i  fotografi, beror det såklart på någon annan!

Så de här kanske e det som e vårt Svenska Nationaldrag? ;)
Den Svenska modellen! :)

Ha nu en fin Nationaldag i det fina vädret! 

Å så bör DN komma i morgon, då e lugnet tillbaka! :)

/Bengan

Inlagt 2016-06-06 12:26 | Läst 1235 ggr. | Permalink
Väl talat. Nu gäller det att återta den riktiga modellen.
Någon annan är en väldigt vanlig person och han bor säkert någon annanstans. Under kriget hette det # en svensk tiger" . Numera gäller "en svensk gömmer sig".
Jag tror nog mer på språkvetare än språkpoliser ;-) Jag har svårt att tro att ett språk utarmas av influenser utifrån. Många, för att inte säga de flesta svenska ord vi använder i dag är låneord från grekiska, latin, franska, tyska, engelska o.s.v. Om tillräckligt många talar språket är det nog inte så stor risk att det försvinner heller...
/T
Svar från Benganbus 2016-06-06 20:10
"Låneorden" kommer mycket fortare numera Tomas, via internet.
De e det som kan bli problemet för ett litet språk,
där de flesta redan talar svengelska.
/B
Ligger nog en hel del i detta. Och dessutom att det inte är lönt att titta på hur andra lyckas och vad de gjort, som skolan i Finland till exempel. Nej man måste köra sin egen modell, någon annan kan ju inte gjort något på ett bättre sätt, de Svenska barnen är säkert genetiskt helt annorlunda jämfört med alla andra barn därför kan ju inte "den Finska modellen" fungera här.... Eller beror det på oförmåga att erkänna att det blev fel när man införde "flumskolan" och senare ännu mer fel när man gjorde om skolan till en marknad där man jämställer utbildning med att köpa vilken konsumtionsvara som helst? I och för sig är det ju så även på "marknaden" du får den bil du har råd att köpa liksom. :)
/Affe
Sverige är ju ett extremt land i många avseenden. Mer sekulärt. Mer individualistiskt. Samtidigt med tilltro till att samhället ska ställa upp då det behövs. Välfärdsstat i stället för att familj och släkt är enda tryggheten. Vid sidan av Holland och övriga skandinaviska länder mest förändringsbenäget.

Alltför förändringsbenäget ibland tycker jag. Kommunaliseringen av skolan. Nedläggningen av försvaret. Lagt ner självförsörjningen med basvaror. Jag hoppar över sds hjärtefråga för att inte dra in troll i spalten.

Samtidigt funkar (funkade säger pessimisterna) en hel del ganska bra. Trots bristerna. Såg att Sverige placerade sig som etta i nån jämförelse om att "göra gott" (http://www.svd.se/sverige-basta-landet--gor-mest-for-manskligheten) och då det gäller levnadsstandard mm har (hade säger pessimisterna) Sverige höga rankningar.

Och spraket? "Man ba va ba ba alltså" är väl inte perfekt skriftspråk men uttrycksfullt för att beskriva mållös paffhet. Jag gillar ju Bengans språk, håller stockholmskan levande.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg