Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 125 / Bättre fotograf i Dogma?


  

För mig blir Dogma ett sätt att lämna en del av mitt pryltänk,
och att fokusera på bilden igen.
Och jag väljer då att begränsa min tekniska utrustning, att sätta på mig en "uniform" alltså!
(Uniformen = Dogma-löftet)

Och vad gäller utrustningen, uniformen, så upplever jag den personligen inte så speciellt begränsande,
så här har jag ju kört tidigare!
"En kamera, ett objektiv, en film"
Jag fotograferade så här på 1960 och 1970-talet, och det passar min fotografering bra då jag använder min kamera som en slags anteckningbok, eller kalla det fotografiskt noteringshäfte....

Men Dogma känns ändå som en fotografisk pånyttfödelse av något som jag tappat bort.....
Som jag nu håller på att hitta tillbaks till!

Men visst känns det litet ovant att begränsa sig i "prylinnehavet" helt klart! ;)
Undrar hur Canon, Nikon osv skulle uppfatta det om Dogma-tänket sprider sig?  ;)

Men det här med Dogma,
det kommer att vara en "fotografisk specialitet" för ett antal avvikare,
eller kalla det egensinniga fotografer,
eller "motströmssimmare" i fotovärlden,
som prövar att utveckla sitt bildsinne,
i stället för sitt "prylsinne"! ;)

Så Canon och Nikon, ni kan simma lungt! ;)

Och så till frågan, blir man en bättre fotograf med Dogma?
Jag tror det!
Om man vill!

Men det kräver en tid av inlärning, funderande och envishet.....
Och inte ett funderande om utrustning,
utan mera vad jag vill göra med min fotografering, och sedan börja!

Och du kommer sannolikt snart att märka,
att Du är inte passagerare på en teknisk plattform längre....
utan Du är föraren,
med vad det innebär!! ;)

/Bengan

 

Inlagt 2008-01-30 22:07 | Läst 11015 ggr. | Permalink
Kan bara instämma. Att gå runt med bara en kamera och ett objektiv gör mig rörligare inte bara fysiskt. Behöver inte fundera om något av de andra objektiven skulle vara bättre i just den situationen. Det är bara att koncentrera sig på att fånga bilden.
/Bengt
Bengt menar du att för att uppträda som Riktig Dogma fotograf skall man använda Analog kamera och eller kan man fota med digitala kamera men följa de regler som Dogma föreskriver i övrigt?
Jag har inte följt med riktigt. Men det känns riktigt för så här har jag plåtat i hela mitt liv. Jag har inte tagit bättre bilder med den alltmer tyngande utrustningen jag släpat på Så jag tycker det känns lätt. Jag har plåtat lite Dogma bilder för nästa nummer av tidningen jag jobbar på. Där sa man vilka ovanliga bilder det blir snyggt. Så lång har det gott/bert
Svar från Benganbus 2008-01-31 08:54
Hej Bert
Digital eller analog kamera.
Tanken är att med Dogma försöka fokusera mera på den fotografiska bilden.
Mvh Bengan
Jag tror nog inte att man automatiskt blir en bättre fotograf för att man fotar Dogma, men jag tror att det är en väg (av många möjliga) att utvecklas som fotograf.

För mig funkar Dogma bra, och jag brukar ju också lovprisa det men det är ju också viktigt att komma ihåg att vi alla är olika och att sätten vi lär oss på inte är desamma för alla.

Jag tror att det absolut viktigaste för att lära sig bli en bättre fotograf är att verkligen ha lusten att utvecklas. Vill man lära sig och utvecklas så gör man det.

Det näst viktigaste är att man har roligt när man fotar; tycker man att Dogma-foto är roligt, så kommer man också att utvecklas med det. Tycker man inte det så blir det svårare.

Först på tredje plats tror jag att metoden man väljer att fota på, t.ex. valet att fota Dogma, spelar in. Jag tror förvisso, precis som du, att Dogma har en hel del fördelar som gör det till ett lämpligt sätt att utvecklas. Genom begränsningarna måste man odla sin kreativitet och fantasi, till viss del släppa kraven på teknisk perfektion till förmån för innehåll o.s.v.

Men vill man utvecklas och är beredd att jobba för det och tycker att Dogma är kul, ja då är det nog helt oslagbart :-)
Jag funderar ständigt på att gå med i dogma, men jag vet aldrig vilken inställning jag ska ha. Jag har precis blivit förälskad i mitt nya objektiv, ett manuellt 50mm f2.0 och tror detta ska bli mitt dogma, men nu i detta ständiga mörker så behöver man höja isot, men så fort solen skiner måste jag sänka det igen. Att hitta kompromissen där emellan är svårt. därför tvekar jag att gå med i dogma, men ändå så tänker jag så mycket som möjligt på dogmatänkandet när jag fotograferar. I vår antar jag att jag går med, med Iso 200, men tills dess, övar jag nog bara på att lära mig min nya glugg, för jag tror precis som du säger, att det tar tid, spec. att få utsnittet direkt i hjärnan innan man tagit upp kameran till ögat.

Verkligen ett stort fan av din blogg ska du veta, läser den så fort den uppdaterats, och tycker om de lika mycket varje gång. Dina funderingar liknar mina så mycket, och just svartvit foto är min passion, någon som du verkligen behärskar till fullo!

Mvh
Marcus
Bra skrivit, Bengt. Och en väldigt fin bild! :)
Mycket snygg bild Bengt.
Jag gillar verkligen dina bilder och texter (som jag säkerligen sagt flera flera gånger :-)

Ska lägga ut riktigt gamla bilder jag med. Från någon i min släkt som tagit dem förr i tiden. Roliga bilder på min fastrar.

Ha en fin dag.
/Lena
Jag kan inte riktigt ge ett svar på din fråga, om man blir en bättre fotograf. Men man kan ju lungt konstatera att man blir en ANNAN fotograf, eller en annorlunda fotograf. Man tänker på ett annat sätt. Men om det är bättre vet jag inte...

/ Alex(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg