Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3238 / Bra gatufotografer kör med hyperfokal! I alla fall då och då!

In passing 1964

Typisk höftskottshyperfokal!

Vissa fototekniker faller i glömska mycket beroende på ny teknik och nya fotografer! Tex hyperfokalfotande, som är en teknik som många gatufotografer använt och några använder det fortfarande! Med hyperfokal är du alltid beredd, vare sig du tar upp kameran till ögat när du fotograferar, eller "skjuter" höftskott!

När man bländar ned ett objektiv, så ökar skärpedjupet, så man får en "skarp" bild inom ett större område än det inställda! Och för en gatufotograf (med en vidvinkel) så är det här ett värdefullt hjälpmedel!

.

Man kan väl fundera på när kunskapen om hyperfokal försvann! Kan tänka mig att det va när spegelreflexkameran kom i allmänt bruk och man började komponera bilden mer i sökaren! Visserligen fanns det hyperfokalhjälpmedel kvar utvändigt på många SLR-objektiv, men litet förenklade! Som här på OM-1, alla bländarvärden är tex inte utsatta!

.

Å visst har min X100 ett hjälpmedel i displayen, men det hade varit bättre att ha det hela utvändigt på optiken! Då hade man snabbare kunnat komma åt det med blicken, speciellt i solljus!

.

Jag kör mycket hyperfokal på min Fuji X-E1 med Summicron 35:an! Här e avståndet ställt på 5 meter, och jag har en "skarp" bild mellan 2,5 meter och oändligt! Men märk väl, det kräver en exakt adapter att köra hyperfokal, och det är det tyvärr litet si och så med! Men visst e adaptrarna billiga! ;) 

/Bengan

Ps. Å kör man med en kortare brännvidd, tex 20 mm, så ställer man avståndet på 2 meter på morgonen, å det räcker hela dagen! För optikens största öppning e 5,6!  Skarpt mellan 1 meter och oändligt! :)

Inlagt 2016-04-18 07:36 | Läst 2665 ggr. | Permalink
Hej!
Hur gör du för att få upp bloggens bild när du delar på Facebook?

Det är inte ofta jag använder ordet hyperfokal.
Kul att läsa om det. Bra tips för mig som oftast tänker digitalt.
Svar från Benganbus 2016-04-18 08:10
Inga svåra frågor om Fejan, då blir jag retad av mina sk polare! ;)
Men jag klistrar bara in bloggrubriken på Fejan, å då blir det som det blir. :)
Jag använder ofta hyperfokal,
men det beror på att jag kör med analoga objektiv på min Fuji X-E1!
/B
Erik Madsen 2016-04-18 10:15
Klicka på "Dela" och hela blogginlägget överförs till din FB sidan. Om jag förstår din fråga korrekt.
Bästa hälsningar från Erik / DK
Det är snabbt att plåta hyperfokal, skulle tro att det försvann mycket i och med autofokusens intåg.

Att tänka på dock; om du använder en mindre sensor, som här till exempel, stämmer inte skalorna för småbildsoptik eftersom de är uträknade för en större oskärpecirkel (0,3 mm) och inte 0,2 mm som man måste räkna med för den här sensorstorleken. Konkret innebär det att man måste blända ned drygt ett steg extra i förhållande till vad skalorna visar, som i ditt fall skulle betyda att använd skalorna för f/8 men blända ned till f/11 (gärna lite till).
/Affe
alf109 2016-04-19 10:58
0,03 och 0,02 skall det vara givetvis. :)
Hur som helst är även de måtten tilltagna i överkant enligt en genomgång i LFI där man kollade upp ögats verkliga upplösning (och inte gammal kinofilm som, vad jag förstått, de gamla siffrorna grundar sig på) där kom man fram till att för att ögat skall uppfatta en bild som skarp betraktad på ett avstånd som minst motsvarar bilddiagonalen och om bilden är obeskuren krävs en upplösning av ungefär det dubbla jämfört med vad skärpedjupsskalorna antyder.
Kunskapen försvann väl med autofokusen.
alf109 2016-04-18 08:45
Det var nog mer skalorna än kunskapen som försvann. ;)
Att zoomar blivit så poppis spelar säkert också in.
SallyIV 2016-04-18 09:19
Ja, att skärpedjupsskalorna försvunnit är illa. Kompenseras i viss mån av att man kan se resultatet direkt om man är osäker.
På mina Fuji är det lätt att ta AF-L med originalobjektiv så vet man ju var fokuspunkt ligger..

Däremot, adaptrar.
Vet någon något om en 2,8/52 mm 39mm fattning, suttit på en Rysk Fed? Skall vara Leica-kompatibelt men int' f är det klar skärpa någonstans såvitt jag kan se.. Eller så är det bokeh alltid ;-)

-J!
Skarpt och skarpt. Skärpedjupsskalan handlar om inom vilket område det blir acceptabelt oskarpt. Den digitala tekniken har ändrat den skalan. Med tanke på hur snabbt många kameror fokuserar idag är det många gånger bättre att använda autofokusen och få skärpan där man verkligen vill ha den.

Vid gatufoto ställer jag ofta in ett avstånd, säg 3 meter, som jag mest troligt kommer att fotografera på. Sen trycker jag på fokusknappen på kamerans baksida om det behövs.
Svar från Benganbus 2016-04-18 14:44
Min Summicron 2/35 IV har ingen autofokus... :(
/B
Min "fickkamera" (Ricoh GR) har en utmärkt hyperfokalfunktion som de kallar "SnapFocus" (objektivet svarar mot en 28). Man väljer själv t ex 2,5 m och aktiverar. Sen fungerar det så att om man har tid på sig och trycker ner avtrycket halvvägs, så fokuserar den som vanligt o använder inställt ISO-värde. Men är det bråttom och man trycker ner helt i ett svep, då blir det det förinställda värdet, plus auto-ISO. Helt suveränt! Tänk om andra fabrikanter tog efter... Magnus lösning kommer ju nära.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg