Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3234 / Jag tycker det är intressant och kul att fota med äldre kameror! De kanske nå'n redan har märkt! ;)

Det som kan vara intressant e också att se hur långt man klarar sig med en äldre kamera? Jag menar, kan man ha kvar en äldre kamera en längre tid och ändå fota bra? Så det blir lika bra som vanligt alltså? Nu talar jag om oss fotoamatörer som mest fotar familjebilder, semesterbilder i städer eller i naturen?

För visst byter vi kamera ganska ofta?
Eller skapar vi vår fotoidentitet via kameran?
Eller vad är det som händer? Ursäkta den känsliga frågan! ;)

.

Tog fram en av mina äldre digitalkameror, en Fujifilm X100, och tog några bilder samt plockade fram några äldre bilder jag tagit med kameran! Äldre i det här sammanhanget är c:a tre till fyra år gammalt! (Fyra år e mycket i den digitala kameravärlden, det skall ni veta) Och utan att göra någon längre test, så tycker i alla fall jag att  X100 funkar mycket bra fortfarande!

Här nedan kommer några tidigare bilder tagna med X100

.

 

.

.

.

Nu måste jag erkänna att jag köpt en nyare kamera för ett halvår sedan, en Fuji X-E1! Mest för att kunna använda mina äldre M Leicaobjektiv! Men den nya Fuji X-E1:an va ändå c:a tre år gammal och en utgången modell, sista exemplaret hos Fotokungen! Fick den billigt! :) Den tar också bra bilder, tillräckligt bra, även med äldre manuella M Leicaobjektiv! På bilden här ovan e det Summicron 35:an som har kvällsjobb på Hornsgatan!

Men som sagt, tycker X100 räcker bra! (Så länge den funkar) 
Å så har jag ju det kuliga ombytet att förnöja mig med, Fuji X-E1:an! ;)

/Bengan

Inlagt 2016-04-15 08:41 | Läst 1558 ggr. | Permalink
Det där är en intressant fråga. Jag har sedan 2005 haft en hög med kameror. Både kompaktkameror, 20D och 5D modeller. Länge trodde jag att jag skulle få bättre bilder med en mer avancerad kamera.
Med tiden har jag lärt mig att det inte är sant. I bästa fall kan man få nya möjligheter med en ny kamera. Fler bilder per sekund, snabbare autofokus för snabba motiv eller varför inte sätta sina gamla Leica R objektiv på kameran med hjälp av en adapter.
Nästan hela den tiden har jag haft en 1D MKIIN som har hängt med. Den var länge min huvudkamera.
En kamera som nu gått mer än 200 000 bilder.
Har haft den utlånad till en av mina söner ett par år och fick tillbaka den förra helgen. Så senaste veckan har jag använt den igen en del. Det var som att träffa en gammal kompis.
Som verktyg är hon lite klumpig Bettan Fast hon är annars i toppform. Smattrar på som när hon var ny.
Så länge man inte går över ISO 800 kan hon definitivt ge min nya kamera 5Ds R en match. Så länge jag inte skriver ut större än A3 har jag mycket svårt att säga om det är gamla Bettan som tagit bilden eller 5Ds R.
Den nya är mycket mer lättarbetad som verktyg och inställningar går mycket snabbare. Fast när det gäller bildkvalité är det betydligt mindre skillnad än man kan tro.
Här ett exempel från veckan som gick:
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpiclarge/364867/3461896.htm
Att byta kamera ofta betyder väl ingenting om man redan har dem "på hyllan". Det kostar inget extra att hålla dem igång, menar jag. Men du menar väl att köpa nytt=byta, kan jag tro =)
Jag har nu skaffat en Summicron 35:a (vers III, dock). Så nån gång i framtiden kanske jag också skaffar mig en sådan modern apparat, Fuji X-E1 ;) Fram till dess klarar jag mig nog med mina gamla iphones. Ska dock erkänna att jag ibland saknar min gamla Leica M4-2 med Summicron 35:an. Men nu har jag iaf objektivet ;)
Svar från Benganbus 2016-04-15 13:43
Under tiden då tiden går och du nu har ett leicaobjektiv och planerar att vänta, varför då inte skaffa en begagnad Fuji X-E1 med adapter för M Leicaobjektiv! Under väntetiden alltså! :)

Fast risken finns ;)
att du då upptäcker en liten rolig och behändigt OCH kompetent utrustning som gör att du lägger iPhonen i fickan! Och kanske väntar ett tag med inköpet av M 4-2! :)
/B
Johan Pihl 2016-04-15 13:49
Det dök faktiskt upp en fin beg Fuji X-E1 på blocket för 2000:- här i hbg. Men sedan ska man ha en adapter för ca 500:- också. Jag har inte riktigt de pengarna nu, men funderingarna finns där. Gillar dina bilder du tar med din Fuji X-E1 och Summicron 35:a, Bengan (och de andra bilderna med, såklart).
Snygga bilder, eller rentav vackra. Speciellt bilden på din vackra fru. Nä, kameran har nog väldigt liten betydelse, det har du bevisat ett flertal gånger. Sedan är det bara det att det blir roligare med vissa kameror än med andra, vilket naturligtvis har med hanterbarheten att göra, men även mer subtila kvaliteter som utseende. Utseendet borde egentligen inte ha någon betydelse, men jag gillar min X100s, kanske bl.a. för att den ser ut som många kameror såg ut när jag var ung.
Svar från Benganbus 2016-04-15 13:47
Tack för bildbetyg och annat betyg! :)
Vad gäller X100, så va det den kamera jag väntat på!
Jag hade tjatat några år här på FS om "varför kan man inte göra en digitalkamera som ser ut som en kamera!"
Å då kom den från Fuji! :)
/B
Den kan nog fungera 10-15 år till. Var ute och fotade med min 10-åriga D2X häromdagen och vid ISO upp till 400 blir det lika bra som med något annat. Speciellt färgerna är trevligare än på mina nyare kameror.

/Stephan
Svar från Benganbus 2016-04-16 10:17
Å funkar en analog M Leica å Tri-X att fota med, så borde en X100 funka ganska länge vad gäller bildkvalitet!
Men med X100 så e det nog elektroniken som e den svaga punkten!
Lägger den av, då brukar reparationen kosta mer än en ny kamera!
Nästan i alla fall!
/B
Är det inte så att man kan ta bra bilder med de flesta kameror, även kameramobiler. Det gäller bara att anpassa motiven och situationen till vad kameran klarar av. Vilket innebär att man kanske inte kan ta alla de bilder man vill ta, men de bilder man tar blir bra. Eller.....?



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg