Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3220 / Rapport från ett pannrum! Det går väl bra som titel på en bok också? ;)

Ni som e litet belästa (innan internet) ni vet såklart vad jag anspelar på! ;) Och för övrigt så e inte jag den som skjuter upp saker längre än nödvändigt! (Min fru kan ha en annan åsikt, men det e väl bra för den demokratiska debatten i ett samhälle att man har olika åsikter)  Å vad gäller att göra saker, de e ungefär som ett fint vin, saker måste mogna!  Så först nu va det dags att gå ned i pannrummet för rengöring av pelletsbrännaren!  Ni ser pelletsbrännaren nedtill på pannan!

.

Här är den urskruvade och strippade "jetmotorn" på plats i flygverkstaden! :)

.


Rysaren skulle vara att en liten skruv rinner iväg i det här läget! Alla skruvar har en uppgift här! Ingen skruv e nå'n prydnad på en "jetmotor!"!

.

Passade på att sota pannan när jag ändå hade den avstängd! Men det blir ändå litet varmt om fingrarna för pannan håller värmen bra! :)

.

Och så e brännaren på plats igen, och jag har startat upp den! Och den tände fint och susar på bra! Så allt verkar vara rätt monterat! Så nu blir det inget större arbete i pannrummet på ett halvår! :)

De va det om den "litterära" rapporten!

/Bengan

Inlagt 2016-03-30 12:05 | Läst 3659 ggr. | Permalink
Skurhink;) Ser ut som rejäla doningar som går att hålla liv i ett tag. Ser även en matarskruv, hur lång tid kan du köra mellan påfyllningarna eller har du en silo i andra ändan.

/Stephan
Svar från Benganbus 2016-03-30 17:23
Har ett veckoförråd som skruven går ned i!
Eller det räcker i två veckor om det inte e för kallt!
(Å så kan jag köra på el på sommaren)
/B
Maja Ekelöfs bok "Rapport från en skurhink" köpte jag till min mor när den kom ut. Mor städade på apoteket därhemma. Naturligtvis läste jag själv också boken, den är riktigt läsvärd. Hon var ju släkt med den mer berömde Gunnar Ekelöf.
Svar från Benganbus 2016-03-30 17:24
Tack för påminnelse om Gunnar Ekelöf, det hade jag helt glömt!
/B
Kul rapport tycker jag som har såna minnen. Bilden med pannan visar ett flerfärgat skimmer vid den gula kåpan - vad är det som skimrar?

Fixade själv med pannan för mycket länge sen, den gick med olja. Fick ned förbrukningen till hälften. Med olja gällde det att luften precis skulle räcka till förbränningen. Tätade mot tjuvluft, min lucka var inte tät. På sluttampen överkurs: satte in förvärmare för oljan, extrabafflar för att leda rökgaserna särskilt långt och isolerade pannan utvändigt för att inte värma pannrummet i onödan.

Man fick hela tiden balansera mot sotbildning och för att undvika kondens i skorstenen. Kan tänka mig att då man eldar med pellets är det bättre att kosta på rikligt med luft än att få sot och tjära eller kondens.
Svar från Benganbus 2016-03-30 17:20
Det flerfärgade skimret e från solen som lyser in i pannrummet, och så e nog objektivet på iPhonen aningen smutsigt...tror jag! :)
Och intressant att läsa om din panneldarerfarenhet!
Pellets e nog ganska enkelt, jag får bara ljusbrun lättrörlig aska!
Sotaren sotar skorstensröret från skorstenen och ned till pannan,
han har en lång flaskborste med järnkula!
Jag sotar pannan och brännaren! :)
/B
När jag ser detta är jag glad att ha fjärrvärme.
Svar från Benganbus 2016-03-30 17:29
Man kan se det hela på flera sätt! Ännu så länge!
Jag får bära pelletssäckar! :)
Det e bra att jag rör mig säger min fru!
Men hon tycker jag skulle bära pelletssäckar oftare!
Inte för värmen, utan mera för min egen träning... suck.. ;)
/B
Du har naturligtvis rätt Bengt, en del vardagssysslor som innebär fysisk ansträngning bör man försöka behålla. Det är bra för hälsan, speciellt när man är pensionär (vilket jag är numera).(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg