Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3159 / Tekniken förr! Å så Galleri Korn idag!

Det tekniska förr var inte riktigt i klass med dagens teknik, och det märks på många äldre bilder! Tex på kornet! Här är en bild tagen på Nalen, året va nog 1963, och filmen va Tri-X!
Knepigt ljus va det också, som gör sitt till! Hade jag haft en digitalkamera, tex en Fuji X-E1, så hade det sett helt kornfritt ut! :)

Nåja, det är intressant att se bilder från förr, man får litet spännvidd på fotografin, och kornet hör ju till den tiden om man fotade i skumma miljöer!

Apropå korn, så går jag och tittar på utställningen på Galleri Korn i dag.
Det skall bli intressant!

/Bengan

Inlagt 2016-02-19 08:55 | Läst 2667 ggr. | Permalink
Jag brottas lite med om jag tycker att brus är lika snyggt som korn kan vara. Än så länge tycker jag inte det. Dessutom kan man väl förmoda att bruset kommer att mindre och mindre synligt i takt med att sensorerna utvecklas.

Galleri Korn är väl nästan obligatoriskt idag om man är i stan. Vi kanske ses där.

F
Nejnejnej, det här är ju känsla och inte perfektion! Det är ju verklighet och inte studio, tycker jag.

Ljuset - trots den vita blaffan till höger, den överexponerade armen går ju min blick till tjejens öga som ligger i skarp kontrast - det är ju så här man uppfattar det i en normal (befintligt ljus) situation.
Hade jag varit där nu så hade jag kört 6 400 eller 12 800 med någon Fuji och fått till samma korn och oskärpa, som jag tycker ställer om betraktaren till att förstå situationen. Med full skärpa och timmar i efterbehandling med att lyfta dagrar hit och dagrar dit mm för att förbättra bilden, då blir betraktaren nog mer intresserad av vad man kan se - "aha en Seiko modell yx och ett armband från .. och missar helheten.
Tror fotografen vill förmedla att hon spanade in något en bit bort?

Tänk sedan om detta hade varit i färg, än mer bildinformation för ögat att sålla!

-J!
SallyIV 2016-02-19 14:01
Jag gillar bilder från förr. Det är fint när bilderna är lite korniga. På Moderna utställningen "ett gott hem för alla" visas det fina bilder från förr på sk silvergelatin papper. Kan varmt rekommendera. hälsningar, Marie
Hej Bengt - jeg har lige kommenteret på FB.
Men endnu engang jeg synes vældig godt om dette billede - med eller uden korn.
Hilsen fra Erik.
Kornfritt? Det jag mest kan sakna på mina digitala svartvita bilder är just kornet. Så till den grad att jag länge funderat på att skaffa "Silver efex pro" för att kunna efterlikna kornet jag hade i mina 70-talsbilder med Tri-X. Ibland pressade jag t.o.m. filmen lite för att få extra korn.

Jag tycker kornet (Tri-X och Ilford HP4/5) ger en extra struktur åt bilden som bara är positiv.

/T



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg