Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3118 / Varför inte gräva litet mera i närområdet?

När det e litet kyligt ute, ger det ofta tid för mera läsning! Läste nyss i den enda fotobok man behöver några ord av Kurt Bergengren om vårt ständiga sökande, eller resande, efter nya livsmål eller i vårt fall, nya fotomål! Fotosafaris jorden runt, eller landet runt, helst i exotiska miljöer, miljöer som man ofta inte förstår riktigt! (De e nog därför fattiga människor i utlandet blir mera exotiska) Ungefär så beskriver Kurt Bergengren det hela!

Hittade ett äldre exemplar av tidningen FOTO där John Arthur Ekebert berättar om sin gatufotografi! John fotar där han är, och där han har varit! En svår form av fotografi, den är känslomässigt nära, stark och även självutlämnande! Det e väl därför den här fotografin är så sällsynt!

För övrigt så väntar jag en stund att ta en längre promenad med Roffe pga kylan! Men Roffe har  redan varit ute och kutat på tomten slängandes en gummigris! (Och pinkat) Till slut måste jag avbryta det här kutandet då jag började frysa, och berätta för Roffe att det e -17  grader ute!

/Bengan

Inlagt 2016-01-16 10:22 | Läst 1602 ggr. | Permalink
Att fota i sin egna kvarter skulle man göra oftare, närmiljö, grannar mm, tror det kan bli värdefulla bilder för en själv i framtiden om inte annat. Men man är ju också nyfiken på nya miljöer och då tycker jag att det är ett bra sätt att undersöka - med kamerans hjälp!

Skönt att sitta inne å läsa såhär års... :)
Dokumenterar mina kvarter regelbundet. Inte så många människor ännu, måste lära känna dem först.
Bilden fick mig att ana ett bråddjup.

Uppe t v utrikesministern som fått hyra lägenhet av Kommunal där inte så få i ledningen svirar upp medlemmarnas pengar medan resten ser eländet men inte vill eller vågar göra nåt åt det.

Mitt i bild uppslaget om Ekebert. Kollade på honom. Han frilägger sitt missbrukarliv på sin blogg. Elände men också fina stunder. Han gav för ett par år en ut en fotobok, "Håll höjden". Därtill uppmuntrad och stöttad av Frank Aschberg. Stockholms stadsmuseum har köpt in dokumentationen.

Kollade på Aschberg också. Hur han utom "Raggare" gatufotat duvor med normaloptik sedan han vunnit deras förtroende eller de vant sig. Ett inte alltför påträngande sätt att gräva i sitt närområde.
Den värdefullaste dokumentationen är foton från närområdet, dess intresse står sig i längden. Men olika närområden är fotografiskt olika intressanta. Vet inte hur spännande det är att utforska Gnesta med kameran i hand. Att utforska Saltspring och min by med kamera och hitta det som är fotografiskt intressant är en rejäl utmaning,. Det verkar vara mycket mer spännande att promenera i gamla Stockholmskvarter.

Om jag ska bli bra på "närfotografering" måste jag öva mer på att fotografera människor. Och då menar jag inte smygfotografera. Nix, ärligt och rättframt be om att få ta en bild, men jag har stort inre motstånd att övervinna.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg