Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3115 / Det e tyst i huset nu, endast tomten e vaken! ;)

Nåja, de va länge sedan jag va tomte, men har kollat runt i huset, som en tomte ;) att allt funkar! De e sjutton minus i Gnesta, och det e alltså bra om värmen i huset fungerar! Har nyss rensat pelletsbrännaren och fyllt på pellets i förrådet! Jag har även eldat litet i spisen i dag, så vedspisen e redo om det skulle hända nå't! Och har tagit in ved så det räcker något dygn! För om proppen går i Gnesta, och huset blir mörkt, då funkar vedspisen för att hålla värme i ovanvåningen! :)

Så nu e allt gott och väl!
God natt!

/Bengan

Inlagt 2016-01-14 22:53 | Läst 969 ggr. | Permalink
För mig ser bilden ut som bakstycket på en vedeldad Leica. Men jag tror att det sista exemplaret av dem gick under med Titanic, så bilden måste vara photoshoppad :)

Ha det gott! /Thomas
Tänk vad dessa järnspisar har betytt i de svenska bondköken! Roligt att en del av dem finns kvar och används. Det kunde vara ganska tidsödande att laga mat på dem (enligt min personliga erfarenhet). För egentligen blev de inte riktigt tillräckligt varma. Att steka biff på en sådan vedspis var knappast att tänka på. Men de är oöverträffade när det gäller att sprida trivsel i köket. Fast det är rätt mycket jobb med att aska ur dem. Jag har sett autentiska bondkök där vedspisen kompletterats med en elspis. Och det var elspisen som användes. Vedspisen kom dock till användning för bak. Bakom själva spisen fanns ofta en bakugn, där man t ex kunde grädda rågkakor direkt på hällen. Antagligen perfekt för pizza också.
Svar från Benganbus 2016-01-15 06:58
Utan vedspis på landet förr så stod man sig slätt! Både vad gäller mat och värme. Vi har testat att koka spagetti och har även använt stekpanna på vedspisen. Men problemet, tycker jag, e nog mera att hitta platser på spisen där värmen e litet mindre, så det inte bränns vid! Man får hålla koll och flytta kastruller/stekpanna hela tiden man arbetar. Det finns ugn också, men den har vi inte testat att använda.
Och efter några timmar, så blir skortensstocken varm, då blir det en värme som sprider sig i hela huset. När vi tittade in i huset första gången, och jag såg att det fanns en fungerande vedspis, så tänkte jag: Now you talking! :)
Normalt ligger det en skiva över vedspisen och vi använder platsen som avlastning då köket är litet, men nu när det e kallt, vill jag ha en värmereserv färdig om något skulle hända. Men jag tänder spisen då och då för den trevliga värmen och det mysiga knäppandets skull! :)
/B



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg