Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3105 / Skärpa i bilden! Eller räcker det med litet extra bra kontrast?

Vi lever i en skärpetid, i alla fall i amatörfotografin! För amatörfotografin styrs ju av tillverkarna av fotoutrustning! Å det nya som kommer skall hela tiden vara skarpare! Och snabbare såklart! Tänk om tillverkarna skulle börja tala om komposition, eller olika fotoprojekt, eller hur ta ut det mesta av din tidigare kamera, hur skulle försäljningen då se ut? ;)

Men nu e vi i skärpetiden alltså, å skarpast e bäst! Men bra kontrast blir ofta också bra! Bilden här nedan har ganska mycket kontrast! Jag har dragit litet extra i "kontrastreglagen" i PS och tycker bilden ser hyffsat skarp ut så här! Så det räcker i alla fall! Förstora bilden så kanske det syns bättre!

.

Å som vanligt e bilden tagen med Fuji X-E1 och ett 35 mm äldre piratobjektiv!
Tycker X-E1:an funkar bra med piratobjektiv!

/Bengan

Ps. Å tack för modellarbetet Ronny!

Inlagt 2016-01-07 21:46 | Läst 1251 ggr. | Permalink
X-E1:an funkar också bra som svartvit kamera. Du kan använda skarpa bilder som säljargument, men knappast bra bildkomposition. "Köp X-E1, kameran som alltid ger välkomponerade bilder!" :-) Tillverkarna ligger ju i selen för att ständigt erbjuda oss bättre prylar. Själv är jag inte ledsen för det, om jag hade råd skulle jag falla oftare för deras locktoner.
Svar från Benganbus 2016-01-08 12:36
Tur att jag fick hjälp att upptäcka den här utgångna modellen!
För den e kul att köra med bla. Leicaoptik!
Även om det inte går så fort utan autofokus!
Men jag har all tid i världen! ;) :)
/B
Det är mycket som dras till sin spets. Inte alltid det är bra med hög skärpa. Många damer gillar definitivt inte att man ser varenda por i deras hud eller minsta finne. Så då ägnar vi ut retusch för att få bort den skärpan på hud och liknande. Vi smetar ut skärpan.
Kort skärpedjup är en annan sådan där missförstådd egenskap. Många tror att ett porträtt blir bra om man kör på största möjliga bländare. Fast det är ju inte alltid sant vet den med erfarenhet.
I din bild hade då både mustasch, nästipp och örat varit oskarpt och endast ögona i fokus. Det hade ju inte gjort bilden bättre.
Undrar när alla skall börja prata om lagom skärpedjup.
syntax 2016-01-08 08:22
I en spegelreflexkamera med verklighetssökare och nedbländningsknapp kan man kontrollera skärpedjupets utsträckning mera precist, och därmed förstå hur den slutliga bilden kommer att se ut. En viktig funktion som har försvunnit med de digitala sökarna - så det blir nog inte så mycket prat om den saken.
Flash Gordon 2016-01-08 08:40
Ursäkta men vad är en spegelreflexkamera med verklighetssökare. Att någon sådan släppts på marknaden måste jag ha missat.
En verklighetssökare måste vara en världsnyhet.
syntax 2016-01-08 08:52
Det är naturligtvis den traditionella spegelreflexen med en inspeglad bild direkt av verkligheten.
Den traditionella sökarkameran som exempelvis Leica M har även den en verklighetssökare - inte en sökare bestående av digitala strukturer.
Inte någon världsnyhet precis - men det är kanske världens bästa sökare som sitter i den traditionella spegelreflexen. Där har man kontroll över saker och ting, som jag påpekade ovan.
Flash Gordon 2016-01-08 10:21
Då förstår jag fast håller inte med dig. Just när det gäller skärpedjup så är dagens dSLR sökare inte särksilt bra.
De flesta kameror har en mattskiva som simulerar ett kortaste skärpedjup som motsvara bländare 4 till 5,6 broende på kamera. Så att bedömma vad man har för skärpedjup eller var skärpan exakt ligger med normal optisk dSLR sökare är därför omöjligt för ljusstarka objektiv. Så att trycka på knappen och simulera skärpedjupet fungerar därför bara vid mindre bländare än 4-5,6. Samtidigt har den där fuktionen aldrig varit särskilt exakt enligt min erfarenhet.

Då får jag nog säga att en bra EVF eller Live view på skärmen ger en bätre uppfattning om var skärpan ligger och hur skärpedjupet blir.
Sedan har EVF andra nackdelar som att det är som att se världen på TV och vad beträffar färger kan de inte ens visa sRGB ännu.
Så en verklighetssökare får vi nog vänta på ett bra tag till.
Svar från Benganbus 2016-01-08 10:38
Jag som fotat med Leica sedan 1959 och M Leica sedan 1962, tycker jag klarar mig bra med Fuji X-E1:an! Men mycket handlar om att det e kul med X-E1:an också! De e när man har kul som det händer nå't! Å vad som händer, de e alltid en smaksak! ;)
/B
syntax 2016-01-08 10:59
Mats: I ett bra utförande av den traditionella spegelreflexsökaren kan jag lätt avgöra hur oskärpan ser ut i en oskarp bakgrund. Jag kan genom att trycka ned nedbländningsknappen och vrida på bländarringen avgöra exakt hur mycket oskärpa som blir bildmässigt bäst. Detta tack vare att de är den vekliga bilden, den bild som kommer att projiceras på upptagningsytan, som jag betraktar - verkligheten alltså. Sålunda: en verklighetssökare.
Det var en bra blogg du har i dag.
Detta med kompositon är det viktigaste när man skapar bilder och konst.
Det borde vara det första man lär sig. Därför är det bra vara med i en fotoförening
för där brukar vara kurser om detta.
Det är lärorikt titta på bilder och konstverk av de "stora" för de visste och vet
vad komposition är.
Jag var med på en visning av Skagenmålarna. Där var en mycket duktig guide
som lärde ut målningens uppbyggnad.
Där var många som efteråt hade tagit det till sig. De var så glada för nu
såg de på bilder och konstverk på ett annat sätt.

Att byta kamera i ett måste vara jobbigt för det tar tid bli vän med den
Ha det gott och ge Roffe en extra kram.
Gun-Inger
Svar från Benganbus 2016-01-08 12:33
Tack för det Gun-Inger!
Visst e det litet konstigt med ny kamera för en medelålders plus,
men det skall jag nog fixa! ;)
/B
Gun-Inger Arvidsson 2016-01-08 19:42
att du fixar det är väl självklart...jag kallar de i din ålder ungdomar hi hi
har barn i den åldern.
Jag menade närmare de som byter kamera som en del byter skjortor,,
gia
skarp kille!....;)
Svar från Benganbus 2016-01-08 10:35
Och som sagt, tack för att du sitter modell! :)
/B



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg