Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3087 / Fuji X-E1 som "manuell" kamera!

Här e Roffe litet otålig, jag har nyss avbrutit en sorkjakt för att ta den här bilden!

Kör Fuji X-E1 "manuellt" just nu! Kul! Man ställer bländare och tid efter ett fast ISO-värde! Som en pressad Tri-X! Exponeringen ser man ju i sökaren! Är bilden för mörk tex, så öppnar man bara bländaren!  Litet back to basic-fotografering! Som på en M Leica! Och som sagt, jag har nu satt tillbaka Summicron 35:an på kameran igen! Det blir inte skarpare, men snyggare! :)

Och nu har jag även bättre koll på kvällsbilder med den här inställningen! Normalt på en digitalkamera så ljusar kameran upp kvälls och nattbilder så det ser ut som de e  på dagen! Men inte nu när jag bestämmer! :) De e klart att man kan fixa det här "dagsljusbeteendet" hjälpligt i PS efteråt, men det här sättet känns riktigare! Mer äkta liksom! Och som sagt, mera kul!

.

Här är det sorkjakt! Roffe hänger med bakbenen i strandkanten! (De e vatten en halvmeter nedanför) De e en liten utmaning att fota rörliga föremål och inte ha autofokus, autoexponering eller auto-ISO, och hålla en hund i ett koppel i andra handen! (Annars hade Roffe plurrat) Men de går ganska bra att fota så här! :)

/Bengan

Inlagt 2015-12-22 17:53 | Läst 2367 ggr. | Permalink
Det är lite samma erfarenhet som att plåta med Stål-Leican. För det mesta går det jättebra.
Ställ på ISO på auto och välj bländare så väljer kameran slutartiden. Du kan då koncentrera dig på focus och jycken.
Dessutom kan man bestämma den kortaste slutartid och max/min ISO.
För enkelt?

God jul
Svar från Benganbus 2015-12-22 19:53
Helt klart för enkelt! En riktig fotograf låter inte en maskin ta över allt! ;)
God Jul tillbaka!
/B
Hej Bengt.
Jeg har også i et stykke tid kørt næsten fuldt manuelt. Min a6000 har den samme focusfunktion med at zoome ind og stille skarpt manuelt. Jeg fik et tips om at sætte både blænder og lukketid manuelt og så ISO på auto men med en max-værdi. Og som du skriver, så kan man jo se resultatet direkte i søgeren også hvilken ISO-værdi der foreslåes.
Jeg synes at Roffe ser ud til at nyde opmærksomheden - filmstar :-) Måtte lige slå "sorjakt" op i min ordbog - mosegris på dansk.
Hilsen og God Jul og Godt Nytår til jer alle tre fra
Erik i Roskilde/DK
PS: Vi staver det altså sådan her i DK - God Jul o.s.v. Men altså julen og et nyt år.
Just det - det är därför spegellöst med elektronisk sökare är så kul! Man kan köra manuellt och ser direkt hur det blir. Perfekt för nattbilder eller andra knepiga ljusförhållanden.
Utseendet är viktigt, både på hundar, människor och kameror! Man kan inte se ut hur som helst ju! Önskar dig/er fina helger!/Björn T
Bilden! Vägen dit är ointressant, har fixat zink åt dej tar det till fikat ;) å goooo jul där ute på bystan/ Ronny
Håller med dig, Bengan. Såna saker bör ställas manuellt. Möjligt att man kan rädda exponeringen efteråt om man kör RAW, men du och jag kör ju JPG ;) Sen är det ju inte bara att bilden blir "fel" exponerad, utan kameran väljer ju en "för" lång slutar tid, vilket ofta resulterar oskärpa.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg