Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3077 / Fokusskift på ljusstarka objektiv och så Tårtan i morgon!

För några år sedan va det en del fotografiska debatter på nätet om fokusskift på några ljusstarka objektiv, bla den nya Sonnar 1,5/50 mm. Skärpan låg inte riktigt rätt på nära håll på olika bländare! Å det gällde när man ställer in skärpan via en optisk mätsökarkonstruktion, som finns bla på Zeiss Ikon, M Leica och liknande kameror. Man kan väl säga kortfattat att inställningskurvan på mätsökaren och objektivinställningskurvan överensstämde inte riktigt på några bländare på näravstånd!

.

Nu blir det en annan sak via en elektroniskt sökare! Vad du ser, det får du! Även om skärpan på full öppning kanske inte e så bra här på det här Canonobjektivet från 1950-talet! Men skärpan e där jag ställde den via sökaren på Fuji X-E1! 

Men fotografi är nu inte bara skärpa och att pricka skärpan! Skärpa kanske kan vara första steget i fotografi! Men se'n måste man nog gå vidare! För Fotografi är mycket, mycket större och även annorlunda än bara skärpa! 

Och i morgon är det Tårtan! Sista Tårtan för höstterminen!
Vi sitter av från c:a 15.00 och fram till stängning vid 18-tiden!
Men man kommer och går när man vill såklart!
De e som i den riktiga skolan! ;)

Så väl mött!
/Bengan

Inlagt 2015-12-15 20:34 | Läst 1671 ggr. | Permalink
Enligt min mening vinner inte porträttbilder av onödigt stor skärpa. Mycket trevligt porträtt på fru B!
På min Summilux 25mm 1,4 till Olympus märks inget focusskift, och jag ser ingen anledning att leta efter det! Må gott, LO



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg