Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3076 / En liten Julbetraktelse och så om Fuji X-E1!

Fotomässan

Jag tror ingen har missat att det finns en skillnad mellan kvinnor och män på flera plan! Både biologiskt, och hur de olika könen betraktas i samhället! Och det här gäller inte bara inom vår Kristendom utan även i andra Abrahamsreligioner, kvinnan har och har haft en underordnad roll!

Läser om hur Aposteln Petrus inte ville tro på Maria när hon berättade att Jesus talat med henne efter uppståndelsen! Petrus tvivlade, för Maria va ju en kvinna! (Jesus hade både kvinnor och män som lärjungar)

Och när Jesus var borta så gick man tillbaka till den tidigare traditionen, kvinnan tige i församlingen, och det arvet lever vi med än i dag!

.

För övrigt så testar jag att köra "manuellt" med Fuji X-E1,  och snart e de det Roffedags! Nåja, om nå'n timme i alla fall! :)

/B

Inlagt 2015-12-15 08:34 | Läst 2205 ggr. | Permalink
Hej,
Det är bra att du kollar manuellt. Har du funderat på att testa en glugg med autofokus?
Jag är säker på att Roffe har autofokus.
Jag tror han skulle gilla en klapp
Bob
Svar från Benganbus 2015-12-15 09:14
Man skall inte pröva för många kul grejer! ;)
Just nu e det tagelskjorta!
Men Södertäljeavdelningen av Fuji X-E1 kommer säkert att locka mig med autofokus så fort dom får chansen!
Helt rätt Bob, Roffe har autofokus!
Å snabb e den också!
Har får klappen så snart han vaknat!
/B
Manuellt har många fördelar, särskilt för objektiv med riktiga avstånds- och skärpedjupsskalor som man kan lita på, och ställa in även med sovande kamera. Men att fokusera efter sökarbilden.... Gick väl hyfsat med en äkta spegelreflex med bra mattskiva, men ingen kamera jag försökt fokusera via en LCD-skärm (antingen baktill eller i en elektronisk ´sökare´) har kommit i närheten av den självklara enkelheten hos en mätsökare, inte ens med förstoring och ´hjälpflimmer´. Med M9:an (som nu är sex år och väl avskriven, m a o en billig kamera jämfört med alla tänkbara nyköp) sitter det direkt, precis som det gjorde med M2. Jämfört med det är hörnskärpan egentligen helt ointressant för de flesta bilder...
Svar från Benganbus 2015-12-15 17:29
Per!
Äntligen nå'n som säger emot litet! :)
Återkommer med kommentar/tyckande, måste ut med Roffe
och sedan fixa middagen, men återkommer! :)
/B!

Ps. Åter! :)
Manuellt ja, visst har man mera kontroll då! Helt klart! Men kanske mycket en vana! Och kanske mest för oss som fotat med M Leica mycket! Vanans makt liksom!

Å vad gäller att fokusera via skärm, visst e det litet annorlunda, men man kan vänja sig! Och i dåligt ljus, på full öppning, så funkar det mycket bra! Där hade jag nog stått mig slätt med M6:an! Och då jag använder Leica-optik, så kan jag förinställa litet i alla fall! Men visst vore en slags semioptisk sökare fint att ha på tex en X-E1! :)

En annan fördel med att fokusera elekroniskt i sökaren de e att det berömda fokusskiftet på ljusstarka objektiv inte finns! Men jag ser min Fuji X-E1 litet som en modernare Leica M8! Leicasubstitut alltså! Men tyvärr så tittar ingen mässing fram på X-E1 efter några års användande!
Det e litet synd faktiskt... ;)
BÅS 2015-12-15 19:29
Håller inte med om detta. Jag upplever att det är mycket lättare att ställa focus manuellt med fuji X än Leica.
elgenper 2015-12-15 20:21
Tja, mycket beror väl på vad man övat sig mest på...;-) En violinist tycker säkert det är svårare att spela saxofon.

Så vi kan väl enas om att det inte finns några absoluta sanningar. Men Bengan är, om inte violinist så dock Leicakille, vilket i all blygsamhet gäller mig också.
Å allra enklast är det att focusera med autofocus! LO
Tja, i somliga kyrkor kan inte kvinnor bli präster! Snacka om fördomar.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg