Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3074 / Två objektivtips för Fuji x-E1

Fick synpunkter på de litet oskarpa bildhörnen på Summicron 35:an när den används på Fuji X-E1. Så här kommer tips på två andra objektiv som e litet bättre i hörnen! Och det här två objektiven e nyare konstruktioner än den här Summicron 35:an, så dom borde ju såklart vara litet vassare! :)

Om det nu e så himla viktigt! Men de e nog mycket av en skärpe och prylsport i dagens amatörfoto! Skarpast i hörnen! För å kunna visa upp för fotopolarna hur bra tegelväggen blev! ;)  

Jag fortsätter i alla fall med den oskarpa 35:an! Allt e relativt liksom! :)

.

För jag tycker tex att föremål som är mitt i bilden är intressantare! Ögon på kvinnor tex!
Bilden e tagen med med den "dåligahörnengluggen" från 1980-talet!   ;)


Ha nu en fin lördag!
Solen skiner i alla fall i Gnesta!
Carpe liksom! De e viktigt att få ljus i ögonen utomhus!
/Bengan

Inlagt 2015-12-12 10:33 | Läst 2176 ggr. | Permalink
Fujifilm Fujinon XF 35/1,4 R är förmodligen det bästa objektivet som du kan sätta på X-E1:an. Med tanke på att det går att hitta för 3000 kronor begagnat kan det även räknas som lågbudget i jämförelse med motsvarande Leica-optik! :)
/Mikael Good
SallyIV 2015-12-12 16:13
Absolut, men det blir nästan fööör bra med Fuji. Fuji är med pris/prestanda i åtanke det vassaste på marknaden.
Med min salig fars Summaron 35/3,5 från 1956 (i gott skick!) är det en "naknare" färgton, i svartvitt med hög ISO får man den gamla känslan.. Jag har en Fuji 35/1,4 men mja, det är svårt för en gammal hund att lägga om till motordrivet..
Jag fortsätter plåta och jämföra, jag är inte klar med utvärderingen! Sedan är det ju kul att Leica'n är så mycket mindre..lättare att bära med sig på kameran.

Sedan kan man ju undra, varför måste all vara perfekt när det gick bra förr i tiden? Jag är egentlgien förstummad över gamla reportagefotgrafer mm som hade 1 chans att sätta exponering, skärpa och situation - och gjorde det, utan seriebildstagning, AF etc! Var det bättre gubbar förr?


-J!
Chasid 2015-12-13 13:40
Jag tycker att det är lite meckigt att ställa skärpan manuellt på min X-Pro1 och därför föredrar jag Fujis objektiv med autofokus på den kameran. M-optiken använder jag på min digitala Leica eller på mina Sonykameror. På de kamerorna går det snabbt att veva in skärpan och fånga de flyende ögonblicken.
/Mikael Good
Ps: Det går fortfarande att fånga motiven med en exponering i precis rätt tid! :)
Det var definitivt bättre "gubbar" förr. Ta Eugene Smith t ex. Han plåtade medm en helsikes massa olika kameror, gluggar osv. Bl a Mirandakameror, om nu någon minns dem. Automatskärpa etc fanns inte. Dom fick JOBBA för bilderna. Trial and error.
Jag förstår Bengts ambitioner, att s a s försöka ta digitalkameran tillbaka till det analoga handhavandet. Det är en god ambition, även om jag tror att man missar hela vitsen med en Summicronglugg när man frångår 24x36-formatet.
Ett digitalt fullformatshus är naturligtvis grejen även om skärpa inte är allt i fotografin.
Jag vann en gång en ansenlig summa på en Triss-lott. Det blev en vacker amerikansk gitarr av ansenligt värde. Skulle jag vinna idag så vore en digital Leica M definitivt att överväga.
Tills dess duger Fujis egna glugga och kamerahus utmärkt, i vissa fall t o m lika bra eller bättre.
Men visst sjutton - Keep up the good work Bengt!

Hörs/per-erik
Svar från Benganbus 2015-12-12 18:06
De e som du säger, litet mer analogt handhavande vid fotandet! ;) Märkte det idag, tryckte ned avtryckaren och väntade på "grön signal!" Men den kom inte!? Javisst ja, ställa in skärpan får man ju göra själv!
Å det här pysslet, det känns bra! De e som att ha en liten kompakt M Leica i handen! :)

Vad gäller en digital M Leica, så har nog tiden gått för mig! För några år sedan va jag mycket intresserad, men nu har M Leican blivit litet för stor tycker jag! Jag har hållit för mycket i min X100 och nu den här lilla X-E1!
Ok, fullformat vore väl kul då jag har några Leicagluggar, men det räcker inte riktigt numera!
Tiden har gått ifrån M Leican!
Tycker jag! :)
/B
Tack för alla goda råd om objektiv! Och jag vet att ni har rätt vad gäller bättre objektiv till Fujin! Vissa originalobjektiv tex! Det har också Södertäljeavdelningen av Fuji X-E1 berättat för mig!
Men jag tänker köra med den ofullkomliga M Leicaoptiken ett tag till!
Dels för att den passar bra på Fujin! Ett bra utseende betyder mycket!
Och så tycker jag den funkar bra till min typ av fotografering!
Men inget är för evigt!
/B
SallyIV 2015-12-13 16:04
Såg kommentaren om "min d800 ligger hemma". Googlar vi runt på tester av XT1 eller X100 så är det nästan kusligt vad det skriver från fotografer med landskap, bröllop mm - flertalet har sålt sina stora tunga Canon / Nikon och lever bra med Fuji's. Kul är ju förresten att en Canon F1 eller Nikon FE har snarlik i storlek till t ex XT1, inte som de klumpar man se idag..
Hade Canon varit smarta och "devoterade" hade de gjort ett digitalbakstycke till F1 för 10-15 år sedan; tror jag hade överlevt med bara 4MP..

Fuji 27; nja jag har åsikter. Var på tillställning (Berns) md min XM1 och fokus satt inte alltid, motorn surrade fram och tillbaks, tog tid och missade ibland. ISO 12 800 och inte bra ljus förvisso, men på nära håll... jag får två närgränsuppgifter 0,34 eller 0,60 meter, vet någon av er?

-J!
Lars Svanström 2015-12-13 18:53
SallyIV, håller med om att autofokus inte är objektivets starka sida. Det kör lite fram och tillbaks innan det hittar fokus (på min X-E1) med det går tillräckligt fort för mina ändamål. Missar inte i hyggligt ljus. I dåligt ljus blir det sämre. Manuell fokus fungera bra, fokusringen är lagom trög, inte sladdrig som på många autofokusobjektiv.
Närgränsen på mitt exemplar är 34 cm.
Intressanta åsikter och video om Fuji X för landskapsfoto på http://petebridgwood.com/wp/blog/
Jag kommer helt klart att följa den trend du nämner, byta till Fuji X.
Lars
SallyIV 2015-12-14 18:45
Hmm, ute med XT1 idag vid 16.15, Fuji 27/2,8 och 12 800. Nu funkar autofokus, någon miss som jag tar på undertecknad.
XM1 är ju inte samma processor (?) och XT1 måste ju kunna göra sitt merpris värt..
Någon som vet hur/var man kan ladda upp bilder? Jag är en icke-facebookian, non-twitter, etc!

-J!



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg