Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3057 / Unik bildsensor! Så står det i tidningen i alla fall!


Fick en länk från Södertälje före helgen, men jag har varit upptagen några dagar med en släktträff så jag har inte hunnit kolla på länken ordentligt! Men nu har jag kollat, och det e en partiskt länk så klart, å då kan man väl undra om den här sensorn e så bra? Någon annan än Fotoklubben i Södertälje som har erfarenhet eller synpunkter på sensorn?

Länken ledde till en artikel i Ljud & Bild 2013!  (De e såklart även årtalet som gör mig misstänksam... 2o13 e ju väldigt länge se'n...) Men Ok, så här står det!

"Unik bildsensor!
Och det finns ett speciellt skäl till. Två stycken faktiskt, för Fujinon-zoomens optiska prestanda är väldigt fina, fast det ska vi återkomma till. Bildsensorn i kameran är samma X-Trans CMOS som sitter i X-Pro1. Med 16,3-megapixlars APS-C-format och måtten 23,6 x 15,6 mm.

Till skillnad från andra bildsensorer har inte kamerans X-Trans-sensor något lågpassfilter framför bildsensorn för att minimera moaré. Det beror på att ett sådant filter kan stjäla lite upplösning och skärpa. Fujifilms ingenjörer har undvikit moaré-problemet genom att placera röda, gröna och blå ljussensorer i ett nästan slumpartat mönster, i stället för i det strikt grupperade Bayer-mönster som alla andra bildsensorer följer. På så sätt får Fujifilm fram maximal upplösning från sin bildsensor utan att riskera artefakter.

Upplösningen och skärpan är enastående för att komma från en bildsensor på 16 megapixlar. Jämfört med bildfilerna från Nikon D7000 eller D600:s 24-megapixlars CMOS-sensor, i 24 x 36 mm fullformat, syns det ingen förlust av detaljskärpa i bildfilerna från X-E1."

Stämmer det här? E sensorn så bra? Å e den bra fortfarande 2015? Å kan den kanske användas in i 2016-talet också...? 

http://www.ljudochbild.se/test/fujifilm-x-e1 

.

Tycker faktisk sensorn i den här e bra! Även om kameran e från 2011!

/Bengan

Inlagt 2015-11-30 11:54 | Läst 4216 ggr. | Permalink
Sensorerna blir inte sämre med tiden ;)
Svar från Benganbus 2015-11-30 13:29
Kan du inte tycka till litet om sensorn! ;)
Den här X-Trans CMOS-sensorn alltså!
E den så superbra och unik som tidningen säger?
/B
Jag bytte bort min X100s mot en Fujifilm Xpro-1 som jag tycker är trevligare att jobba med. X-Trans CMOS sensorn som sitter i den kameran är mycket bra och ger en bildkvalitet som jag aldrig har upplevt med halvformat tidigare. Det går inte att jämföra bildfilerna med fullformat men bildkvaliteten är snarlik APS-H. Jag tror att du skulle uppskatta en X-pro1 mer än din X100 Bengan. Det går inte att jämföra X-pro1 med en Leica M med den är ganska lik Contax G2 i känsla och uppförande.
/Mikael Good
Svar från Benganbus 2015-11-30 15:06
Intressanta synpunkter Mikael!
Tack för det!
/B

*** Ps! En fråga Mikael, har du använt M Leicaobjektiv via adapter på din XPro-1?
Chasid 2015-11-30 18:19
Det har jag gjort och det fungerar hyffsat med normal och kort tele men inte så bra med vidvinklar. Bäst fungerar M-optiken på Leican och jag kör dem ofta ihop. När jag gjorde det här reportaget jobbade jag med X-pro1 och Leica M8, de svartvita bilderna har ungefär samma karraktär: http://chasid68.blogspot.se/2015/11/fredlig-manifestation-for-israel-i.html
Det är i princip samma sensor som också sitter i de Fujikameror som säljs idag. Det man gjort är att lägga till AF pixlar för att förbättra autofokus.
Sensorn klarar upp till ISO 3200 med hyfsat resultat.
Den ger väldigt fina färger oavsett om man kör jpg eller raw.

Den klarar sig mycket bra mot en mer avancerad kamera som 5Ds R, så länge man inte gör större förstoringar än A3+.
Svar från Benganbus 2015-11-30 17:54
Det låter som en tillräckligt bra sensor! :)
/B
Väntar man tålmodigt kommer det ju alltid något bättre.
Svar från Benganbus 2015-11-30 17:56
Det här e ju en äldre kamera, från 2013,
så de e kanske dags att slå till! ;)
/B
Det här svarar jag gärna på!

Före mina Fuji-kameror (har nu en X-T1, tidigare X-E1 och E2) hade jag en Nikon D7000. D7000 har samma - eller en mycket snarlik - sensor som alla Fujis kameror från X-Pro 1 och framåt, det vill säga 16 MP, APS-C/DX. (Samma sensor sitter även i kameror från Sony och Pentax.)

D7000 hade färgfilter av typ Bayer och anti-aliasfilter. Var den mindre skarp än Fuji? Nej. Om AA-filtret ska ha någon betydelse måste du ha ett skarpt objektiv och perfekt fokus - då kan du möjligen se skillnad på sensorer med och utan AA-filter om du pixelpeepar vid 100 %. Så fort skärpan inte är perfekt är frågan om AA-filter meningslös.

Å andra sidan, är Fuji garanterat fri från moiré? Nej. Moiré är inget stort problem, jag har aldrig sett det i kläder när jag tagit porträtt, men visst går det att få Fuji-sensorn att visa moiré om man vill. Alla digitala sensorer kommer att uppvisa moiré under rätt förhållanden.

Fujis X-transfilter hade länge dåligt rykte på grund av att Adobes program inte hanterade det lika bra som Bayer. Detta har gett upphov till otaliga långa diskussioner på fotoforum de senaste åren. Med den senaste versionen av Lightroom har Adobe i stort sett löst problemen. När det gäller vissa bilder kan man få aningen bättre skärpa med ett annat bildbehandlingsprogram, men Lightroom är nu så bra att det är dags att sluta pixelpeepa och gå ut och fota.
Svar från Benganbus 2015-11-30 21:02
Tack för ett intressant inlägg Håkan!
/B(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg