Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3054 / "Kan du sitta stilla, för jag ställer skärpan manuellt"

.

 

På min Fuji X100 kan man ställa skärpan manuellt! Men det e inte riktigt lika lätt som på en M Leica, men det går! Det digitala avståndsvredet på optiken lämnar en del att önska, men man får i alla fall hjälp i sökaren när det närmar sig skärpa, bildkanterna blir litet krispiga! Provade att ställa skärpan manuellt några gånger på Roffe! (Även om Roffe satt och suckade hela tiden och inte helt stilla)

De e så här man ställer skärpan på en Fuji X-E1 också då man sätter på tex en Leica M-optik! Men en analog optik har ofta ett bättre avståndsvred!

Vad övrigt då? Funderar på om det blir några större skillnader att fota svartvitt direkt i X100 eller att ta bort färgen i PS? Nå'n som vet?

.

Svartvit bild på Ronny, där färgen är borttagen i PS! (Förstora gärna bilden) Å det kunde kanske blivit bättre via RAW! :)  Hoppas det finns några JPG-fans som ändå kan försvara mig! ;)


Och hur mörkt det än verkar så går vi ändå mot sommaren!
Bonusbild här nedan! :)

.

Ha en bra dag!
Så gott det nu går i halvdunklet! 

/Bengan

Inlagt 2015-11-27 09:50 | Läst 4154 ggr. | Permalink
Hej,
Plåta RAW och ta bort färgen i Silver Efex Pro.
Roffe ser lite bister ut. Ge honom en snäll klapp.
Bob
Svar från Benganbus 2015-11-27 14:42
Roffe bockar och tackar! :)
/B
Skönt att veta att det troligen kommer en sommar om ett halvår. Engelsmännen kallar ju lågtryck för "depression".
Ett bra uttryck för hur man känner sig också här i Göteborg när det ena lågtrycket efter det andra dundrar in från just UK. Det känns som det är "depression" både inne och ute när det aldrig blir ljust. ISO 3200 väder ute mitt på dagen. USCH!
Så idag blir det hålla sig inne, jobba med de fotoböcker och kalendrar som skall ges bort i julklappar. Strama skön blues i Bose högtalarna, som passar ihop med hur det ser ut utanför fönstret.

Du ställde en intressant fråga om JPG eller RAW med Fuji. Det är en intressant fråga som debatterats mycket med på olika Fuji forum.
Det finns en teknisk sida av det hela och det finns ett mer resultat inriktat synsätt på det hela.

Fuji är kända för att producera väldigt fina JPG-bilder direkt ur kameran. Då pratar man ofta om de fina färgerna som man får. För en svartvit bild blir det ju lite annorlunda. Här är JPEG mindre begränsande med sin 8-bitars färgdjup och förstörande komprimering.

Min invändning mot JPEG i kameran från Fuji är att kameran brusreducerar ganska hårt. Den smetar ut detaljerna på högre ISO. Många, inklusive jag själv, anser att det blir plastig hud vid porträttfoto.
Bilden på Roffe är ett bra exempel. När jag förstorar den så har inte hans päls den detaljrikedom som en Fuji kan leverera. Sensorn är bra och objektivet skarpt. Här har den lille japanen i kameran brusreducerat så bruset inte syns alls men också tappat bort detaljerna.

Om här haft tillgång till raw-filen och jobbat med den i datorn med rätt programvara kan man plocka ut mycket mer.
Betydligt mer.

Så vi landar som vanligt i hur man vill jobba. Vad har man för krav? Vad är ens egna "good enough".
Detsamma gäller ju också svartvitt. Har men en raw-fil så har man tillgång till det digitalnegativet och konvertera till svartvitt med de mer kraftfulla verktyg som finns tillgängliga idag. Har man bara kört jpg så har man slängt sitt negativ och därmed också tillgången till mer detaljerade information som raw-filen innehåller.

Själv kör jag Iridient för att plocka fram maximalt med emaljer i en Fuji-raw. Använder ofta Silver Efex Pro 2 för att snabbt få fram en svartvit bildstil som jag tycker passar bilden. LR är min bilddatabank så alla bilder börjar alltid där.
När jag tar fram en raw så startar det alltid i LR. Sedan har jag till gång till en mängd verktyg att bearbeta bilden vidare med.
Oftast tar hela processen högst 5-minuter per bild.

Om man vill jobba på det ena eller andra sättet är upp till var och ens egna preferenser och "good enough" nivå anser jag.

Ett bra sätt att prova hur man vill jobba är ju att köra både raw och jpg under en tid och jämföra resultaten. Ofta i början blir kamerans resultat bättre än det man själv lyckas åstadkomma.
Det tar tid att förstå och lära sig utnyttja de avancerade programvaror man har tillgång till datorn. Fast har man tålamod så kommer man efter ett tag att få fram mer personliga resultat ur datorn än vad den lille inbyggde japanen levererar.

Nu är ju det fina att man inte behöver välja en gång för alla. Vid varje tillfälle kan man endera köra jpg, eller raw eller båda och välja i efterhand vad man vill gå vidare med.
Visst är den digitala tidsåldern underbar?
Svar från Benganbus 2015-11-27 14:10
Roffe satt inte riktigt stilla, å så va det kväll, å så va de.. ;)
/B
Flash Gordon 2015-11-27 16:30
Tror du missförstod mig. Tycker det inte är något fel på din bild och tror också att Roffe satt ganska still.
Ser åtminstone inte någon uppenbar rörelseoskärpa.

Så vad jag syftar på sär att den lille japanen i kameran brusereducerar så hårt att detaljerna försvinner.

Det är där man kan tjäna en hel del om man kör raw. Skall se om inte jag kan testa och lägga in ett eget blogginlägg.
Så får du se skillnaden.
Svar från Benganbus 2015-11-27 17:51
De e lugnt Mats, jag missförstod dig litet avsiktligt! ;) :)
Och jag tar åt mig av din kunskap om det här.
jag jobbar smart, lyssnar på de som kan bättre!
Gärna ett inlägg om RAW/JPG!
/B
Flash Gordon 2015-11-27 18:32
Misstänkte nog att det var lite ironi och att du missförstod mig avsiktligt. Fast var inte riktigt säker.
kör jpg då den gör väldigt fina bilder som duger alldeles förträffligt för mej,ska jag ha s/v kör jag filmen genom silver efex,/trevlig helg Med vänlig hälsning ronny.
Tycker som Bob det gör jag nästan alltid....hi hi..
Roffe är en goding..
Gun-Inger
2015-11-27 17:35   Ernie Westlund
Jag tycker att för vardagliga behov är RAW överskattat och tillför inget.
Dubbelolle 2015-11-27 20:36
Absolut! LO
Hej Bengt.
Jag använder jpg i det dagliga.
För användning på webben, är det fullt tillräckligt enligt min mening (good enough) Jag har också experimenterat med svart vit direkt från kameran och konvereteret färgbild till svartvitt i Silveren. Jag använder båda, beroende på humör och om jag har en färgbild som jag tror att kunde bli bra i S / V. Så det kan vara ett argument för att alltid ta den i färg så har du flera alternativ. JPG och RAW - om du vill skriva ut stora (och små) bilder är ingen tvekan om att vi har mer att arbeta med hjälp av RAW. När det gäller brusreducerande - i mina kameror kan jag bestämme hur starkt det ska vara eller helt inaktivera funktionen!
Här på FS har  jag inte kunnat se den stora skillnaden i jpg eller RAW, och det är ingenting medlemmarne berättar något om dagligen.
Med foto hälsning från den danska amatör.
// Erik / DK
PS: 3 mycket bra bilder!
Flash Gordon 2015-11-28 15:43
Min lilla enkla test igår visar ju också på att om man fotar svartvit jpg med Fujin så räcker det väldigt långt. En svartvit bild innehåller ju mindre mängd information än en färgbild. Man har heller inte en vitbalans som kanske måste ändras i efterhand.
Så fördelarna med raw i det här fallet är mycket små.

Fotar man däremot färg och sedan omvandlar den till svartvitt har man större fördelar av att ha raw som utgångspunkt.
Fast skall man bara publicera den på något socialt media eller göra en liten utskrift spelar heller inte det så stor roll.(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg