Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3045 / De här med planen på en digital fattigmansleica, som inte funkade riktigt!

Det verkar inte funka så bra att fota digitalt med M Leicaoptik på andra kameror än Leicas egna! Jag hade en tanke på att använda en Fuji X-E1 som en fattigmans Leica M8, men det va nog att spänna bågen litet högt! Vissa objektiv verkar funka, men inte de objektiv som jag tänkte använda, tex Voigtländer Nokton 1,9/28 mm och Zeiss Biogon 2/35 mm! Orsaken är byggsättet på de här objektiven! Bakre linsdelen ligger ganska lång ut, och kommer då för nära sensorn!

.

Fast det byggdes bättre förr! Canon optiken 1,8/35 överst, skulle nog funka bra! Biogonen har en utstickande objektivdel!

.

Här är Noktonen till vänster, där det också sticker ut en del,  och Summicron 50 mm! 50:an hade säkert funkat som ett kort tele!

Så jag får väl fundera litet till! Å nu e jag inte helt utan kameror, så det här e bara ett lyxproblem! Och vad gäller ISO, så funkar 800 ganska långt för mig! :)

/Bengan
 

Ps. Här e en äkta fattigmansleica! Köpt för över tjugo år sedan, och slår man ut köpeskillingen på de här tjugo åren, så blir det inte så mycket! Och på kameran sitter en optik från 1955! 

.

Inlagt 2015-11-19 19:20 | Läst 1550 ggr. | Permalink
Hallå Benke
Köp en Fuji X 100T kameran för dig. Du slipper bekymra dig. Du kan konsentrera dig på bilden.
Säljer du lite Leica prylar blir det kosing över till både ny dator och kamera.
Dessutom är det mer mijövänligt mot att blaska med massa kemikalier.
Hälsa Roffe
Vi ses

Bengt-Åke
"Cry once" brukar man ibland säga ibland och mena att det är lönt att slanta upp lite extra för något som gör en nöjd för lång tid framöver. Som när man köper ett Gitzo-stativ. Att ersätta en analog Leica M med något annat än en digital fullformats-Leica M blir bara en kompromiss, hur bra än Fujifilms sensorer presterar. Och kvalitetsmässigt levererar ju M9 bättre bildkvalitet än de analoga M-kamerorna.

Alltså. It's just down to the money.
Ett alternativ som faktiskt är ganska billigt och som fungerar bra även med vidvinklar är Ricoh GXR med M-modul (A12 M). EVF-en är väl ingen höjdare jämfört med dagens och APS-C formatet är lite tråkigt när man har fullformatsobjektiv (fast det är en fördel när man vill ha tele, fotade juljazz i en kyrkan med GXR:en och Summicron 2/90 från publikplats en gång och då var det en fördel att få en bildvinkel motsvarande 135mm i småbildsformat) men det är en kompetent kamera.

Vill man har riktigt roligt är Epson RD-1 den trevligaste digitala kameran jag stött på – och inte att förglömma den första digitala mätsökarkameran – men tekniken är från 2004 och alltså stenålder i sammanhanget.

/M
En Leica M Typ 262 vore kanske nåt för dig, Bengan? Kan ju bli så att det dyker upp fler M8/M8.2 på beg. marknaden nu när (ännu) en "budget" FF M-leica kommit? ;)(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg