Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3024 / Funderingar på den digitala M Leican!

Har provat Leica M9 tidigare, och i går fick jag fota med Leica M8.2! Spännande och intressant, speciellt när M8.2 känns som en riktig kamera ;) där man ställer in bländare, tid och fokuserar på motivet innan man trycker av! Å så kommer själva russinet i kakan, man får se bilden direkt! Å vad e problemet då?

De här e dyra grejer digitala M Leicor! Om man se'n tar Leica M9 och liknande så blir nog inte bildkvaliten så väldigt mycket bättre än vad jag får ut med min Fuji X100! 

Men Leican har en annan känsla! Men räcker det?

Om man nu då skulle fundera på nå't digitalt Leicabilligt, tex en Leica M8.2! En Leica M8 har en ganska kort batterilivslängd innan man måste ladda eller byta batteri, och så är det inte fullformat på M8, en 28 mm blir en 35:a,och höga ISO-tal funkar dåligt! Det verkar som runt 800 ISO är max innan det grynar ihop helt! Och om man nu skall ha service, för det kommer alltid, så e det Tyskland som gäller!

Det låter som en Leica M8  ändå e aningen överspelad va? Det skulle bli som att köpa en digital M Leica bara för att det e en Leica! Räcker det?

Å så va det Tårtan i går, vi va väl dryga tolv stycken, och det blev mycket diskussioner!

.

Olle Janson var med i flera diskussioner! ;)

.

.

.

I dag e det mycket november......  : (

Planerar i alla fall golf på söndag!

/Bengan 

Inlagt 2015-11-05 10:07 | Läst 1345 ggr. | Permalink
Jag spekulerar själv lite på att skaffa en Leica M8.2 i framtiden. Just nu är de lite för dyra, kring 13000- 14000:- i bra beg skick. Jag har skaffat en Elmarit 28/2.8 som jag tänkte använda som 35;a på den. En beg Fuji X100 vore ett billigare alternativ, och säkert minst lika bra, men har man väl en gång haft en m-leica, så är man fast i leica-träsket ;)
Tja där sitter ni som duellerande med laddade vapen, utan att riktigt förstå vad de är till för
Det finns fler aspekter än bildkvalitet och taktil känsla, med en M9 kan du styra det visuella uttrycket betydligt mer än med X100 eftersom hundratals olika objektiv kan användas. Varje objektiv ger sin karaktär.
Vet inte om M8 är överspelad. Själv har jag ingen erfarenhet av den kameran, men jag har fått ett intryck här på kommentarer på nätet att M8 skulle ge väldigt fina s/v bilder (bättre än M9?). Som sagt: det är inget jag direkt kan referera till.

Själv köpte jag min M9 av tre skäl: jag hade Leica tidigare med några objektiv, det är den minsta fullformats digitalsystemkamera som finns (sen får Sony säga vad dom vill beträffande A77, jag har mätt och A77 går inte ner i den väska jag har för M9 tillsammans med 3(!) objektiv) och till sist: bildkvalitén.

Bildkvaliteten beror ju mycket på objektiven, tyvärr hanterar Sony A77 inte Leitz och Voigtländers vidvinklar så bra och vad jag vet är det den enda fullformats digitalkamera som tar Leicaobjektiv.

Jag är i alla fall nöjd med min M9. Kameran är faktiskt inte så oautomatiskt som man kan tro (förutom avsaknad av autofokus då). Med bländarförval och autoiso (med parametrar för längsta tid och högsta ISO) så kan man ha stor kontroll ändå. Kameran har t.o.m. möjlighet hantera ISO som en självständig parameter, dvs: Du kan bestämma bländare OCH tid och överlåta för kameran välja ISO inom gränser du själv bestämt. Det kan inte min Canon. Det märkliga var att Leitz tog bort den möjligheten på M (240) med motiveringen att "manual mode" då inte var helt "manual". Jag tror att de fick backa om de efter protester.

/T
E Olle i stan? Jag trodde han var på kampanj i Kiruna. De ska ju flyga en raket när som helst.
Svar från Benganbus 2015-11-05 17:00
Han såg ut som Olle, talade som Olle och hade en Nikon F3!
Man kan nog flyga raketer på håll, om man inte skall åka med själv! ;)
/B
ojanson 2015-11-05 23:40
Jag och några få till är kvar i stan.
Pysslar med nästa projekt.
N Thomas Meldert 2015-11-06 05:38
Bara EN kamera! Då var det nog inte Olle.
Jag har väldigt svårt att se något skäl att köpa en digital M-Leica.
Svar från Benganbus 2015-11-06 07:59
Jag försöker intala mig det också! ;)
/B
Ja, vad skall man säga.
Mycke snack, kanske... :-)
Svar från Benganbus 2015-11-06 07:59
Tycker det va trevliga samtal!
/B



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg