Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2996 / Varför skall man göra det så himla svårt för sig! Man bara undrar liksom!

När det finns moderna grejer! Hela vår tillvaro har ju en massa bra hjälpmedel, så varför använda gamla grejer och gammal teknik numera? Tänk på moderna bilar tex, backvarnare, autobroms, antisladd och ett otal andra inbyggda hjälpmedel! Jag kan räkna upp mängder av områden där modern teknik numera gör det lättare för oss, både  i vardagen och på fritiden!

Och så fotografi,
tänk på hur det va förr! (Ni som va med förr vet) Man måste nästan ha utbildning för att kunna fota! Å va bök de va innan det blev några bilder, å inte blev det så mycket bilder heller!

Så man kan ju undra varför några fortfarande håller på med att fota på det gamla sättet!
E dom inte nöjda med det nya?
Eller va e de frågan om? 

/Bengan

Ps. Å konstigt nog så ser jag ungdomar som börjar pröva att fota på det gamla sättet också!
E dom inte heller nöjda med det som är?

Inlagt 2015-10-14 08:03 | Läst 1650 ggr. | Permalink
Du tog upp en jämförelse med bilar. Då frågar jag mig: när nu bilarna har ABS, antisladdsystem, halkvarnare o.s.v., varför i h-vete sitter man år 2015 i Sverige för det mesta och kör med manuell växellåda? DET kan man fråga sig. Dyrare? Inte dyrare än annan extra utrustning. Drar mer bensin? Tror jag inte, är förmodligen skonsammare mot motorn.

Själv tycker jag det är mycket trevligare att slippa sitta och trixa med växelspaken, i USA har man kört med automat i decennier, varför inte här? Med tanke på att många har dyra bilar kan det inte bara vara en kostnadsfråga,

/T
Peter Hennig 2015-10-14 09:53
Min tanke är att växeln skall gå i när jag vill det - inte när någon automatik vill det, Samma sak med fotografin.
Fredrikpersson 2015-10-14 09:56
Kanske helt enkelt är en smaksak. Det finns kanske de som tycker att körningen blir roligare med manuell låda.

F
Måns H 2015-10-14 16:01
För min del sitter de manuella reflexerna så hårt fast att jag undviker att köra automatväxlad bil. Speciellt vintertid. Om däcken börjar tappa taget tror vänsterfoten att det är dags att koppla ur och stampar på bromsen. Inte bra. Om nästa bil ska bli elbil måste vänsterfoten fås att tänka om.

Lite av samma problem med nyare kamera. För lite direkt kontroll, för mycket fly by wire och kameran bestämmer. Jag vill bara ändra bländaren. Då kommer det i stället upp ett meddelande på bildskärmen "enter a nickname for this camera".

Kameran du har om halsen är för svår den med. För mig alltså. Sökare som ett synålsöga, parallax så att man siktar fel om man möjligen skulle se nåt. Men trevligt FF i fickanpassat format!
Ingemar Svensson 2015-10-14 19:55
Jag har haft 7 bilar sedan 1999 och automatlåda i alla. Det går i och för sig att ställa om lådan så man kan växla manuellt men det har jag aldrig använt. Den lådan jag har nu har 8 växlar, så det skulle ju bli lite tjatigt att växla den manuellt. Svenskar och européer är konservativa, det är därför den manuella lådan lever vidare.
Hej Bengt,
Nu har du tagit upp en känslig jämförelse, fotografi och bilar. Här finns samma barriärer som i fotografi.
Detta fick vi uppleva när vi kom hem från USA, 1980, med en SAAB utrustad för Kalifornien. Vi hade köpt en bil utrustad för handikappade, med automatlåda, sa en morbror. Katalysator i avgasröret var ju hopplöst, det fanns ju inte blyfri bensin att köpa. Sedan den dagen kör vi med automatlåda, och idag har nog majoriteten av bilarna automatlåda. Jag ser fram mot den dagen då jag sätter mig i bilen och säger Riddarhyttan, varvid bilen kör från Lund hela vägen dit. Utan att jag rör ratten.
Men jag tror jag vill trycka av avtryckaren på min kamera.
Klapp till Roffe
Bob
Svar från Benganbus 2015-10-14 12:11
Min fru fick bestämma, när vi köpte bil för 1,5 år sedan, om det skulle vara manuell eller automatlåda! :) ;)
De e samma med kameran, mycket manuellt!
För jag gillar att bestämma när den skall byta exponeringstid! ;) :)
Roffe bockar och tackar så mycket
/B
Peter Hennig 2015-10-14 12:13
Den dagen kommer nog inte Bob. Det går inte att tillverka, och framför allt inte att sälja bilar som tar bort körglädjen.
Jag tror jag fått svar på min fråga, vilket också var vad jag misstänkte.

Körglädje??? Kan inte förstå vad det är för glädje med att jucka med en växelspak - men jag gillar ju inte att köra bil, så det är väl därför.

Återkommer till amerikanarna - dom gillar ju att köra bil, men uppenbarligen med automatlåda...

När det gäller kameror gillar jag automatik (om man kan kringgå den när man vill). Autofokus på de kameror jag har funkar mycket bra, bättre än vad jag själv kan åstadkomma. Måste erkänna att jag ofta missar fokus med min M9 (och då har jag haft M-kameror i över 40 år. I filmvärlden var det nog lite mer förlåtande med skärpan -eller brist på). Skulle inte ha något emot en M-kamera med autofokus (ja, jag vet....det går inte).

Hade jag pengar skulle jag köpa en Leica Q, den kostar 40 papp med en 28/1.7. En 28/1.4 kostar 50 papp tror jag, får man liksom en kamera på köpet. Med autofokus därtill.

/T
Svar från Benganbus 2015-10-14 21:11
Hade jag pengar, så blev det den här!
http://en.leica-camera.com/Photography/Leica-M/Leica-MP
Utan någon vev på filmåterspolningen, utan originalåterspålningsvred alltså!! :)
/B
Jag har en helt elektrisk bild (utan växellåda). Det känns väldigt bra att köra en bil som inte släpper ut avgaser. Och det är ett drag i elmotorerna som få bensinbilar kan matcha.
Fredrikpersson 2015-10-15 07:22
Det är sant. Provade både Nissan och Tesla elbil. Känns omodernt att sätta sig i sin fossildrivna bil sedan. Och ffa Teslan var väldigt snabb.



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg