Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2981 / Dokumentärfoto, en utdöende konstart?

.

Målare i profil 1964

Målare på jobbet!

Jag skrev om dokumentärfoto för några bloggar sedan, att jag saknar dokumentärfotandet hos amatörfotograferna, i all fall ett litet mer planerat dokumentärfotande! Den kanske största anledningen till avsaknaden av det dokumentära är nog marknaden, en marknad som inte tycker att en vara är speciellt ekonomiskt intressant, då har den varan ingen chans!  "Du måste bli lönsam lille vän!"  ;)

Vad skall man göra åt det här då? Å behöver man göra nå't?
De e väl bra som det är? Alla tar ju en massa bilder i alla fall numera!

.

Spårvagnsförare

Spårvagnsförare på jobbet!

Många bilder e inte lösningen, det finns för mycket bilder redan nu, utan vad jag saknar det e en medvetenhet i det fotografiska.  Så jag tycker det e synd att inte fler fotografer lockas till det medvetna dokumentärfotograferandet! För dokumentera är viktig! Det är en del av historien om vad som hände med oss! Och jag vet ju att det även går att fotografera dokumentärt med komposition, så det blir både intressanta och även konstnärligt bra bilder! Bilder som även kan säljas på auktioner! ;) 

Att åka utomlands för att fota i områden där kända fotografer fotat, visst e det både trevlig och spännande och inspirerande, inte tu tal om annat, men ta tex Tore Johnson, han bodde i Paris ett längre tid!

.

Fredag em....
Butiksbild, tagen inne i butiken! :)

Och man får inte glömma att många av de berömda fotograferna, vars bilder vi ofta beundrar, dom bilderna fotade dom där dom själva bodde! Hemmavid alltså! Men de e klart, man blir lätt hemmablind, och tänker "här finns väl inget intressant att fota!"

.

1963..Tetra...

Frukost i hemmet!

Så visst kan det va litet svårt att fota hemmavid! Folk som känner en tittar!:)  Då e det såklart lättare att fota i en storstad!  Man e mer anonym där, tempot e snabbare, man märks knappast! 

Men jag tror i alla fall det e bra att fundera på hur berömda fotografer kunde fota så himla bra hemmavid? Tom HCB blev litet överraskad över att de bilder han tog "hemmavid", blev de mest uppmärksammade!

Dagens fundering alltså! :)

/Bengan

Inlagt 2015-10-02 08:22 | Läst 1769 ggr. | Permalink
Visst är det så. Det är svårt att tjäna pengar på dokumentära bilder. Samtidigt är dokumentära bilder i regel de som står sig allra bäst i längden. De är helt enkelt intressantast att titta på.
Svar från Benganbus 2015-10-02 12:34
Man får se det så! Att bilderna blir intressantare senare!
Suck liksom.... ;)
/B
Fina bilder och bra skrivit, Bengan! Lätt man blir hemmablind, och även att man blundar för vardagliga saker. Jag är med i en fb-grupp där det läggs upp gamla bilder från Helsingborg. Och tyvärr är det så att det är väldigt sällan man ser bilder från t ex inne i butiker. Så när det väl läggs upp gamla bilder tagna i t ex en leksaks- eller livsmedelsaffär, så blir de väldigt populära (folk har så många fina minnen från då de brukade handlade i dessa butiker). När vi tar bilder idag, så försöker vi fota de "speciella" tillfällena, istället för de mer vardagliga situationerna. Vi har svårt att veta vilken typ av bilder som kommer att bli intressanta om tio, tjugo, trettio år. Du är duktig på fota sånt vi möter dagligdags, som i dessa tre bilder.
Svar från Benganbus 2015-10-02 12:31
"det är väldigt sällan man ser bilder från t ex inne i butiker"...
så jag lade snabbt upp en bild till i bloggen, en bild som e tagen inne i en butik! :)
/B
Johan Pihl 2015-10-03 13:27
Bild från "godisbutiken" för de vuxna ;)
Hej,
Rätt du har, mer doku. Jag har försökt i fem år nu att visa Lund. Det som landar på FS kommer ju att finnas i arkiven hos KB.
Tur att ingen kastat ut mig än.
Klapp till Roffe
Bob
Svar från Benganbus 2015-10-02 12:36
Tycker du har lyckats bra!
Jag har får en massa intressant kulturinformation från din stad!
Tack för det!
/B

Ps. Roffe bockar och tackar!
Intressant ämne Bengan.
Jag tror att det massiva flödet på nätet gör en hel del, ganska få om någon har nog ron idag att sätta ihop något som tar tid och engagemang att få till och dessutom inte kommer att gå att få publicerat. Lägger man ut ett arbete på nätet som kanske tagit år att göra och som håller ihop är det ju bortspolat till historiens skräphög som allt annat ganska snabbt, åtminstone om man gör det i bloggform vilket verkar vara det som gäller för de flesta av oss idag.
-affe
Svar från Benganbus 2015-10-02 13:45
Jag tror det e viktigt, för en själv i alla fall, att man kan "snöa in" på nå't ämne inom sin hobby! Och om man håller på med sin grej, så blir man ofta bra på grejen också! Se'n om man inte kommer till Fotografiska, det får man stå ut med, för Fotografiska e också kommersiellt och måste tänka på vad som drar in pengar för stunden! ;) Stora bilder, kända fotografer skapar köer! ;) Att lägga bilder på nätet/bloggar ger nog inte så mycket heller! Men kan ge några trevliga och återkommande samtalskontakter! Det kan räcka långt! Det andra får man stå ut med! :)
/B
Bra funderat! Men marknaden kan väl inte ha någon inverkan på vanliga amatörer, som ändå inte avser att göra pengar på sina bilder. Kan det vara så att god dokumentärfotografi är för svårt för många amatörer?
bassa 2015-10-02 17:52
Så är det naturligtvis Göran. I bland känns det som amatörerna ska ta ansvaret för den dokumentära fotografin i framtiden,medan de som har varit med och är mer etablerade och som vill påvisa kunnighet är befriade och mest påpekar hur det borde vara, och dessutom hur amatörfotograferna borde bete sig, med undantag av vissa kunniga fotografer som dagligen dokumenterar, eller då och då berättar och visar på bilder på gf poolen eller i sina med betoning måste jag säga värdefulla lärorika FOTOBLOGGAR. från nutid.
Ofta ser jag en text med åsikter från de mer namnkunniga och efter det ett förtydligande att deras medföljande bild inte har med texten att göra.,Dessutom är det oftast en gammal bild förvisso bra, som valsat runt i åratal och mycket riktigt inte har ett dugg med texten att göra.. Jag vet inte vad som menas med detta. Kan det vara så här gjorde vi förr?.
De mer krävande borde gå ut själva i dag, och framförallt inte glömma att en solitär bild också innefattar dokumentärfotografi, och att fotografi likt musik kan vara direkt, utan att ha tanken, går det här till historien.
Bengt
Ett problem nu för tiden är att många inte vill bli dokumenterade, och i många butiker riskerar man bli utslängd om man fotograferar.
Johan Pihl 2015-10-03 13:31
Inne på McDonald's blev jag tillsagd nån gång för längesedan att inte fota, annars har jag klarat mig ganska bra. Fast jag kör bara med iPhonen nu, så det är inte så många som ser. Jo, kanske efteråt på övervakningsbilderna ;)
Anders F. Eriksson 2015-10-03 14:33
Av någon anledning är det alltid mycket känsligare när man halar fram systemkameran.
Jag är lyckligt lottad har fått vara med de stora pågarna inom SJ :s fotoklubbsrörelsen för att dokumentera
Inlandsbanan och nerlagda järnvägen Älmhult - Sölvesborg
Alla böcker därom samt ett häfte slutsålda.
Har dokumenterat en skolklass från förskolan till tredje klass.
Har några böcker kvar.
Jonen min och jag dokumenterade av innan de rev massor i Hässleholm.
Boken i stort sett slutsåld.
Alla fem barnbarnen finns i album till dem från de föddestill tonåren.
Satt så mycket i mörkrummet så jag gick i väggen kanske inte av det
Men ett ansträngande arbete som tog på psyket .

Så var mitt fotoliv varit.

Tyvärr i dag digitalt med en mobil för det mesta.
God morgon har blivitI förmiddag dags för
annat men mysigt fått vara hos dig.
Gun-Inger

Glömde att jag gillar helt klart dina bilder gosssen är så lik vår son i den åldern.
Bra skrivet och fantastiska bilder! Går inte att fejka digitalt ;)(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg