Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2991 / Funderar på amatörfotografin!

.

Kul va! Tänk vad man kan göra numera! :)

Om man säger så här, förr så va de flesta amatörfotografiska bilder ganska svåra och krångliga att manipulera! Å då blev bilderna ungefär som dom va när bilden togs!

Numera är det mycket lätt att manipulera bilder! Det finns program för det, både gratisprogram, program som följer med kameran och program man kan köpa!

Och vad innebär det då?
De e som vanligt, att går det att göra saker, så gör man det! Å så e det ofta litet kul att färglägga saker, plocka bort både rynkor, moln och oönskade individer på bilderna och lägga till nå't mer spännande! Å det mesta av dagsfotografin kan jag i vissa stunder uppfatta som en slags tecknad serie! Jättekul för stunden!  ;)

Tidigare i fotografins historia så fanns ju de sk. Pictotorialisterna! Ni vet fotokonstnärerna! Som byggde sina bilder i mörkrummet! Men dom va inte så många, för det va svårt att manipulera bilder förr i världen! Och att fotokonstnärerna inte va så många, det betydde att dom ändå blev unika och  uppmärksammande!

Nu e det omvänt med råge! Att manipulera en bild e det lättaste som finns! Å då gör man det så klart! (Å inte blir man speciellt unik av det av lättförklarliga skäl)

För övrigt så tycker jag den dokumentära amatörfotografin, som kanske kräver litet planering/arbete, kommit i skymundan numera! En fotografi som jag tycker e viktig! Bilder på människor i miljö, vardagshändelser, gatuliv, bilder från arbetsplatser osv.

/Bengan

Inlagt 2015-10-01 09:21 | Läst 1726 ggr. | Permalink
Förr skulle man alltid skriva under bilden om den var förändrad på något sätt. Nu menar jag inte om man gör vanligt mörkrumsarbete men om man tex. gör ett klipp och klistra, tar bort eller beskär bilden osv...
Manilpulering är inte bara en teknisk fråga. Det är i högsta grad en fråga om vad man vill berätta med bilden. Valet av utsnitt och hur man arrangerar en bild är klassiska metoder för den som vill manilpulera bildläsarna.

Kommer ihåg en pressbild från 80-talet. Personen på bilden visade sitt tomma kylskåp för visa hur fattig han var. Men fotografen hade råkat få med all utplockad mat som stod på köksbänken. Det var visserligen inte något försök att luras (han var säkert fattig trots maten i kylen), men det visar hur man kan styra betraktarens intryck av en bild. Och det är en slags manipulering.
Svar från Benganbus 2015-10-01 12:22
Håller med dig vad gäller att styra betraktaren, att det har alltid funnits på nå't sätt, men de va inte så spritt då som det e numera med ny teknik. Jag tycker intresset hos många amatörer e väldigt fokuserat på "bildbehandling!" Man snyggar till och i vissa fall nästan bygger upp bilden i datorn. Och det e väl Ok som vilket annat intresse som helst!
Men jag saknar ändå litet mera dokumentärfotointresse hos amatörer. (Det finns ju klara undantag, tex Joakim, fd Karlskrona)

Men för att väcka ett större dokumentärfotointresse så måste nog marknaden vara med på nå't sätt, de e ju den som styr och ställer, och där inser jag såklart svårigheterna! ;)
froderberg 2015-10-01 12:59
Här har du några svenska dokumentärfotografer:
http://kontinent.se/
http://www.momentagency.com/#!/index
Svar från Benganbus 2015-10-01 13:33
Inga fler intressanta länkar tack!
Måste diska, städa och gå ut med Roffe nu!
/B
Som tecknad serie, det var ett kul perspektiv!(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg