Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2963 / Relativt tidig Kiev från 1951! (För nördar alltså)

.

Kiev 35 mm RF-kameran är en replika av Contax II. Och tidiga Kiev är mycket bra replikor! Ryssarna satte upp en egen tillverkning av kameran i Kiev Ukraina på sent 1940-tal efter att Carl Zeiss i Jena ordnat nya ritningar till kameran, samt tillverkat en provserie av Contax, då originalritningarna blev förstörda i slutet av kriget. (Övertaget av Zeissfabriker, teknik osv, ingick i krigsskadeståndet)

De första åren var Kiev-kameran ett hopplock av tidigare Contax II-delar och nytillverkade Kiev-delar. Någonstans under 1949 till 1950 så blev det mesta i kameran rysktillverkat, men man kan fortfarande hitta Dresden-Contaxdelar eller Jena-Contaxdelar i Kiev-kameror några år efteråt. Det av samma sak med objektiven. Vissa objektiv märkta 1947, 1948 och 1949 är Contaxobjektiv satta i Ryska fattningar! Några Sonnaren i Ryska fattningar har man även hittat ända fram till 1951 och 1952.
Det här är intressanta samlarobjekt numera, men kräver kunskap för att se och hitta!

.

Här är en Kiev från 1951! De första två siffrorna anger årtalet, de andra är antalet tillverkade det året!

.

Det intressanta här är bländarinställningsringens utseende med de två nabbarna, som är typiskt Zeiss. Optiken är nog inte från Zeiss, kanske kan några av de ingående linserna kan vara Zeiss! Men det är svårt att avgöra. Men kameran är ändå intressant som samlarobjekt, då det är en tidig Kiev från 1951 med en litet udda bländarring! 

/Bengan

Ps. Kanske så tar jag med den till kameraloppisen! Kanske sa jag bara... ;)

Inlagt 2015-09-15 19:32 | Läst 1626 ggr. | Permalink
Har du fotat med kameran, hur är den att fota med, sökaren.
Svar från Benganbus 2015-09-15 22:02
Jag har fotat ganska mycket med Kievkameror, och även med den här.
Sökaren är en typisk 1930-talssökare, som Contax och Leica båda hade, ganska liten sökare med aningen osäker bildbegränsning. Skillnaden på Kiev och Contax mot Leica är den långa mätsökarbasen på Kiev/Contax som gör att de klarar en 1,5/ 50 mm optik på full öppning utan problem.
/B
Man kan undra hur de kunde märka kameran med antal under året tillverkade ex. Las de i lager och såldes först året därpå?
Svar från Benganbus 2015-09-16 06:44
Bra fråga, vet inte, men kan ha att göra med Femårsplaner eller liknande.
För oss samlare e det bra i alla fall! :)
/B



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg