Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2955 / E den här nya optiken Zeiss Milvus så bra? Eller?

.

Zeiss har ju kommit ut med en serie objektiv för DSLR-kameror, kanske för att originalen till de här kamerorna inte e så speciellt bra? ;) Nåja, det finns nog andra anledningar!

Men jag blev nyfiken på hur den nya Milvusoptiken på 2/35 mm klarar sig mot den "äldre" Zeiss Biogon T* 2/35 ZM och tryckte ut databladen för båda!

Tja, så stor skillnad tycker jag det nog inte är, eller jag ser ingen större skillnad! Men ett ser jag tydligt, det är att den "äldre" optiken, den till Zeiss Ikon i Leicafattning, den optiken har en mycket mindre distortion! Men skärpan på bländare 2 och 4 e i alla fall väldigt lika! Eller lika bra på båda!

Tanken med Milvus kanske e att göra lika bra objektiv till en DSLR som man gjort till sin analoga mätsökarkamera! Och man kan nog marknadsföra det här på ett bra sätt från Zeiss med hjälp av några andra tekniska tillägg också! Och sannolikt e det en mycket bra optikserie! 

Annars så fortsätter jag att finjustera kragen till M 4:ans objektivknapp! De e svårt att hålla en så'n här liten grej då man tex filar på den, men jag har en fem centimeter lång pinne som passar exakt i hålet, och när jag sedan blöter pinnen, så sväller pinnen och ringen sitter bergfast fast!

Inte så mycket mer att rapportera i dag!

Jo, litet lantligt kan jag väl rapportera! Flera av av mina fotovänner tycker att Gnesta e landet,  Ok då, men jag gillar det lantliga sättet! Som igår!  Vi hade en gammal och sliten markis på balkongen som jag ville ta ned! Men det här e stora och tunga grejer, de e en så'n här som vevas ut, och e tung som sagt! Så man bör vara två med två bra stegar och ett bräckjärn för att få ut den ur fästet! Ringde till den snickarfirma som vi använder, och då kom vår snickare med sin bror i två bilar på deras lunchrast och bände ut och lyfte ned markisen och la den på gården! Tog väl en tio minuter, men nå't betalt ville dom inte ha! Typiskt lantligt tycker jag, och väldigt trevligt! :)

/Bengan

Ps. Nu tvingade jag självklart på dom en hundralapp till fikabröd! Fattas bara annat! 

Inlagt 2015-09-11 08:18 | Läst 1684 ggr. | Permalink
Det finns nog flera anledningar.
En är att samla DESR-objektiven i en egen produktgrupp med ett tydligt namn.
En annan är att ge objektiven en optisk översyn med modernare antireflexbehandling, fler bländarlameller osv.
En tredje är att ge alla objektiven vädertätning.
En fjärde är kunna att höja priset ett aning (har inte kollat om det är så).
Svar från Benganbus 2015-09-11 09:01
Jag kan väl tycka, utan att förstå eventuella konstruktionssvårigheter,
att de här DSLR-objektiven e ganska stora!
Men kan vara att jag e van vid mindre objektiv.
/B
froderberg 2015-09-11 09:21
När man tvingas konstruera objektiven för ett långt avstånd mellan bakre lins och bildplan så måste kan få strålarna i en snäv vinkel, det är visserligen bra för vissa sensorer (Sony A7), men gör konstruktionen komplicerad och därmed stor och tung.

För teleobjektiv blir inte skillnaden så stor, men väl för vidvinklar och normalen.
Svar från Benganbus 2015-09-11 09:25
Tack! Fattar litet bättre nu! :)
/B
Svar från Benganbus 2015-09-11 11:01
Vad gäller storlek på en 35:a till Sony a7 tex, så e nog en Loxia 2/35 en ganska nätt och fin optik!

"ZEISS Loxia lenses were specifically designed for Sony α7 cameras. This means that they can make the most of the mirrorless, full frame system, while giving you all the creative possibilities of ‘classic’ photography with manual focus at the same time".

Nu går nog en Biogon T* 2/35 ZM nästan lika bra, linsuppbyggnaden i Loxia 2/35 och
Biogon 2/35 ZM är väldigt, väldigt lika! :)
Ja, visst ja. Du skaffade en Zeiss Biogon 2/35 ZM för ett par år sedan, Bengan. Hur trivs du med den, är det den du använder mest? Jag har hört mycket bra om den. Hur är den i förhållande till din Summicron 2/35 Ver IV, vad gäller kontrast och skärpa?
Svar från Benganbus 2015-09-11 13:48
Suck...
Just nu e jag inne i en Jupiter-3 period! :)
Men vad gäller Biogon 2/35 ZM så e den bra! Mycket bra! Och utan att ha gjort några större tester, utan bara går på känslan och på negativen utan lupp, så e den bättre än min Summicron! Men kanske inte så konstigt, Biogonen ju en nyuträknad optik, och Zeiss vill nog visa sig på styva linan när dom byggde optik med Leicafattning! Den enda nackdelen, som jag ser det, de e att den e aningen längre än min Summicron! Det syns nog på bilden!?
/B

Ps. Här är mera om Biogon 2/35 mm ZM!
En sammanfattning av Ken Rockwell om en jämförelse mellan Summicron 2/35 ASPH och Biogon 2/35 mm ZM!
"The LEICA ASPH is sharper in the corners, while this Zeiss is sharper in the center than the ASPH, and has much less distortion than the SUMMICRON ASPH!"
Läsa mera här:
http://www.kenrockwell.com/zeiss/zm/35mm-f2.htm
Johan Pihl 2015-09-12 13:58
Tack för infon, Bengan!



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg