Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2946 / Hur mycket kamera behöver man egentligen?

.

Jag menar som fotande amatör! Jag funderar på det här när jag tittar på mina 30 x 40 printar som jag nyss fått från Crimson! "Kameran" som bilderna e tagna med, är en iPhone 4S, som är några år gammal! Å jag tror den har 8 mpix! Å knappt några inställningar! Jag kan väl tycka att iPhonens bilder blir som när jag fotar med Tri-X i min M Leica! Ganska bra alltså! :)

Men som frågan nästan blir, hur mycket kamera behöver man egentligen för att ta vardagssnapshots?

Eller nästa fråga,
för att ligga ännu litet sämre till, har de flesta för mycket kamera för sina bilder? ;)

/Bengan

Inlagt 2015-09-04 10:52 | Läst 3062 ggr. | Permalink
Så sant så, det du skriver.
Men det finns ju det lilla ordet "prylb-g". ;-)
Svar från Benganbus 2015-09-04 11:14
"..det lilla ordet "prylb-g"
det känner jag också till! ;)
/B
Kan också berätta att jag sett en hel film gjord med telefon på nätet vid något tillfälle. Bilderna ser bra ut - så här i telefon!
Svar från Benganbus 2015-09-04 12:02
På nätet skulle nog en mobiltelefon räcka långt, så även i bloggar,
och även i 30 x 40 printar! :)
Hårda bud för vanliga kameratillverkare! ;)
/B
En sådan här vore väl modellen för dig Bengan, två flugor i en smäll liksom. ;)
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=657944924260110&set=pb.100001338259561.-2207520000.1441360963.&type=3&theater
Hej Bengt,
Nu har du stuckit ut hakan, för en fet smäll från alla "dyra kameran beundrarna".
I sak har du naturligtvis rätt, många proffs säges använda telefonbilder till privatbilderna.
Men hur skall det gå för "marknaden" om du sprider sådana här irrläror? Det är självklart att du måste köpa en ny "maxkamera" vart annat år.

Lycka till med utställningen
Bob
De flesta har för mycket kamera för sin fotograf. En kamera som dessutom får stanna hemma alldeles för ofta. Mobilen däremot är alltid med.
mamiyaolympus 2015-09-04 21:49
Tja. Hos en del är inte alltid mobiltelefonen med.
Prova något år att inte alltid vara tillgänglig.
Man får då något som i dag kallas "egentid" och värdesättes högt.
Tja det enda man behöver är en kamera för att fotografera
Den bästa kameran är den som är med.
Jag har 3 olika typer av kameror.

1. Canon 5D för mer seriös fotografering. Klarar i princip all typ av fotografering.
2. En Fuji X-PRO1 för att ta med när det kan dyka upp bra bilder.
3. En iPhone 6+ som alltid är med när det plötsligt behövs en kamera.

Förmodligen har det aldrig gått så bra att ta fina bilder också med den enklaste kameran. Det går att ta alldeles utmärkta bilder med mobilen. Fast både 5Ds R och X-PRO1 är överlägsna ergonomiskt och det går byta objektiv. Så de kan hantera många fler typer av motiv.

Börjar det bli lite svårare lägen där det behövs full kontroll, blixt, snabb AF eller kort skärpedjup och annat så är det egentligen bara Canon som kan hantera dem alla.

Jag vill påstå att att det nästan alltid blir hyperfokalfokus med en mobilkamera är dess största svaghet. Det går nästan alltid att se om en bild är tagen med en mobil. Det blir lite dålig variation när det alltid är fokus från förgrund till horisonten. Går att fixa i PS men blir inte lika bra som när det görs i kameran med ett objektiv med fin bokeh.

En "riktig" kamera ger helt enkelt fler möjligheter till variation i fotograferandet.

Sedan måste det inte vara den senaste heta kameran i fotospalterna.
Printarna ser riktigt bra ut, åtminstone här på skärmen, Bengan! Jag tror jag också ska prova Crimson nån gång, slippa färgstick, och lite konstiga prickar och annat, som jag får då jag skriver ut på min egen epson-skrivare ;)
Instämmer! Tror det är lite oavsett vilken hobby man har. Även om inte kameran är allt när det gäller att ta bra bilder. Så underlättar det ju. Men för att dokumentera högtidsdagar och vardagshändelser så kan det ju bli riktigt bra bilder i mobilen.
Sanningen är väl att de flesta använder telefonen som kamera!
Första frågan: Det räcker nog med en mobil för snapshots om man bara tänker visa dem på nätet eller i formatet 10x15 eller däromkring.

Andra frågan: jag kanske är den som har alldeles för mycket svindyra kameror och objektiv, men jag har en mobilkamera oxå eller egentligen en kompaktkamera med tillhörande mobil. Köpte den för kamerans skull efter att ha läst recension på Cyberphoto. Och som sagt: den har fördelen att den alltid är med.

Om man som jag tvångsmässigt förstorar upp bilderna till pixelnivå så ser man naturligtvis skillnad på Leitz/Canon och en mobilkamera - det är ju bara det att man sällan tittar på bilder i pixelnivå. Och varför ska man göra det?

I nedgången till ClasOhlsons butik i Uppsala finns ett reklamfoto (glömt för vad) med en kvinna i formatet 5x2 meter ca. Jag vet inte vilken kamera som använts, förmodligen en mellanformats digitalkamera. Antagligen skulle man sett skillnad om det varit en mobilbild...(?)

Sedan har vi ju det här med dynamiskt omfång och kontrast. När jag en gång la ut bilder för "gissning" var det någon som påpekade att bilder med mycket färger i rätt ljus tagna på nära håll ser ofta bra ut i vilken kamera som helst, medan kontrastrika bilder på längre håll oftast blir problem för mobilen. Det finns en anledning varför man vill ha en stor sensor. För att vara garderad mot alla fotografiska motiv och ljusförhållanden liksom.

Jag har förresten tagit upp det här i min blogg och lurat flera här på FS när de fick gissa på bilder med mobil/M9, i min senaste blogg har jag en bild på en fjälluggla som jag av olika anledningar inte kunde ta med min systemkamera (för kort brännvidd). Min kompakt/mobil har optiskt zoom 24-240 mm (omräknat till småbildsformat).

/T
Flash Gordon 2015-09-04 22:14
Med en iPhone av senare version klarar man att skriva ut bilder i A4 med mycket god kvalitet. A3 med hyfsad kvalitet och det är först i A2 inte riktigt håller på nära håll.
Nu ser man inte en A2 på nära håll utan en meter är mer normalt. På det avståndet duger även den för de flesta.
Kom ihåg att mobilkamerorna nu har minst lika många pixlar som proffskameror hade för 10 år sedan.
Svar från Benganbus 2015-09-05 09:26
Mats!
Tack för den påminnelsen om kamerorna "förr!"
Tiden går fort och glömskan också! ;)
/B
Det är till att våga sticka ut hakan ;-). Helt säkert för mycket kameror för bilderna för många, men för mycket kameror? Det är här det lilla ordet kommer in. Själv kommer jag nog aldrig att få för mycket kameror.
Hälsningar//GöranR
PSCrimson är riktigt bra!DS
Svar från Benganbus 2015-09-05 09:34
Tror det mesta mår bra av diskussioner och även ett ifrågasättande av olika invanda saker!
Nu lämnar jag inte Leican eller Fuji X100,
det är inte det som det handlar om,
utan jag har hittat något annat som också är både intressant och även spännande!
Och vill pröva gränserna med en iPhone 4S.
Nyfikenhet liksom! :)
/B
gorred 2015-09-05 23:13
Förstod det. Och egentligen; håller med om värdet av att diskutera och ställa de obekväma frågorna. Jag tror att det finns många som tar bilder som inte svarar upp mot utrustningen. Jag tror också på värdet att pröva nytt, att inte fastna i för djupa hjulspår. Men, vad andra har för grejor, om de kan fotografera eller inte rör mig inte. Det som är viktigast för mig är att jag kör mitt race, försöker ta så bra bilder jag kan, berätta mina historier. Men det är kul att gnabbas.
Hälsningar//GöranR
Bra att ha och alltid med, men inga ”snaps” blir det.
Göran



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg