Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2919 / Objektivtips för analoga Leicaretronördar!

.

Efter en långs dags färd mot kväll med bla en cykelreparation, (målning av fälgar, byte av däck, slang, justering av Torpedo växelnav) och efter det provcykling och senare gräsklippning av hela tomten i värmen så e jag ledig! :) Och efter maten och tillhörande matcoma, så återstår bara att slöbläddra i en bok och där hittar jag ett objektiv som jag gärna vill tipsa om! Ett Leicaobjektiv som nog inte e så känt,  Summitar 1:2/5 cm, som kom 1939 och tillverkades fram till 1955! Det var en nydanande konstruktion, som gjorde att den senare kunde utvecklas vidare till den första Summicronen på 1950-talet! 

.

M Leica och Summitar på full öppning!

Och när Leitz fick tillgång till antireflexbehandlingen 1945, så blev optiken ännu bättre! Ett tips alltså! Funkar mycket bra på en M Leica också!

Och som Ken Rockwell säger: "This SUMMITAR is a perfectly swell and sharp lens for photography today. If you have one, enjoy it."

http://www.kenrockwell.com/leica/50mm-f2-summitar.htm

/Bengan

Inlagt 2015-08-13 19:43 | Läst 1687 ggr. | Permalink
Intressant. Jag har en Summitar 50/2 (no 555435 från 1940) på min Leica III (från 1936).
Den ser INTE ut som din eller Rockwells. Min har de graverade bländarvärdena 2 , 2,2 , 3,2 , 4,5 , 6,3 , 9 och 12,5 (du har ju delvis andra värden och ända upp till 16). Min har heller inte texten 'Germany' invid avståndsskalan.
Ingen antireflexbehandling, tror jag.
Niobladig bländare.
Inga repor. Ingen fungus. Ingen slöjning. I vissa vinklar kan man se något som ser ut som ett fingeravtryck inne i linskonstruktionen :(
Undrar vad det är för en Summitar jag har? Ett hemmabygge av någon ryss? Någon som vet mer?
Svar från Benganbus 2015-08-14 09:00
Det e nog inget hemmabygge, utan en Summitar från 1940. Det va en annan bländarskala tidigare och en del annat utvändigt och så är optiken ej antireflexbehandlad. (Zeiss hade patentet)
Ett problem med äldre optik kan vara att nå'n "verkstad" öppnat optiken av någon anledning.
Men kul att ha en så'n här optik!!
Och jag skulle provfota med den! :)
/B
Fint porträtt, Bengan.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg