Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2913 / La Mancha-testen av objektiven närmar sig slutet!

.


Testar objektiv alltså, ett Summarit, ett Sonnar och ett Jupiter, alla 1,5/5 cm Och hoppas kunna avsluta testen med några porträttbilder i dag! Bara modellen ställer upp!

Å så kan man väl undra varför man skall använda så här gamla objektiv över huvud taget! Utvecklingen har ju gått framåt de senaste åren, så ett motsvarande objektiv, tex ett 1,4/50 mm typ Leica eller Cosina är bättre i dag än de här tre! Sedan kan man såklart ha synpunkter på vad som e bättre!

Nu kan man till de här äldre objektivens försvar säga, att en del av skavankerna kan man fixa via Photoshop, skärpa upp bilden, fixa till hörnen och det finns sannolikt mer man kan göra så bilden ser nästan modern ut! Men ändå, varför använda så här gamla kameraobjektiv? För det finns ju skarpare och nyare numera som sagt!

Bra fråga va!
Nå'n som har ett bra svar, eller en synpunkt? Eller nå'n annan som också fotar med äldre grejer,
och som vill lämna ett synpunktsbidag! 

/Bengan

Inlagt 2015-08-10 08:58 | Läst 1752 ggr. | Permalink
Och är det skärpan och hörnen som är problemen så fins det andra objektiv att välja på

alf
Jag ser varje äldre objektiv som ett fingeravtryck. Optiken kan ha små egenheter som andra kanske kallar för defekter. Varje fotograf bör vara unik så också objektiven. Man kan också prata om en känsla. Att ladda kameran med film. Att välja en viss optik och på så vis få till sitt verktyg för att ta den eller den bilden. Tänk om en konstnär bara målade med "rena" färger utan att blanda sina färger till sitt eget.
N Thomas Meldert 2015-08-10 12:19
När defekterna i en bild är viktigare än själva innehållet då har man nog tappat poängen lite med fotografi =) Man kan ju arbeta MED defekterna också, t ex med ett fisheyeobjektiv är det ju defekten som ÄR poängen.
Man får finna sig i felen om man kopierar bilderna i mörkrum. Men det gör inget.
Inget objektiv är perfekt. Själv föredrar jag gluggar med så lite fel som möjligt.



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg