Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2909 / Leica versus Zeiss!

I förra nördbloggen hade jag funderingar på att ställa Leica mot Zeiss! Mao, testa och sedan försöka jämföra Summariten mot en av de optiska giganterna, Zeiss Sonnar 1,5:an!
Om jag hade en rulle T-Max 100 kvar, och det hade jag! :)

.

Sonnar 1,5:an från 1930-talet invändigt! (Man kan kalla det här för en utvecklad triplett)

Och de här båda objektivkonstruktionerna är hyffsat jämgamla! Zeiss Sonnaren räknades ut på sent 1920-tal, och omräknades på tidigt 1930-tal och Leitz Summariten är en vidarekonstruktion av Xenon från 1930-talet! Man kan väl säga att det här är två 1930-talskonstruktioner som "tävlar" på 2000-talet! :)

.

Sonnaren utvändigt!  (Här mera om Summariten! Förra bloggen)

Det blir praktiska skärpetester! Mot uppställda tändsticksaskar och sedan porträttbilder! Det är så här jag testar mina objektiv! Ligger skärpan där jag ställer den? Kan jag se något fokusskift? Och hur blir sedan skärpa och kontrast i bilden? (Tittar mest i centrum av bilden) 

Så e leget! Men testen tar några dagar då den sker analogt! :)

/Bengan

Ps. Här nedan på bilden syns en antydan till fokusskifte! Jag tog några bilder på full öppning med Summariten på tre tändsticksaskar! Ställde skärpan på tändsticksasken i mitten, och skärpan kommer mer på den högra asken på samtliga bilder vid bländare 1,5! Den högra asken står 16 mm framför den mittersta! (Den vänstra asken står 16 mm bakom den mittersta) Min uppfattning är att det här tyder på ett fokusskifte hos Summariten! Den kamera jag använder har nyligen fått avståndsmätaren justerad och jag har testfotat med andra objektiv! Bilden är delförstorad!

.

Inlagt 2015-08-08 08:29 | Läst 1699 ggr. | Permalink
Det härär väl av intresse bara om man använder mätsökarkamera? Hehe, rikgita tändsticksaskar. Det var evigheter sedan jag såg någon sådan, här använder folk inte tändstickor. Men jag tror jag sett att de finns att köpa i alla fall.
Svar från Benganbus 2015-08-08 21:22
Helt rätt, det är bara ett problem för en liten grupp överlevande mätsökarkameranördar! ;)
Å tändstickor e nog litet nördigt snart också, men bra att ha tycker min fru,
som gärna tänder ljus redan nu när det mörknar! :)
/B
Fokusskift är aktuellt på alla kameror där fokuseringen sker på full bländaröppning. Fenomenet beror på sfärisk aberration vilken gör att brännpunkten förflyttas när randstrålarna från objektivet skärmas av, man kan komma runt detta med asfäriska linser eller om man bygger objektiv även med konkava linser till exempel för att neutralisera den sfäriska aberrationen. Problemet märks främst på ljusstarka objektiv eftersom skärpedjupet maskerar det annars, man kan välja om man kalibrerar fokus efter full öppning eller nedbländat, jag har för mig att Zeiss brukar lägga sig mitt emellan.
EGW 2015-08-08 23:26
Aha, det var intressant! Jag undrar hur mycket man behöver tänka på det i praktiken när man använder en kamera med autofokus eller SLR-sökare.
alf109 2015-08-08 23:29
Problemet brukar märkas främst vid ett till ett par stegs nedbländning sedan maskeras det av skärpedjupet som regel. Men jag tror att detta är en av hemligheterna med att folk hittar så mycket front och back focus nu när de sitter och granskar sina bilder i 100% på skärmen.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg