Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2908 / Testbilder via Leitz Summarit 1,5 / 50 mm! Fokusskifte!

.

Jag har försökt se om det finns ett fokusskifte på Summarit 1,5 / 50 mm! På bländare 1,5 avståndet 1 meter, så kommer skärpan aningen närmare än jag ställer den, på 2,8 så ligger den ganska exakt eller aningen längre bort än jag ställt den! Fokusskiftet på 1 meters håll mellan bländare 1,5 och 2,8 kanske är c:a 1 cm! Påminner om det fokusskifte jag såg på den nya Zeiss Sonnar 1,5/ 50 mm LTM, där jag fotade en modell, ställde skärpan på ögonen, och fick nästippen skarp! :)

Och det här fokusskiftet bör nog finnas på fler ljusstarka objektiv som man använt på en analog mätsökarkamera!

Vad gör man åt det här då? Fotar man med optiken på en digitalkamera, via adapter, där skärpan ställs på en display, så blir det inget fokusskifte!

Men fotar du med en analog mätsökarkamera eller en digital M Leica med en mekaniskt kopplad avståndsmätare, så har du något att tänka på! I alla fall på full öppning! :)

Här några andra bilder, där man bla. ser kontrasten och skärpeskillnaden mellan full öppning 1,5 och bl. 2,8 på Summariten!

.

Summarit på bländare 1,5

.

Summarit på bländare 2,8

Jag har skannat in filmen, "skurit" bort en del av bilden, så det blir en förstoring, men inte skärpt upp bilden eller gjort något annat! Jag har använt Kodak T-Max 100 film i "testet"!

Å visst e Summariten mjuk på full öppning, men det här är en optik från sent 1940-tal, det bör man tänka på! Kan tänka att det e nog en ganska stor skillnad mot ett av dagens 1,4 / 50 mm Leicaobjektiv! Men bländar man ner till 5,6 eller 8 då blir Summariten ett bra objektiv! 

(Nu blir jag litet sugen på att försöka jämföra Summariten och Sonnar 1,5:an! (Den Sonnar som konstruerades på 1930-talet)  Skall kolla om jag har nå'n T-Max 100 kvar!

/Bengan

Inlagt 2015-08-07 20:42 | Läst 1549 ggr. | Permalink
Men det viktiga är väl att man ser vad bilden föreställer?
Jag har aldrig upplevt fokusskifte själv, men har hört många tala om det - framför allt nu på senare (digital)tid. Jag kör ju mest hyperfokal, så då lägger man nog ändå inte märke till det ;)
Svar från Benganbus 2015-08-08 14:25
De e dom här f-b digitalkamerorna som ställer till det! ;) Skiftet har funnits där tidigare,
men man har inte sett det tydligt, förrän man sätter gluggarna på digitalkameror.
Och vissa objektivkonstruktioner har ett större fokusshift också.
/B



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg