Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2852 / Ska det vara ett motljusskydd, så ska det vara ett ordentligt! (Fotografisk allmänbildning)

.

Alla produktbilderna här i bloggen är tagna med iPhone 4 S

.

Motljusskydd på en kameraoptik va viktigare förr, då det inte fanns teknik för att antireflexbehandla linserna! Då gällde det att försöka skärma bort allt ovidkommande ljus från att falla in i optiken! Och då va ett bra motljusskydd mycket viktigt! Här är några bilder på ett bra motljusskydd! :)

.

Å inte stör det sökaren eller avståndsmätningen så mycket heller! Men man kan väl tycka att den här lilla fyrkantiga plåtlådan skulle vara svår att ha i fickan om man nu tänkte ha den där mellan fotograferingarna!

.

Men det e inga problem, motljusskyddet går att fälla ihop! Och går då lätt ned i bröstfickan!

Optiken som motljusskyddet e gjord för e Leitz Summitar! Det va den konstruktionen som senare kunde räknades om och blev Summicron 1:2/50 mm, med hjälp av antireflexbehandling!

.

Summitar på full öppning!

.

Summitar på full öppning!

Leitz lade ju på antireflexbehandling på de Summitarer som tillverkades efter 1946-47, och det gjorde en bra optik ännu bättre! Så den här optiken e ännu bättre! ;)

Å i dag e det måndag! Och DN kom! Allt väl liksom! :)

/Bengan

Inlagt 2015-06-08 07:28 | Läst 1718 ggr. | Permalink
Niin se on!
Jo ett bra motljusskydd skall ju se till att frontlinsen hamnar i skugga, så funkar det ju också med kompendium för mellan och storformat fortfarande. Dagens motljusskydd är nog mer som stötskydd för frontlinsen, tur att antirefelexbehandlingarna blivit så bra. Själv kör jag därför ofta med ett högklassigt uv-filter i stället som ju dessutom skyddar mot skit och repor. När det gäller uv så blir det alltid en faslig diskussion om dessa här på fotosidan, men min erfarenhet är att om man väljer de bästa ser man ingen skillnad på bilderna jämfört med utan.
-affe
Ps. jag har ju sett ditt motljusskydd i verkligheten, imponerande konstruktion. :)
Du har inte provat att montera på det motljusskyddet på iphonen, Bengan? Det kanske vore nåt för Belkin, att börja leverera motljusskydd för smartphones som går att fästa som Belkingreppet ;)
Intressant minns också att Jonen och jag hade något i den stilen
på den tiden analogt gällde.
Sov gott
Gun-Inger
Hehe, det var lite meccano över gamla tiders fotoprylar. Gamla Rolleiflex från före kriget hade inget fäste för vare sig filter eller motljusskydd. Men det fanns filter med ett slags fjäder som gick att sätta på gluggen. I fråga om motljusskydd så borde fotografen ha en hatt, som kunde hållas upp för att skugga kamerafronten.
Svar från Benganbus 2015-06-11 19:02
Det där med hatt, eller keps idag, glömmer många bort!
Det är ett utmärkt sätt att skärpa upp sina bilder med!
/B(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg