Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2824 / De va så för länge sedan, kommer ihåg det...

Kiosk

Sitter och tittar på den här bilden från 1960-talet, och kommer ihåg att de här kioskerna stod obevakade hela nätterna, och va fulla med godis och tidningar! Konstigt va, men inte så konstigt då!

Kommer speciellt ihåg en Pressbyråkiosk i Kärrtorp, där det fanns en liten väntsal med två fasta bänkar. Fyrskeppsvägen/Kärrtorpsvägen. Väntsalen va öppen dygnet runt, och i andra halvan av väntsalen va det en Pressbyråkiosk, som va öppen på dagen, stängd på natten, där det också låg synligt godis och tidningar under hela natten. Inget konstigt med det då!

God Natt!

/Bengan

Inlagt 2015-05-21 22:20 | Läst 2213 ggr. | Permalink
Åja, det hände allt förr i tiden då och då att någon bryt sig in i en kiosk, mest i syfte att stjäla cigaretter och kontanter:) Men jag har håller med, det är skillnad mot idag, en stor skillnad.
Svar från Benganbus 2015-05-22 07:29
Det stämmer, och det va nå't man skrev i tidningen om!
"Kola stulen i kiosk!"

Nu är det andra rubriker i en annan tid!
"Bulldozer körde in i fullsatt köpcenter!" ;)
/B
Kiosker finns ju knappt längre. Det fanns fyra stycken som låg i området när jag gick i låg/mellanstadiet och det var något senare än 1960-talet... Idag är en gatukök, en är sammanslagen med väntsalen och ombyggd till restaurang, en som var av närlivstyp är ombyggd till lägenhet och en är helt väck och ersatt av en återvinningsstation. När jag var ännu yngre fanns det en liten matbutik i en utbyggnad på en villa också.

För övrigt är den närmaste "kiosken" där jag sitter nu ett thaikök... Ett inte helt ovanligt öde det heller.
Svar från Benganbus 2015-05-22 07:32
Ett annat Sverige håller på att förvinna i fjärran..
Snart minns ingen det heller! ;)
/B
Jag har ett mysigt minne från en kiosk där jag bodde på fyrtiotalet.
Om arga farbrorn var där vågade inte vi barn handla så vi väntade tills snälla tanken kom.
Som vuxen fick jag veta att farbrodern hade svår huvudvärk. Inte så lätt då med högljudda ungar.
Visst är det skillnad på många sätt men en underbar bild tycker jag i vart fall.
Sov gott
Gun-Inger
Svar från Benganbus 2015-05-22 07:36
Det känns ibland, och så är det nog, att det har varit en annan värld tidigare, på gott och ont.
Och det är det här som man upptäcker när man blir äldre,
spännvidden på livsupplevelserna har varit stor! :)
/B
Ja, storstaden har blivit tuffare. Det är synd, men vad göra? Så du har bott i Kärrtorp. Jag bode på Gamla Tyresövägen i början på 60-talet och gick ofta med min hund runt Kärrtorp och på Nytorpsgärdet. Märkligt nog kommer jag inte ihåg den där väntsalen, fast jag måste ha sett den. Men jag minns ett gammaldags konditori i krokarna. Kärrtorp hade också ett litet fint och livligt centrum med många butiker. Bl a en djuraffär där de hade en talande papegoja som jag tror hette Kalle. En gång när jag vär där kom en man in och sa att han hade hört om den talande papegojan, och nu ville han höra själv om den verkligen sa något. Vi väntade alla tålmodigt en lång stund, men Kalle sa inte muck. Till sist sa mannen att han inte trodde på det där snacket om en talande papegoja, och så gick han vresigt sin väg. Just när dörren slog igen bakom honom ropade Kalle: "Hej då!" Gissa om vi garvade!

Det finaste i trakten var kanske det stora koloniträdgårdsområdet. Det mesta av det försvann när de byggde sjukhuset. Skanska schaktade bort de sista resterna av Brunkebergsåsen, som låg just där sjukhuset är nu. Vid foten av åsen låg en gammal jordkällare. Där förvarades gastuber. Sent en kväll exploderade hela lagret med ett fruktansvärt brak. Men lyckligtvis fanns ingen i närheten.
Svar från Benganbus 2015-05-22 07:24
Gick några år i Nytorpsskolan! :) I korsningen Fyrskeppsvägen/Kärrtorpsvägen där den här Pressbyråkiosken låg, fanns även Konsum, ungdomsgården, korvkiosk och ett konditori!
Där bostadsområdet och sjukhuset nu ligger tränade vi backe uppför åsen, och nedanför åsen mot Gamla Tyresövägen i koloniområdet så låg det en ungdomsgård i ett äldre torp! Där kunde det vara liv viss kvällar! ;)

Och på andra sidan Tyresövägen låg en festplats uppe i en skogsbacke!
Vad gäller Kärrtorps centrum, kommer faktiskt inte ihåg djuraffären, men väl fotoaffären! :)
Kul att få prata minnen så här!
/Bengan
EGW 2015-05-22 18:10
Det gamla torpet minns jag mycket väl, men när jag bodde på andra sidan vägen var ungdomsgården stängd. Men jag hade kompis från Kärringstan som brukat gå där, berättade han för mig. Kanske du träffat honom. Han hette Bosse Jedler och hade en boxer vid namn Bonzo.

När du talar om korsningen Fyrskeppsvägen-Kärrtorpsvägen så undrar jag. För de korsar vad jag vet inte varandra. Och Kärrtorpsvägen går på andra sidan Kärrtorp. Kanske är det Söderarmsvägen du har i tankarna? Det finns verkligen ett litet torg där den möter Fyrskeppsvägen. Jag vill minnas att det låg en konsumbutik där, och även det lilla konditori jag minns. Men någon väntsal har jag inget minne av, den kanske var borta när jag bodde i trakten. Kan det i forntiden ha gått en spårvägslinje längs Fyrskeppsvägen?

Det är inte helt enkelt för mig att matcha min minnesbild av trakten med kartan som den ser ut numer. Gamla Tyresövägen ändrar t ex numer namn till Åstorpsringen precis där jag bodde.

Om du gick i Nytorpskolan måste du väl ha bott i trakterna?
Och man kunde köpa en hel påse med blandat godis för en krona. Får man ens en liten godbit för en krona idag?
Svar från Benganbus 2015-05-22 07:27
Å vad sägs om ett öres kola! :)
/B
N Thomas Meldert 2015-05-22 10:26
Jag minns dem!
En halv igloo isglass för 25 öre... då kunde man äta glass oftare ;-) De som var några år äldre fick köpa Cigaretter styckvis... Undrar om något av detta var inom reglerna....
Hej,
Nu kom Bengt och Ernst Göran verkligen in på mina gamla domäner och minnena kommer till en. Jag flyttade som liten knatte med familjen till Blåsut och gick ettan i Enskede gamla röda träskola på andra sidan tunnelbanan mellan Blåsut och Sandsborg, måste varit 1966-67. Sedan kom någon på att trähus kan brinna... och vi flyttades till Nytorp där jag gick till nian.
När man rivit alla kolonier och schaktat klart kom man på att storsjukhuset inte kunde ligga där utan hamnade i Huddinge, då spolade man vintertid en rundbana med både uppförs- och nedförsbackar där, skitkul att åka grillor på för ett hockey- och bandyfan som jag var som grabb.
Konditori Santa fé i korsningen Fyrskeppsvägen och Söderarmsvägen finns kvar. Köpte en lunchmacka på väg mellan kundbesök där härom veckan. Deras fina neonskylt utsågs till "Lysande skylt 2014" av Stockholms Stadsmuseum.
Min mor bodde med mormor och morfar i första villan i korsningen Gamla Tyresövägen och Sockenvägen innan jag kom till. Jag vill också minnas från gamla bloggläsningar att det kan finnas en beröring mellan min morfar och Bengt i form av föreningen Arme, Marin och Flygfilm där han på något sätt var aktiv och fick Kungliga sällskapets guldmedalj för sina insatser, han fortsatte sedan inom AKA-film. Medaljen har jag kvar i säkert förvar hemma tillsammans med ett faksimil med gamla kungabrev, pampigt värre förr i tiden.
Tack för att ni gladde min dag med era minnen och jag blev plötsligt sugen på att samla till klassträff med kompisarna från nian, det är ju 40 år sedan vi gick ut nu i vår.
Tack också för en bra blid, en sådan kiosk finns fortfarande kvar ute i Raksta i Tyresö. Den kan ses i en reklamfilm för Trisslotteriet på TV och är gul och fin men den har dock en massa säkerhetsjalusier mm som skydd. Brukar stödja den genom att köpa lite förfriskningar på väg ut till Tyresta nationalpark för promenader med vovven.

Ha en riktigt bra helg!
//Mats



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg