Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2820 / Delsummering av att fota med en iPhone 4 S

.

Jag har fotograferat en tid med den här "kameran", och gör här en delsummering! Vad jag tycker om iPhone 4 S alltså! "Kameran" är lätt att ha med, fungerar enkelt och skall man bara visa bilder i en blogg, eller på Facebook tex, så räcker den för mig! Men som någon säger, "kameran" e litet svår att hålla i när man fotar!  

Men visst blir en delförstoring litet grynig!  Å ni som e observant, ser dubbelkonturen på mössan upptill efter HDR-funktionen. Jag undrar om man inte hade fått bättre skärpa här utan HDR? Någon som vet eller har synpunkter?

.

Men den här bilden duger i alla fall i bloggen, tycker i alla fall jag!

Och för en litet vanare fotograf, kan den här "kameran" kanske räcka ännu litet längre! Och även bli en utmaning, för att pröva hur långt man kan gå! Att töja sina gränser liksom! Och att då vara tvungen plocka fram sina inneboende bildkunskaper, för att med dom kunskaperna hjälpa den här lilla "kameran" litet på traven i fotandet, för det kan också var utvecklande! Mao, vet man hur "kameran" funkar, då kan man plocka ut det bästa av det!
.

Fotad på fri hand! :) Produktfoto på en riktig kamera! ;)
.

Delförstoring!

Nu finns det, som jag sagt tidigare, en del psykologiska begränsningar med att använde en mobilkamera, i alla fall om man e en "riktig fotograf"! ;)

Roffe ser litet skum ut uppe på huvudet här, men det beror på att han nyss stått med huvudet under vattnet, då nå'n bussig typ slängt ned hundgodis på botten av tjärnen! Kul tyckte vi, så där lagom kul tyckte Roffe!

Å vad vill jag säga med det här då, jo jag tycker att även landskapsbilder kan bli bra med en iPhone! Finessen e att man kan jobba med djup i bilden, som här, förgrund/bakgrund!

Så att pröva olika saker, för att där testa gränser, som här med en skäligen enkel fotoapparat, och även försöka bryta konventioner, i alla fall hos mig själv, det brukar vara bra i gamla vanor! :)
.

Och vad det blir av det här i förlängningen, det vet man ju inte förrän man prövat! Om man nu vill pröva! För det väljer man själv!

Se'n behöver man inte hålla på med det här resten av livet!

.

Alltså, låt bilderna tala! ;)

/Bengan

Ps. Å i morgon Tårtan!

" Kolla! Va va det jag sa, han har slutat att fotografera! I alla fall med en riktig kameran!"

Inlagt 2015-05-19 09:32 | Läst 2039 ggr. | Permalink
Tror ditt fotograferande med iPhone 4S har fått många att inse att prylarna inte måste vara så avancerade för att resultatet skall bli tillräckligt bra.
Sedan tycker jag personligen inte om att foto med min iPhone 6+. Det är inte resultatet jag har så mycket synpunkter på som handhavandet. Här tycker jag att en kamera som X-PRO1 har så många fördelar att jag oftast tar det lilla omaket att ta den med mig.

Just nu är det Canon 5Ds&r som är i tekniknördarnas fokus. Fler pixlar, lite bättre färgfilter för naturligt ljus och kanske ett steg bättre dynamiskt omfång.
So what. Om man nu köper denna fantastiska kamera. Syns då resultatet av den förbättringen verkligen i bilderna i de sammanhang de flesta som köpt kameran använder bilderna? Jag anser inte det och har testat själv.

Så bra bilder kan man idag åstadkomma på många sätt. Det måste inte vara den senaste modellen med de flesta pixlarna för att resultatet skall bli godkänt.

Ha en bra dag med Roffe och iPhonen.
Skön skuggbild på Roffe i snön, Bengan!
Svar från Benganbus 2015-05-20 11:54
Tack Johan! :)
/B
Har just skrivit det här til Göran och det passar bra här också - återvinning :-)

Som jag ser det - kamerorna i mobiltelefoner har blivit så bra att de är på väg att överträffa "Point and Shoot" kamerorna . Många av oss (I) har i vår digitala "barndom" haft en sådan. Mitt var en Nikon Coolpix S500 som man bara kan ha i fickan. Mitt walkaround kamera idag här en Nikon Coolpix P7100 hängande runt halsen. Min iPhone används i "akut" :-) Jag tror att det också spelar in här att bilder från telefonen kan laddas upp i sociala medier, här och nu. Wifi i "vanliga" kameror är inte lika utbredd i nu kanske?
Min "seriösa" kamera är en Nikon D700 med en 24-120 f4,0, klio ? - inte om halsen men i en BlacRapid (Jag går med två kryckor).
Hälsningar från Erik / DK

Inte reta Roffe.
Hälsningar från Erik / DK
Roligt och intressant att följa dina bloggar om mobilen som kamera och många utomordentligt fina bilder har du i denna och dom andra bloggarna. Vi verkar se ungefär lika på användbarheten, själv skrev jag så här i ett lite längre svar på en kommentar till min blogg om mobilen som semesterkamera

"Jag har ju aldrig tänkt att jag ska avstå från mina vanliga kameror bara för att jag ser möjligheter med mobilen, det är ju inte antingen-eller utan både-och. Mobilen har ju uppenbara svagheter till att börja med och kommer naturligtvis aldrig ersätta "riktiga" kameror för den som är intresserad av foto. Men den har också uppenbara fördelar och jag är intresserad av att lära mig utnyttja dom när det passar. Dels har vi den självklara fördelen att den ofta är med när ingen annan kamera är med, och varför skulle jag då låta bli att använda den? En annan fördel är att det är lätt att ta bilder i trånga utrymmen, jag använder den ofta när jag ska visa hur vattenkranen jag vill ersätta ser ut, hur ventilen i pannrummet sitter osv. , eller när jag vill ha närbilder, tex visa hur illustrationen i boken såg ut.
Sen har vi inte helt uppenbara fördelar, tex att den korta brännvidd ger ett skärpedjup som kan användas inte bara för att få blommor i förgrunden på landskapsbilden skarpa. Sista bilden häruppe är ett bra exempel på det, det är en bild jag tycker mkt om och som möjligtvis går att ta med en stor kamera men som aldrig skulle kommit fram i mitt fall.
Generellt är det väl också så att mobilen som nästan alla går och viftar med i handen tillåter mig att ta bilder i situationer och sammanhang där jag aldrig skulle dra fram en stor kamera.
Sammanfattningsvis ser jag många fördelar som kan utnyttjas om man vill JUST om man är en kreativ fotograf som inte av princip avstår från mobilen bara för att den inte kan allt."
Hälsningar/ Björn T
De e bara att inse att några korta svar på de här intressanta synpunkterna om mobilfotograferandet, det går inte att ge! :) Så stort tack för intressanta synpunkter!
Jag kan väl lägga till en egen synpunkt,
jag tror att de flesta amatörfotografer inte vet, eller tar inte reda på, hur bra kamera det finns, i alla fall i en iPhone 4 S! Jag har visat HDR-funktionen för några telefonanvändare som haft telefonen i tre till fyra år, å dom har sagt: "HDR, va e det?" ;) Och man köper nog en annan kamera för bilder, bilder som man skulle klarat av att ta med sin iPhone! :)
/Bengan

Ps. Och för säkerhets skull, så har jag ofta en M Leica nere i ryggan, ifall jag måste legitimera mig! ;)
Flash Gordon 2015-05-19 20:49
Jag tro du vet vad du gör Bengt. Du är nog Fotosidans mest inflytelserika bloggare.
Det är dig väl förunnat.
Du har nog gjort oss alla en välgärning genom att visa att att en enkel mobiltelefon idag räcker långt.
Helt klart är det för mycket fokus på teknik. En gång skaffade du nog en Leica för du trodde deras kamera och objektiv skulle ge dig bättre resultat.
Nu när vi sjunger mobilkamerans lov bör vi väl också dra nackdelarna.
Mobilkameran är idag dagens Instamatic eller Kodak brown när när den kom fast mycket bättre än tidigare varianter.
Titta på din nedersta bild. Här är det lika bra skärpa på huvudmotivet. och bakgrunden. Personerna i bilden är lika skarpa som träden i bakgrunden. Tack vare ljuset i bilden är helt klart en miss i kompositionen du inte kan undvika.
Utan ögat vandrar ständig upp i det som är oväsentligt. Trädet.
Detsamma gäller ditt utmärkta porträtt på
Hade du använt Leican hade du haft kortare skärpedjup och fokus på personerna. Bakgrunden hade fortfarande varit störande ljus men blicken hade stannat vid det som var skarpt.
Detsamma gäller ditt utmärkta porträtt på den gamla fotograferande damen. Är vi också intresserade i hennes kakelugn och och förhängen.
Jag vet att du är duktig fotograf och ser dessa saker. Så jag tror du försöker köra en första april med resten av oss.
Vi vet alla som jobbat med bra kameror att iPhone fungerar bra till vissa saker men aldrig kan mäta sig med möjligheterna som finns i riktiga kameror med bra objektiv.
Ditt motiv av Roffe i skuggan är dessutom riktigt dåligt. Det vet du också.
Så tror du håller på att se hur långt du kan sänka nivån innan vi reagerar.
Svar från Benganbus 2015-05-20 11:53
I dag skall jag fota boxning med iPhonen! :)
B)
Förutom att dina bilder med Iphone är mycket bra så har du pekat på en sak som är viktig: skillnaden mellan systemkameror (och kameror överhuvudtaget) och andra mobiler och kompakter har blivit mindre. Det verkar även som om skillnader mellan systemkameror har blivit mindre.

Jag tittade på chefredaktörens test av Canons senaste. Kanske jag har en dålig skärm/grafikkort/dator/syn eller vad vet jag: MEN JAG KUNDE INTE SE NÅGON SKILLNAD på exemplen....(!) Jag tror säkert man kan se det i större förstoring eller så... men hur ofta tittar man på sådana bilder och vad har det för betydelse?

Om man nu bortser från att jag inte har världens bästa grafikutrustning, så har jag i alla fall en hyfsad uppsättning bra kameror/objektiv (somliga anser att de objektiven är de bästa som finns - kan diskuteras)
samtidigt som jag har en mobiltelefonkamera som levererar bilder som får mig att häpna. Skillnaden är uppseendeväckande liten då skillnaden i pris är enorm...

Återstår att fråga sig: vad är "good enough"? Vad det gäller bildkvalitet, är det nog vilken kamera som helst (i alla fall systemkamera) bra för de flesta. Sedan har vi sådana saker som snabb autofokus, bilder/sekund o.s.v., saker som har ganska liten betydelse för mig. Jag kan inte minnas att jag någonsin använt mig av knappen för flerbildstagning.

Så varför har jag en M? Ja, mest för att jag hade en massa M-objektiv liggande och för att jag trodde den var bäst. Det kanske den inte är - men den är inte dålig och framför allt (det andra argumentet): den är liten, fortfarande världens minsta fullformatssystemkamera. Sedan får Sony säga vad dom vill med sin A7 (som har blivit större) - det är bara att mäta och försöka få in den i samma väska som min M. M är mycket plattare...!
Jag skulle nog köpt en A7 om det inte visat sig att den inte funkar så bra med vissa av Leitz vidvinkelobjektiv.

/T
Svar från Benganbus 2015-05-20 09:29
Jag har också några Leica, Canon-objektiv som jag skulle vilja köra i en digital mätsökarkamera. Vi får se framöver vad tekniken kommer med. Det borde ju gå att göra en fullformatsmätsökarkamera i storlek Fuji X100!
Även till ett Fuji-pris! :)
/B



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg