Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2818 / Är en mobiltelefon undervärderad som fotoapparat? Tycker nog det! Och om Leica!

.

Det här är en delsammanfattning av ett pågående fotoprojekt.  Jag håller ju på att undersöka iPhone 4 S vad gäller fotoapparatsfunktionen, och tycker den funktionen har fungerat mycket bra hitills! Och den fungerar dessutom mycket bra i bloggen! Jag har ju tidigare sett ned på det här fotograferandet, men nu när jag prövar en iPhone 4 S under en längre tid, så blir jag imponerad av möjligheterna och får nog börja krypa mot korset!  (Och som jag sagt tidigare,  jag fotar bara med apparaten, har inget simkort)

.

Utsikt mot Riddarfjärden! Och ni som känner er Zorn, kolla på vattenspeglingarna nere till höger här i bilden! Lika bra som Zorn målade! :) De va faktiskt ett reportage i DN i dag om Zorn som fotograf. Zorn använde foton som förlagor till vissa tavlor. Inget konstigt, så gjorde även några av  Skagenmålarna!


Begränsningar i fotoapparaten då? Det kan man alltid hitta, men tittar man på fördelar, så tycker jag det är mycket plus! En iPhone 4 S är lättburen, och väcker ingen uppmärksamhet och "tar bra bilder!"  Och bilderna blir oftast tillräckligt bra, i alla fall för mig! Nu är den här "kameran" såklart inget man tar fram om man har specialintressen, typ aktionsportfoto, fågelfoto på håll eller liknande, men som en snapshotskamera, eller gatufotokamera, där tycker jag iPhone 4 S funkar bra!
Även som dopkamera! ;)

.

De här e bilder tagna med iPhonen, både egna bilder, och bilder tagna av min fru!  Och som sagt, jag tycker iPhone 4 räcker långt! I alla fall för mig som amatör!

.

Å den här bilden undrade någon om den verkligen va tagen med en mobiltelefon! :) Klicka gärna upp bilden och se de "analoga valörerna"! ;)
Bra gjort iPhone!

.

.

.

Klicka gärna upp bilden!
.

.

iPhone klarar faktiskt motljus ganska bra! Moln mot den ljusa himlen syns , de syns aningen struktur i kvinnans svarta rygga, och även reflexerna i den blöta trottoaren klarar iPhone 4 S hyffsat bra!

.

.

.

Konstnärlig bild tagen inne i en biltvätt!
.

Och avslutar bildserien med en selfie, en riktig selfie i en spegel! Klicka upp bilden och kolla ögonbrynen! Skärpa liksom! Ändå e det här en delförstoring!

Men det här myckna skrivandet om iPhone 4 S kan såklart vara aningen känsligt på en Fotosida! ;) På en riktig Fotosida skall det vara "riktiga kameror!" ;)  Eller "svåra kameror" som inte vem som helst fotar med! En M Leica tex! ;) Å inte nå't dj-a mobiltelefonkameratjafs! :)

Å andra sidan, jag tror att vissa saker kan sitta i bakhuvudet hos en mobiltelefonfotograf! "Jag måste nog köpa en riktig kamera, så jag kan utvecklas som fotograf! Och även kunna visa upp mig! 
Där kan man nog fundera litet, och kanske vänta litet, och pröva vidare ett litet tag till.... 
Och man behöver ju inte tala om vilken "kamera" man har! :) 

Nog för idag!
Slut för idag!

/Bengan

Inlagt 2015-05-17 16:52 | Läst 1842 ggr. | Permalink
Du har verkligen visat vad telefonen går för som kamera. Mycket övertygande! Tyväll är det inte alla som fixar bra foton med telefonen, jag har sett en del som inte borde a skickats till nätet. Så det är tydligt att erfarenhet, fotokompetens och en viss omsorg om resultatet spelar en roll vid denna fotografering, lika väl som fotografering med Leica.
Svar från Benganbus 2015-05-17 20:07
Tack för det Ernst Göran!
Å man måste välja motiven, och vara stadig på handen!
Det e nog det viktigaste!
/B
En Stradivariusviolin gör ingen till toppviolinist. Lika lite skapar en Leica BILDEN. Det är violinisten som skapar musikupplevelsen och fotografen som skapar bilden. En mobilkamera i handen är bättre än tio proffskameror på hyllan. Därför har jag släppt tjockkameran efter 55 år (!!!) och kör numera med XPRO-1. Härligt. Nästa steg blir kanske en hygglig mobilkamera.
Svar från Benganbus 2015-05-17 20:05
Man måste pröva olika grejer! Och måste då kanske även ändra sina tidigare tyckanden!
Skall fortsätt ett tag till med 4 S i alla fall!
/B
Helt rätt.
Jag tycker du har varit modig att gå över tabugränsen.
Keep up your good work
/Hans
Svar från Benganbus 2015-05-17 20:03
Tack Hans,
men det kostar på! ;)
/B
Jag har samma erfarenhet med min Samsung K Zoom (telefon med kamera med optisk zoom). Bildkvaliten är irriterande bra...(!) Jag åkte till Paris, tog med mig M9+ 28+ 15 mm och telefonen (ett lätt combo att bära med sig). Det visade sig att jag tog mer bilder med telefonen/kameran än med M9, inte för att telefonen har bättre kvalitet, men kvaliten är oftast mer än tillräcklig (för turistbilder) och framför allt hjälper automatiken en turistfotograf rätt mycket, liksom att det ibland är en fördel med stort skärpedjup för många typer av bilder.

Vissa bilder på Eiffeltornet hade inte gått att ta med telefonen, men det var bl.a. för att det inte finns motsvarande 15mm objektiv i min mobilkamera.
Svar från Benganbus 2015-05-17 17:58
Bra och modigt jobbat Tomas!
Å Eiffeltornet finns att köpa på vykort! ;)
/B
TomasKronberg 2015-05-18 20:10
Det finns ett men ( i alla fall med min mobil) - det är väldigt knöligt att starta kameran... skyddet ska av, man ska logga in, man ska byta från "selfiobjektivet" till det riktiga, o.s.v.. Ska man ha kameran redo får man se till att skyddet inte åker igen, för då får man logga in igen... M9 är ju klar hela tiden...(!)
/T
Det verkar som du fotograferar mer eftersom du fått en ny kamera. Det är nog väldigt vanligt.
Svar från Benganbus 2015-05-17 20:02
De här e ingen riktig kamera Magnus! ;)
B)
Det är i sanning ett imponerande iPhone 4S test du genomfört. Jag håller med dig, det är en kul liten kamera som går att använda till mycket. Särskilt med alla dessa appar man kan ladda ner och skruva bilderna till oigenkännlighet. Det är som små fotolabb man kan sitta och pilla med på bussen eller i T-banan. Mobilkameror möjliggör liksom en annan typ av fotografi, långt mindre pretentiös än att knalla omkring med en Canon eller digital-Leica på magen på jakt efter den perfekta skärpan, utsnittet och gråskalan. Mobilkameran håller igång leklusten på ett bra sätt. Skulle vara intressant att se ett fullt genomfört reportage gjort med en iFåån.... Den enda jag känner som gjort nåt åt det hållet är Roger Borgelid och hans barnbilder. De är förtjusande enkla och direkta.
Återigen, mycket imponerad av vad den (och du) kan. Har inte följt din blogg så länge, är det ngt särskilt med 4S eller blir det ungefär samma med en iPhone 5 rätt behandlad?/ Björn T
Svar från Benganbus 2015-05-18 08:33
iPhone 5 borde väl ha några förbättringar vad gäller kameradelen, men jag vet inte.
Mjukvaran kanske?
Nå'n annan som vet?
Den är i alla fall inte sämre!
/B
Jag har nu följt dina mödor (vedermödor?) med mobiltelefonen, och gradvis faktiskt fått ompröva min egen skepsis, också i takt med att jag själv mer och mer börjat fotografera med min mobil (Samsung S4). Alltså; bildkvaliteten är det inte något fel på. Det blir bra bilder, med god skärpa och bra färger.

Men, det är annorlunda att fotografera med mobilen. Det är inte samma knappar och hjul, och det finns inte samma inställningsmöjligheter. Och jag har en tanke som växer sig allt starkare, och som ligger i linje med att det finns en inte försumbar snobbism hos många av oss fotografer, nämligen att man trivialiserar fotograferandet, gör det för lättillgängligt eller för enkelt. Jämför med Holga/Diana/motsvarande; här är det "dåliga" grejor med bildkvalitet därefter, men ändå har den sortens fotograferande sin plats och sin (lite exklusiva) grupp. Bilderna blir ju bättre med mobilen, men "alla" har en mobil, och fotandet blir inte så exklusivt. Det blir inte något "riktigt" fotograferande, liksom.

Och till slut; varför ska vi bry oss om vad det är för grejor vi använder? Är det inte slutresultatet, dvs bilden, som är viktigast? Vi brukar ju hävda det annars, men åt andra hållet, alltså att vi inte behöver använda så dyra grejor, eller FF, eller så.

Så, oavsett om det är en Leica, eller Hasselblad eller Pentax eller Canon 5Ds R eller Diana eller en kamera som finns i mobiltelefonen - bilden är det som gäller till slut.

Ha det//GöranR



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg