Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2747 / Att ta bort en massa information ur verkligheten! Å så djur å natur med iPhone!

Mellanmål.

För det e väl det vi gör med jpg-bilder tex, vi tar bort en massa information, men fattar ändå vad bilden föreställer! Det påminner om hur vår hjärna skalar bort en massa information som vi tar in via våra sinnen! De e väl minst 1.000.000 bit som våra sinnen tar in, och hjärnan ger oss tillbaka c:a 40 till 50 bit till det som vi kallar medvetande! Å litet försenad e informationen också, upp till en halv sekund, för hjärnan behöver litet tid på sig för att välja ut vad vi behöver få veta! Resten e hemligt!

Och idag e det natur och djurbilder i bloggen! Fotade med iPhone! Man behöver ingen bättre kamera, för hjärnan skalar ändå bort det mesta som sagt, så att tex fota i raw i en digital systemkamera e helt bortkastat! ;) 

.

Satt med ryggen mot en tall i eftermiddagssolen bredvid Roffe när han åt, och kunde inte låta bli att ta en bild! ;) Och tycker den här telefonkameran klarar sig bra även i det här kontrastrika ljuset! 

.

Min fru har fotat med den här kameragrejen tidigare, det här en en bild som hon tagit!
Tyvärr! ;)

Men de e nog här som kamerans starka sida ligger! I ett jämt "gråljus"!

God Natt!
/Bengan 

Inlagt 2015-03-17 23:17 | Läst 1920 ggr. | Permalink
Råformatet är nog meningslöst för de hjärnor som inte förstår bättre, men hästbilden är fin :)
RAW är betydligt överskattat! Det finns väl någon förklaring, som att vissa äldre bildbehandlingsprogram inte kunde göra så mycket annat än med RAW. Men att ifrågasätta RAW bland elitistiska fotografer är som att svära i kyrkan. Men det är märkligt så bra telefonen gör ifrån sig! Jag har flera kameror, men det går inte att ringa med en enda en av dem :-)
Anders F. Eriksson 2015-03-18 01:17
Nja, det har inte med äldre program att göra, men det går helt enkelt att göra mer med en råbild. Jag ser mig inte som särskilt elitistisk dock, och det går som många visat alldeles utmärkt att ta bra bilder utan råformat också :)

Min lite spydiga kommentar var för att Bengan skrev att hjärnan skalar bort det mesta så att det skulle vara bortkastat att fotografera i råforman ...
EGW 2015-03-18 03:17
Själv har jag inte lyckats göra mer med RAW-format än med en bra JPG-bild. Jag har testat en massa, men det gav ingenting. Men om jag avsåg att göra en meterförstoring skulle jag kanske för säkerhets skull satsa på RAW.
Svar från Benganbus 2015-03-18 13:51
Den nya videotekniken skalar bort en massa information från originalet,
å det märker vi inte! :)
Jag förstår ditt "tyvärr". Måste kännas bittert.
Svar från Benganbus 2015-03-18 13:47
Men de e bara å gilla leget och träna vidare! :) ;)
/B



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg