Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2731 / De här va inte alls schysst! Och från en så närstående också!

Man tror man har vänner och kompisar! Även i mycket nära relationer! Som borde förstå de svårigheter som ett konstnärsskap innebär! Och att man då behöver stöttning! För den tekniska utvecklingen, den ger ingen som helst lugn och ro för en fotokonstnär! ;)

Alltså, till saken! Min fru kom hem igår med en så'n där telefon ni vet.  Men det va en ny modell.  Hon hade såklart en så'n där telefon sedan tidigare, men hon tyckte den blivit "gammal" på nå't sätt, för den e väl något år gammal, och telefonen har även betett sig litet konstigt den sista tiden, så säger min fru i alla fall. 
Min mobiltelefon, som e från från 2003, den har aldrig betett sig konstigt!?
Nåja, så långt är allt gott och väl, för min fru har en egen ekonomi.

Men i morse just när min fru skulle gå till jobbet, så lägger hon fram sin "gamla" telefon och säger, "Du kan väl ta min gamla telefon och fota med om du vill!"
Pang! Spik i kistan, eller i foten! Välj vilket ni vill!
Vill du hjälpa mig eller stjälpa mig tänkte jag säga, men sa det såklart inte.

Min fru fortsatte, "Du har ju själv sagt att jag tar bra bilder med den här telefonen, nu kan ju du också pröva om du också kan göra det"  Där kom det tillbaka också! Nu finns det utsagor eller saker som man sagt och som är svåra att förklara. (Tror det va Gödel som upptäckte det först) så jag sa bara, "Tack, vad schysst av dig att ge mig din gamla telefon"

För er som inte vet om det, så kämpar jag dagligdags (som han från La Mancha) mot de  här ständigt pågående tekniköverfallen. Visserligen har jag en digitalkamera vid sidan om min riktiga kamera, men den digitalkameran jag har, den ser i alla fall ut som en riktig kamera.

.



Och ni som inte vet om det, det analoga fotandet, det är ju det äkta och riktiga fotandet.  Det e litet som fotografins heliga graal liksom! Å här är då en bild på en riktig kamera.  Den här kameran behöver man inte byta vartannat år heller. (Kamera e från 1950-talet)

/Bengan

Ps. Va såklart tvungen att genast provfotografera med den här "bildtelefonen" som jag fått av min fru! Bilderna här i bloggen är några av de bilder jag tog! Och tyvärr måste jag säga, nå'n eller några av bilderna blev bra, onödigt bra! (De va nog så att nästan alla bilderna jag tog blev bra)  Men jag skall nog kolla den här fotoapparaten litet bättre i dagsljus. Då bör sanningen komma fram! Och när jag fotade min selfie, så gjorde jag det självklart som man gjorde förr, fotade i en spegel! :)
 

Inlagt 2015-03-05 09:03 | Läst 2870 ggr. | Permalink
Kul att läsa som vanligt, och man får inspiration även om det analoga nu är förbi i mitt fall.

Jag kör nu med en Takumar från 1970, manuell fokus. Det blir analog känsla över fotandet faktiskt då man gissar avståndet (ögonmåttet behöver övas upp) och skruvar det där sista på fokusringen.

Och han från La Mancha, det finns en story bakom storyn där. Romanfiguren don Quixote tillhörde spansk lågadel, ganska fattig adel, levde på privilegiet att ha vattenkvarn som alla var tvungna att använda. Och så kommer det uppkomlingar som bygger vinddrivna kvarnar och konkurrerar ut honom! Det finns paralleller både till kärnkraft/vindkraft och till analogt kontra digitalt.
Kommer osökt, även om det kan vara lite "långt skott", att tänka på den gamle lektorn i Skara som sa till sin klass: - I tror att de här ä enkelt pôjka, men vänta bara tess ja fått förklara't.

Och det är ju en konst att fotografera, och man ska ju ha en riktig kamera, eller hur? Och man måste också försöka slå vakt om mystiken i det man gör, så man inte blir avslöjad... för tänk hur det skulle se ut om alla fotograferade, och tog bra bilder med mobiltelefoner? Hur skulle vi då kunna försvara våra röda prickar, krångliga fotoapparater och dyra prylar.... ;)

Må väl//GöranR
Svar från Benganbus 2015-03-05 15:40
Du ger mig tips om en liten räddingsplanka i tillvaron Göran, mystiken..
Nu menar jag att använda det mystiska som skäl och anledning för att fortsätta fota analogt!
Det analoga kanske man kan se som en religion, både en mytisk OCH mystisk sådan...
Med besvärjelser och hemliga vätskor, som en alkemist!
Som Strindberg kanske! :)
Tack för det tipset!
/B
Ps. Även om man kan ha en IPhone i fickan utan uppkoppling också!
Snygg selfie, Bengan! Ja, det kan ibland bli onödigt bra bilder med en liten smartphone :)
De är numera ganska fantastiska dessa telefoner som också kan ta bilder och ladda upp dem på nätet i ett nafs.
Har länge haft en sådan där tingest men kommer inte överens med ergonomin. Att ta bilder med utsträckta armar känns fel. Så med mina tidigare iPhones har den mest använts att avbilda en whiteboard för att dokumentera resultatet av mötet.
Så skaffade jag iPhone 6+. Nu har man lyckats bygga in bildstabilisering i optiken. Så nu fungerar den precis som som mina Canon och Fuji objektiv med bildstabilisering. Inte för jag fattar hur de får plats med det men så är jag inte tekniker.
Var just och fick tillbaka ett av mina objektiv, en 300/4 som fått IS utbytt av CPS i Göteborg. Det kostade 4 276 kr.
Så åtminstone 50% av vad en iPhone 6+ kostar med IS och allt annat. Våra smartphones börjar allt mer bli den nya Schweiziska armékniven.
Så passa dig så inte din fru är den som har bäst bildkvalité med sin smarta telefon.
Jag tog några testbilder med iPhone 6+ och nivån är nu klart bättre än i tidigare modeller. Tycker fortfarande att brusreduceringen är för kraftig och smetar ut detaljerna. Sedan är det förstås hopplöst att få ett kort skärpedjup. Fast det senare kan man fejka i Photoshop så det går också att lösa. Så hur jag skall motivera för min fru att jag funderar på att skaffa 5Ds för 38 000 kr, det blir inte lätt.
Här är en testbild med iPhone 6+. http://www.fotosidan.se/gallery/viewpiclarge/365801/3296304.htm
Så jag förstår din vånda. De är oförskämt bra de här telefonerna med fotomöjligheter.
Det är inte svårt att förstå att majoriteten som inte är fotointresserade tycker deras mobiler tar tillräckligt bra bilder.

Har provat skriva ut bilderna från iPhone i A3 och det fungerar ganska bra. Lite för mycket brusreducering som gör att detaljerna smetas ut. Nu har google släppt att man kan komma åt raw-filen i Android. Nu spekuleras i att Apple kommer göra samma sak. Utskrifter är ju ganska förlåtande mot brus så då kan man minska brusreduceringen och få fram mer detaljer.
Så det blir allt värre att motivera en Leica MP eller en Canon 5Ds för 4-6 gånger priset för en iPhone 6+.
EGW 2015-03-05 19:04
Bilden från din iPhone6 är alldeles för bra. Usch så bevärligt!
Det här är din roligaste, kanske bästa, blogg som jag läst! Ämnet kan man fundera mycket över: Digitalt/analogt, riktigkamera/telefon, stort/smått, ...
Men om man drar igenkännande på munnen när man läser det så blir funderingarna lättsammare.

Om du faller hän till telefonfotograferandet kan du ju alltid göra en Ernst Billgren och byta namn, så går dina äventyr till en annan sida i historieboken.

Nu ser jag fram emot spännande nya bilder, ha det gott!

/Thomas
Känner igen det där... Jag köpte en Samsung GalaxyS4Zoom - en telefon med inbyggt zoomobjektiv 24-240 mm (motsvarande småbild då). Den är något år gammal, men jag tror den fortfarande är den enda mobilen med zoomobjektiv (åker ut en bra bit från kameran, vilket kan vara lite opraktiskt ibland). Att det är zoom betyder ju inte att bildkvalitén är bättre, men man kan få kort skärpedjup ;-). Nu är bildkvalitén väldigt bra, faktiskt bättre än vad jag trodde..

Jag skickade bilder till släkten och bad dem gissa på två bilder: ett med Samsung och ett med M9 - ja, ni kan ju gissa vilket foto som de trodde var M9 (för den ska ju vara bäst).

Nu kan ju jag harkla mig och börja mumla om dynamik, färger o.s.v., men det hjälper inte. I webformatet blir det svårt.

Jag tycker fortfarande M9 lätt slår min Samsung, men det ska till lite svårare förhållanden för att det ska märkas i webformat (även om det alltid märks tydligt i förstoring). Jag har visat tre bilder på min blogg tidigare med bilder tagna med Hasselblad, M9 och Samsung Zoom och bett folk gissa, ibland har dom haft fel...

Men kanske är det som någon kommentator skrev ungefär så här (fritt citerat): "bilder tagna på nära håll i bra ljus, mycket färger och inte så mycket kontrast klarar de flesta kameror av"

Men jag har svartvita Hasselbladsbilder från fjällen med vit snö och svarta fjällsidor, skarpt solljus - de bilderna hade i alla fall Samsungen inte klarat lika bra... tror jag(!)

/Tomas



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg