Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2504 / Att köpa en ny dator de e som att köpa en ny värmepanna!

Ingen digital teknik här inte! Men kul gick det å ha ändå!
 

När vi flyttade in i vårt hus fanns det en oljepanna! En panna från 1986! Men en oljebrännare! Men efter några år så satte vi in en pelletsbrännare i den gamla ved och oljepannan, och det funkade bra! Vi ställde in värmen via en elektromekanisk villavärmestyrning som satt uppe i hallen! Men ett problem var att om det blev driftsstopp i pelletsbrännaren så blev det svalt i huset, då vi inte hade någon elbackupp! Men det här va inget stort problem! Hände väl någon gång!

Men åren går och jag började få funderingar på själva pannan! Nu menar jag att pannan började bli litet till åren kommen, för pannan va från 1986. Och om den går sönder, så e det ofta mitt i vintern, och under en långhelg, och då det e minst -20!

Så vi gjorde slag i saken och bytte till en ny pelletsvärmepanna, och satte den gamla pelletsbrännaren i den nya pannan! Men den här pelletspannan e modern! :) Det betyder ett större antal kranar att skruva på och en display för att ställa in en massa olika värmekurvor och varmvattenalternativ, OCH en tjock instruktionsbok! Nu funkar det här bra när jag läst igenom instruktionsboken och fått tips och råd av en elektriker och panninstallatören! Håller fortfarande på att fininställa huskurvor och annat via den här displayen! Men en display som e gjord av tekniker för tekniker! Elektrikern, som hjälpte mig även med några inställningar, sade vid ett tillfälle, "de va en knepig grej att ställa in det här!" Å elektriker hade nog varit i yrket en fyrtio år! ;)

Men ändå, hur kunde den gamla pannan bara fungera så enkelt och lätt? Det enda vi behövde göra, i stort sett, de va att ställa önskad hustemperaturen uppe i hallen! (Se'n e det såklart sotare då och då och rengöring av panna och brännare, både då och nu)

Kommer osökt att tänka på vår tidigare bil vs vår nya bil! Hur f-n kunde det gå att åka med vår gamla bil? Å vi vevade tex upp rutorna för hand! Å vi hade reservhjul å domkraft! (Nu skall jag köpa en domkraft och en del annat, saker som jag hade i den gamla bilen) Men så här e det väl mesta, mycket elektronik, å händer det nå't så får man ringa! Undrar hur en modern vedspis ser ut numera? ;)

Och, för att försöka komma till sak, så inser jag att jag måste börja titta på en ny dator...
Den dator jag har funkar och har funkat utmärkt för mina behov sedan 2003, men tillverkarna har ju som vanligt lagt i en några livslängdsregulatorer, för var gång jag loggar in, så talar datorn om för mig "att supporten upphört för den här gamla grejen, och det mesta övriga e för gammalt och osäkert!"

Visst e det en snart affärsverksamhet! (Ni känner säkert till det här om livslängden på glödlamporna va?) Snart får jag väl ett mail från Leica som talar om att min analoga M Leica e helt oanvändbar och värdelös! ;)

Och vad jag vill komma till, de e att alla sådana här teknikbyten tar tid! 
De e inte bara att "stoppa in kontakten i väggen" som tillverkaren säger!
Det e det här böket i samband med bytet, som jag går och laddar för!

/Bengan

Ps. Får väl beskriva bilden nedan! Det här är flygledningen på Vängsö flygplats för en fyra till fem år sedan! Å det hade nog räckt med en "flygledare", med det va trevligare om man va flera och kunde sitta och utbyta minnen under tiden man väntade! Mycket otidsenligt! ;)

.

Inlagt 2015-02-05 09:30 | Läst 2415 ggr. | Permalink
Det där med att bara stoppa in kontakten i väggen och 'köra' är enbart säljargument och inget annat, och det oavsett om det är en dator, panna, tv eller vad det nu kan vara. Vad gäller bilar så finns det bara en enda anledning att lyfta på huven nu för tiden och det är att påfyllningen till spolarvätskan oftast sitter där under. Oljestickan och sådana där gamla hederliga grejor sitter ju oftast inbyggt i 'spakarna' runt ratten. Jag har bytt panna en gång på 32 år, så jag börjar ju undra om det inte är dags snart igen, eller kanske dags att sälja huset och flytta in i en bekväm lägenhet där man bara kan lyfta på luren och be någon annan lösa de problem som uppkommer:) Matchande bild!
När jag bytte nyligen så var det bara att tala om att jag vill hämta data från min gamla, luta mig tillbaks ett par timmar så var det klart. ;)
Och allt funkade som det skulle, alla password, nätverksinställningat, mail, rubbet. :)
-affe
Svar från Benganbus 2015-02-05 18:23
Min misstanke e att du jobbat litet med datorer och It tidigare! ;)
B)
alf109 2015-02-05 18:47
Det har ju du också, så slingra dig inte nu. ;)
Skämt å sido så gick det över förväntan enkelt att migrera till den nya datorn, och allt funkade som det skulle även om jag starkt misstänkte att det inte skulle göra det. :)
-affe
Ja, för tusan vad det är knöligt att byta dator. Min senaste skaffade jag för ett år sedan, och den satte omedelbart igång att krångla. Eftersom jag inte köpt garanti för programvaran (kostade extra) så blev jag tvungen att lägga ut ett par tusen kronor på att få ordning på operativsystemet. Och sedan flytta över alla filer, det skulle finnas något inbyggt system i den gamla datorn som skulle hjälpa till med det där, men det funkade inte. Nej, de har krånglat till det alldeles för mycket.
Överhuvudtaget är vi numera mest reducerade till "dumma" användare. Det var längesedan nu som man kunde påverka själv, tillexempel göra ingrepp i bilens motor, ställa in pannan själv etc etc. Nu vet jag knappast hur man (och vågar inte) öppnar motorhuven, och datorn ska man väl knappast prata om. Lycka till i alla fall, du verkar ju ha vissa förutsättningar ändå ;).

Hälsningar//GöranR



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg