Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2498 / Tidningen FOTO läggs ner som sagt...

 

 

Förre redaktören för FOTO, Jan Almlöf, fotograferad på Fotomässan 2013. 
(Kamera Leica IIIf med en Sonnar 1,5/5 cm från 1945)

Många papperstidningar har problem i dag, och anledningen är ofta att internet tagit över många läsare! En viss konkurrens finns det nog också, för jag tycker det finns flera fototidningar numera, även om jag tycker att de fototidningarna mest e tips och testmagasin, och inte så mycket om vad fotografi är!

Hur som helst, så är det ekonomi det handlar om! Får man inte in tillräckligt med pengar så det räcker till utgifterna och blir litet över, så får man tänka över situationen, och det har förlaget gjort, och satsar på mer säljande tidningar! Mat och mode eller vad det nu va!

Vad händer nu när FOTO e borta då? Dom som läst FOTO under ett antal år, kommer kanske att sakna tidningen! De som inte läst FOTO kommer inte att sakna tidningen!

Så är det med det mesta, det man inte vet något om, det saknar man inte!
Jag kommer att sakna FOTO!

/Bengan

 

Inlagt 2015-01-31 10:34 | Läst 5417 ggr. | Permalink
Den enda fototidning som jag prenumererat på förutom Camera natura så jag kommer nog sakna den.
Det är nog tyvärr så att man har svårt att ändra i sitt koncept. De flesta fototidningar är utrustningsfixerade och där blir man ju alltid sist. Alla kan idag hitta allt om den prylen man intresserar sig för på internet. Varför vänta på tidningen?

Jag prenumerear numera bara på en engelsk tidning som fokuserar mer på reportage och bilder och har minimalt med tester. Jag hade en tysk några år också med högkvalitativt tryck och långa reportage med högklassiga bilder. Men sånt går nog inte hem i det prylfixerade foto-Sverige.
Foto kanske inte va min favorit tidning men synd ändå att den försvinner men som redan nämts så har internet tagit över + att just detta testande å teknik beskrivningarna är mer poppis . För nu när en vettig system kamera inte kostar så mycket så finns den ju i var å varannans hand och många dom nya fotograferna vill ju ta proffs bilder . Och jo jag tillhör nog den kategorin som jagar info på nätet men uppskattar en pappers tidning oxå den kan man bläddra i till en kopp kaffe el ett glas rökig whisky i lugn o ro . Vilket inger en annan känsla i läsandet än å glo på en kal vit skärm
2015-01-31 11:30   Morgan
Lite Farmer där med strecket i väggen baktill
Internet i all ära - och jag är inte sällan där för det mesta - men inget slår en riktig papperstidning, om det så är dagstidning eller magasin. Och i de två stora fotomagasinen (vid sidan av Fotosidan), dvs Tidningen Foto och Kamera&Bild fanns så mycket mer att läsa än om prylar. Särskilt gillar (gillade?) jag till exempel att läsa presentationer av fotografer, stora som små, kända som mindre kända plus alla andra reportage.

Så nu får vi hoppas på att K&B får vara kvar åtminstone. Kommer att sakna Foto.

//GöranR
Det visar väl egentligen fotografiets status i dagens samhälle. För ganska många år sedan nu svängde ju också fokus ganska mycket från att skriva om fotografi till att skriva om prylar. Pryltesterna är som regel bättre på nätet på sajter som DPR till exempel, där det också uppdateras i realtid för alla dagens jäktade människor, när testen väl kommer i tidningen är den som regel redan gamla nyheter, dessutom håller många tester undermålig kvalitet och säger egentligen mer om vad testaren råkar tycka än om produkterna i sig.

Det ligger ju också i tiden att man inte vill betala för sin konsumtion på detta område. Men som sagt tycker jag att tidningen foto, där den intressanta debatten om fotografi till stor del fördes förr, mer och mer urartade till att bli en tidning för produktplacering och lite photoshop-tips.

Men som sagt, utbudet motsvaras nog av efterfrågan, att just jag skulle vilja ha en tidning med genomarbetade fotoreportage och en diskussion om fotografi spelar nog mindre roll.
Har prenumererat på FOTO sedan 1969 och tidningen har blivit en gammal god vän som hälsar på med jämna mellanrum. Tycker nog att den tappat i kvalitet de senaste åren, men det har alltid funnits något som varit läsvärt. Trist att det inte gick längre att få lönsamhet. Nätet ger och tar.
Jag som haft Foto de senaste tio åren kommer nog mest att sakna de långa reportagen - Ralf Nykvist ett fint exempel - från förr och nu. Gillade också att tidningen utgavs i landsorten, intet ont om Stockholm jag är själv därifrån, men det gav ett lite annorlunda perspektiv.

Sättet att lägga ner är inte smickrande för familjen Aller. Personalen får inget veta. De har just gjort det som ska bli sista numret färdigt. Då får de beskedet. Inget resonemang om att sälja tidningen, som ju bytt ägare förr, eller att ens diskutera att låta personalen ta över.

Och Aller säljer fortfarande prenumerationer på förlagets hemsida. Jag fick min avi i förrgår.
nu ere bara å skjuta sig...nää än skiner sola/Ronny :)
Visst kommer jag att sakna Foto! Om något förlag vill hitta ett bra koncept så gillar jag personligen norska Fotografi. Som har bättre tryck, och mer fokus på fotografi. Utan att för den skull ge även oss med GAS ( prylgalenskap) en nypa tester...
För er alla som säger sig vilja ha en tidning med mera fokus på reportage och bilder vill jag tipsa om Fotografisk Tidskrift, världens näst äldsta fototidskrift. Grundades 1888, men är idag en tidning som vinner priser för sitt tryck och innehåll. Om du är medlem i SFF får du den som del i medlemsavgiften, men du kan också prenumerera på tidningen utan att vara medlem. http://www.sfoto.se/f/nyheter/nytt-nummer-av-fotografisk-tidskrift-9

Och det är inte bara det att jag skriver i tidningen som jag rekommenderar tidningen. När jag jämför f med andra tidningar så är det mer inriktad på bilder och reportage om fotografer, inte så prylinriktad.
N Thomas Meldert   2015-02-03 07:12
Tack för tipset om prenumeration av SFF:s tidning. Jag är inte yrkesfotograf men läser den gärna efter att ha läst några lösnummer av vänner som har den. MEN, jag hittar ingen information om prenumeration på hemsidan eller hur man betalar. Kan du upplysa om det?
stefohl   2015-02-03 10:25
http://www.sfoto.se/fotografisk-tidskrift är adressen med uppgifter om prenumeration med mera. Jag håller med om att uppgifterna är svåra att hitta.
Jag hade ett längre uppehåll, men återupptog den för fem år sedan. Den blir saknad. :-(
Förresten, en bra bild på Jan, som nu driver galleri i Malmö.
De e i kommentarerna man blir informerad,
och även uppdaterad! Tack för det!
/B
Ytterligare en tidskrift, som säkert tilltalar Bengt och hans läsare, är Leicas magasin, LFI. Mycket fina bilder, men bara Leicas prylar...(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg