Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2495 / Tips för att göra en krage på en M Leica!

 


Den här skyddskragen jag gjorde till en M Leica funkar bra! (Kragen sitter runt knappen man trycker på för att frigöra objektivet) Så nu skall jag köpa några verktyg för att göra en krage till! Tänkte sätta en krage på en Leica M4 också! De verktyg jag använde till provkragen va litet tungjobbade! Se bilden ovan! :)

Har sett att det finns småfilar att köpa borta på Järnia, som skulle funka bättre till nästa gång! Och så har jag kvar en liten såg från ett tidigare yrke som man nog kan köpa ett blad till! Att "såga" med den stora filen för att få upp en liten spalt i ringen, de va något bökigt, och då samtidigt försöka hålla i ringen, så ett skruvstycke e nog bra också! :)

Ett av de pilligaste momenten och känsligaste i det här projektet de va att fästa kragen på kamerahuset! Jag gorde det utan att demontera knappen! :) Och det lim jag använde va ett lättflytande superlim, som jag applicerade runt kragen utvändigt och nedtill med en nål som satt i en kork! Jag hade skurit upp ett litet litet dike i Vulkanitklädseln, så mässingsringen bottnade på kamerahusmetallen! Men om det kommit aningen av en droppe lim på själva frigörarknappen..... ;)
Men det gjorde det inte! :)

Som sagt, en test och ett prov som verkar funka bra! Nu skall jag måla kragen svart, det passar bäst på den svarta kameran!

/Bengan

Ps. E den här kragen nödvändig, kanske vän av ordning undrar! Det går såklart bra utan, men då Leica hade en skyddskrage på sin första M Leica, Leica M3, och återinsatte den på Leica M6, så va det inte för prydnadens skull man återinförde kragen, utan man hade fått synpunkter under några år!

 

Inlagt 2015-01-29 09:09 | Läst 4157 ggr. | Permalink
Hej! Hittade en liten O-ring av gummi som jag skall applicera, med en droppe superlim, på min M4 från 1969. Tack för tipset!
Svar från Benganbus   2015-01-29 19:46
En M4 kan vara svår att göra bättre! ;)
Men jag skall sätta på en liten säkerhetskrage på min också! :)
/B
Det är inget jag har tänkt på faktiskt, att vissa M-Leicor hade skyddskrage. Jag har förvisso bara ägt M4-2 och en något ombyggd M4-P.
Svar från Benganbus   2015-01-29 19:39
Kommer du ihåg att du berättade för mig att M4-2 huset, va litet tunnare än andra M Leicor?
Jag mätte såklart, och det stämmer! Leica M4-2 är litet tunnare än andra M Leicor!
Se'n vet jag inte hur det e med M4-P, men med M6:an har man återgått till normal tjocklek igen! :)
/B
Johan Pihl   2015-01-30 13:12
Ja, det minns jag ;) Tror att m4-2 och m4-p är de två tunnaste m-husen. Jag tycker de är snyggast, även om de andra också är snygga. Men de nya digitala m-leicorna är aningen för tjocka för min smak ;)
Jag låter mina kraglösa M-Leicor vara kvar i originalskick. Håller fingrarna borta istället =)
Svar från Benganbus   2015-01-29 19:48
Man borde väl kunna larma den här knappen!?
Ungefär som när inte säkerhetsbältet e på i en modern bil!? :)
/B
Har inte upplevt kraglösheten som något problem, men om jag gör det känns det bra att veta att det finns DIY-lösningar som fungerar
Svar från Benganbus   2015-01-29 19:40
Jag upplevde heller inget problem tidigare! Men med kunskap,
så kom osäkerhet! :)
B)
Såg resultatet och kan intyga att det blev bra;) Till skillnad från `design-pimpning´ som är så inne i dag har din kamera med enkla medel blivit förbättrad.

/Stephan
Svar från Benganbus   2015-01-29 19:41
Tack för intygandet Stephan! :)
/B
Man kan undra hur många pennor IKEA fått bjuda på under åren.
Svar från Benganbus   2015-01-29 19:49
De e minst en 10.000-kronorsfråga! ;)
/B(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg