Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2470 / Maxwells demon och en del annat!

 


På senaste fotofikat i Affes hörna så talade vi litet om Tor Nörretranders bok, "Märk världen". Jag håller på att läsa den boken sedan något år tillbaka! Nu e det inte så att jag läser speciellt långsamt, utan att mycket av det som skrivs i boken kräver litet eftertanke, i alla fall av mig, och då går jag tillbaka några kapitel i boken och läser igen, eller hoppar till andra författare i ett liknande ämne, innan jag återgår till "Märk världen" igen!

Och för den som vill läsa boken, och blir snabbt färdig, så är det bara att fortsätta via bibliografin längst bak i boken med tex Maxwell, Libet, Turing, Gödel, å Libet igen, Wittgenstein, Niels Bohr, Thomas Nagel och en del andra! Men det får jag själv ta tag i senare, då jag som sagt inte riktigt e klar med Nörretrander än!

Och boken handlar bla. om vårt sk. medvetandet! Vad gäller vårt medvetande, så är det relativt ungt i evolutionen! Å inte så utvecklat heller! Medvetandet har kommit till för att hälpa oss med uppmärksamheten på faror och snabba anfall, så vi kunde undvika det vi behövde undvika! För vår överlevnad på savannen! Låter logiskt och bra, å det e väl därför som vi kommit ända hit! Men den värld som lockade fram vårt medvetande, den är nu borta sedan länge! Å då kan det bli problem...

Så vårt medvetande fungerar mycket osäkert i den nya världen, även om vi inte tror det! Vi tar ständigt emot enorma mängder av information via våra sinnen, men "hjärnan" sänder bara tillbaka i stort sett det som hjärnan tycker e viktigt för vår överlevnad på savannen! Även om vi tror något helt annat!

Och vi glömmer ofta bort att "känna" oss för också, med vår intuition! Intuitionen har mycket mer information än vi tror, men intuitionen behöver litet lugn och ro för att fungera bra! Men i den nya tiden litar vi ofta bara på den "moderna kartan" i dess olika former, för i den nya tiden e det brådis liksom!

"Det viktiga är inte att kunna sin karta, det viktiga är att kunna sin terräng!" :)

Nog för idag!
/Bengan

Ps. Köpte boken på en loppis som Biblioteket i Gnesta hade!
Man rensade ut böcker som knappt lästes! :)

 

Inlagt 2015-01-09 10:30 | Läst 1997 ggr. | Permalink
Ah, läste för ett tiotal år sedan. Mkt bra för att få igång hjärnan lite.
Kan också rekommendera "Världen växer" av samme författare, inte lika omfattande men intressant./ Marie
Svar från Benganbus 2015-01-09 17:03
Tack för tips! Läste litet om boken, den blir min nästa!
/B



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg