Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2460 / Funderingar på Julaftonen som var och det här med EU-tiggare.....

 

  River of Time...

 

Jag tycker jag har läst på om det här om varför vissa EU-medborgare kommer hit till Sverige för att tigga, men har känt mig kluven, och när det kommer någon på pendeltåget och lägger ut lappar, då ger jag inget.

Nu på Julaftonen så va jag ute ett sista ärende till matbutiken, och när jag halvsprang från bilen in till butiken, då såg jag tiggaren som satt utanför. Det va råkallt ute, det är nog det minsta man kan säga, så jag skyndade mig snabbt in i butiksvärmen!

Jag plockade ihop de få grejer jag behövde, det va knappt nå'n i butiken, då klockan va omkring tre på Julaftonen, jag betalade och började gå mot utgången och ser då genom skyltförnstret ryggtavlan på den här människan som sitter utanför butiken och tigger på Julaftonen...

Det går bara inte att gå förbi igen!
Å inte på en Julafton!
Å inte när jag själv strax skulle hoppa in i en varm bil och sedan åka till min stugvärme hemma, och sedan sitta med tända ljus för att äta julmiddag med familjen!
Det funkar bara inte att gå förbi en gång till...

Efter att jag lagt ned pengar i den lilla kopp som tiggaren hade framför sig så sa jag "God Jul",
men det kändes ändå konstigt att säga så i det här läget till någon som bokstavligen sitter ute i kylan...

Jag fick ett tack och ett leende tillbaka, och en önskan om en God jul...

Jag kände mig inte bättre till mods efter det här, men vad skulle jag ha gjort?

/Bengan

 

Inlagt 2014-12-30 09:40 | Läst 4302 ggr. | Permalink
Ja det är konstigt och väldigt ovant. Jag håller med. Jag gjorde som du. Gav för att det var dagen före julafton och hela familje skulle snart sitta vid ett fyllt julbord. Och mådde inte bättre för att jag gav heller men säger som du vad skulle jag gjort? Det gör ont att se dem och iaf jag känner mig hjälplös.
Gör som du och ger lite då och då. Men inte till alla och inte varje gång och ofta kommer tankarna - varför du och inte jag? Vet att nöden och behovet av hjälp är oändligt och vet att det behövs mer och att det jag gör är en droppe i havet, ändå kommer tankarna, jag borde ge lite mer lite oftare kanske? Gott Nytt År Bengt!/ Björn T
Jo, det kan vara nog så jobbigt. Problemet har ingen bra lösning i "konsumentled". Jag har funnit att man måste välja linje, man kan ju inte ge en hyfsad slant åt alla - det finns det inte pengar till. Jag har valt att bara ge pengar åt svenska hemlösa - helt enkelt eftersom dom har fått det värst. Dom blir nämligen helt utträngda av tiggarhorderna från Centraleuropa. Ingen uppmärksammar deras predikament, det är bara Rumäner för hela slanten (ursäkta vitsen).
Senast dagen för julafton kom det en ung rätt sliten kille på tunnelbanan. Jag bruka ge runt en femtiolapp, men den gången hade jag inte mindre belopp så jag gav honom en hundring. Han stod bara en lång stund och stirrade på sedeln han hade fått i hand, hans glädje var total. Det gjorde skillnad!
Jag förstår inte att dessa människor är så stort problem. Det stora problemet är dom som Alf Johansson tog upp i sin blogg igår. Annika Falkenberg vd. på SEB. SCA:s Jan Johansson, Anders Nyrèn, Maud Olofsson, listan kan göras lång. Det skrivs väldigt lite om de här bovarna. Regeringar oavsett block gör inte mycket för att stävja ofoget. Går det åt helvetet finns det pengar i moder Sveas skattekista. Det här och att så många människor sympatiserar med rasister gör mig orolig.
Vid min affär sitter en kille från Bulgarien. Vänlig, varm, glad, positiv. Trotts att vi inte kan varandras språk pratar vi ganska mycket. Han är lika glad även om han inte får pengar. Han har kört taxi i Sofia men tjänar mer pengar att sitta här och tigga. Jag och jag vet att mina barn i bland sticker åt honom någon hundralapp. Före jul samlade vi ihop 500 kr. och två dockor till hans 5 åriga dotter.
Vi ska naturligtvis inte avstå från att kosta på oss lite extra till helgerna men tittar man i kassen och ställer frågan "har jag något jag kan avstå, något onödigt ? ". Förmodligen.
Utan att veta hur de Svenska uteliggarna har det så finns det en liten skillnad. Svenskarna har oftast haft chansen. Orsaken är ofta skilsmässa och sprit. Självklart finns det bakomliggande tragiska orsaker. Även om det är mer sällan sticker jag även åt dom ( som säljer tidningarna ) en hundrig ibland. Någon tidning är jag inte intressera av, så hundringen är deras. Killen från Bulgaring har aldrig fått chansen, han vill att sonen ska gå i skola och enda möjligheten är att han tigger. Ska han vänta på att EU så får sonen aldrig lära sig att läsa.
Kan förstå att ni i Stockholmstrakten kan bli irriterad på tiggare som skickar fram barnen eller som springer efter folk med sin mugg, det sker inte här runt Gävle.
Till sist : man ska inte ha dåligt samvete om man går förbi. För mig och mina fyra barn och två barnbarn har "Tome " blivit en kompis och medmänniska.
Gott Nytt år !
syntax   2014-12-30 14:59
"... Utan att veta hur de Svenska uteliggarna har det så finns det en liten skillnad. Svenskarna har oftast haft chansen..."
Så kan man inte klassa när nöden grinar en upp i ansiktet. Det är omöjligt att veta vad enskilda personer har haft för chans. Likväl som svenskar kan ha haft chanser - och sumpat dem, kan rumäner ha haft goda chanser men inte gått den vägen. När jag ger en hyfsad slant till en svensk hemlös, så har jag inga som helst funderingar på hur han har hamnat där - jag vet hur etter djävligt livet kan vara. Jag trycker bara slanten i handen på honom, och säger: "Jag hoppas att det ordnar sig så småningom".
Svar från Benganbus   2014-12-30 15:04
Sten!
Håller med dig, och vad gäller löner för våra "Gudar" så har jag haft synpunkter på det i en tidigare blogg...
http://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-2439-ar-man-bara-flitig.htm

Men vi hackar och sparkar på de som redan ligger,
"de stora" avgudar vi av någon anledning, och har så alltid gjort!
Kungar, prinsessor, bankirer och alla andra som varit så duktiga och arbetsamma!
/B
syntax   2014-12-30 15:15
Det kan vara svårt att gradera problem - men det här med nygirigheten i samhällets övre skikt börjar ta groteska propotioner. Det är inte längre frågan om löner och ersättningar, utan en slags beviljningssystem för en ny och informell överklass. Du beviljas oavsett vad du presterar därför att du är medlem av kretsen.
Svar från Benganbus   2014-12-30 15:37
Peter!
Läste en artikel för en trettio år sedan i DN debatt. Det va en kirurg som tyckte att han hade en bra lön, men förstod inte hur vissa företagsledare kunde ha så orimligt höga löner? Han skrev nå't sån't här i artikeln, "jag tycker jag räddar liv ibland på jobbet, och det är kanske det man betalar mig för...".
Men han kunde ändå inte sätta in de skyhöga direktörslönerna i något bra sammanhang!
/B

Ps. Feodalsamhället har kanske bara ändrat skepnad! Men nu får vi leva, för att konsumera och skapa vinsterna och vara glada över det! ;)
syntax   2014-12-30 15:52
Saken är ju den att vi är nöjda och stilla så länge vi just kan konsumera på en vis nivå. Så länge en tillräckligt stor grupp av samhället kan leva så, så gnölas det bara i ord. De riktigt stora vinsterna rinner diskret i annan riktning. Mottagarna är nöjda - och bryr sig inte ett skit om gnölet. Dom vet att det bara är munväder, så länge den här stora gruppen kan grundkonsumera.(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg