Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2434 / Det här e en viktig grej när man fotar porträtt! Tycker jag i alla fall!

 

För det viktiga på ett porträtt e just det här, och saknas det, då tycker jag att det hela e rätt misslyckat! Men sitter det hela rätt, då blir det ofta bra! Det kan säkert finnas andra åsikter, men för mig gäller det här i alla fall! Jag talar om ögonskärpa alltså, ,eller i alla fall skärpa på ett öga, det öga som kommer närmast betraktaren!

Å ni som kan er Svenska fotohistoria, ni ser nog vem jag har fotograferat! Jag avbröt Beata mitt i kameraundersökandet för att ta ett "porträtt", eller rättare sagt, jag ville frysa det här spännande ögonblicket! Och kameran var ingen nyhet för Beata, hon har en egen Leica M6, det va optiken hon undrade över! 

/Bengan

 

 

 

 

Inlagt 2014-12-05 12:35 | Läst 2586 ggr. | Permalink
Håller med. Inget bra porträtt utan ögonskärpa. Ditt porträtt av Beata sitter fint, gyllene snittet i sin prydno - viket är ett annat bra porträttips.
Fint porträtt du fick till. Kul att det visar lite av miljön också.
Fint porträtt Bengt ,Men ett vanligt fel ändå. Den svarta breda linjen som borrar sig ner i hennes huvud. Förvånar mig att du inte tänkte på det. Jag hade beskurit den här bilden exakt ovanför hennes huvud. Tavlan till vänster och hennes ansikte hade harmoniserat på ett bättre sätt utan störning av den svarta "stolpen" en viktig grej när man fotar porträtt! tycker i alla fall jag:):) Ha det bra hälsningar Bengt. Ps. Skrolla uppåt tills stolpen försvinner så får du se Bilden blir lugnare och mer harmonisk,enligt nig.
/ Bengt
N Thomas Meldert 2014-12-05 15:17
Sånt där ska man inte tänka på för mycket när det gäller porträtt i miljö. jag säger inte att du har fel, bara att det inte får ha för stor betydelse. Porträtt tagna i flykten blir gärna så här. Man kan ju tänka sig att Bengt har varit omedvetet inspirerad av Mike Disfarmer också =)
bassa 2014-12-05 15:44
Håller fullständigt med dig. Men rubriken är ju, viktig grej när man fotar porträtt. Därför ville jag berätta vad jag tycker är viktigt. Man kan väl få busa lite.Har läst att diskussionerna går varma på Tårtan ibland.Men som sagt inga regler utan undantag. Det skulle det bli trist.
/ Bengt

.
syntax 2014-12-05 16:16
Visst har du rätt Bengt H. - rent formellt. Ändå kom jag på att jag inte hade noterat den svarta spalten i bakgrunden överhuvudtaget, eftersom ögonblicksporträttet är så uttrycksfullt. Därför tog jag en skärmdump på Bengans bild, klonade bort den svarta spalten för att se hur det då såg ut. Visst, det blev lite renare - återigen formellt sett.
Vi vet alla att det goda motivet kommer som en snigel, men försvinner som en blixt. Vad skall man kräva av ett ögonblicksporträtt? Bengan lyckades, innan motivet försvann som en blixt, hitta ögonskärpan och åstadkomma en stark allmän komposition. Bra så. Resultatet talar för sig självt.
bassa 2014-12-05 17:05
Håller ännu en gång med dig. Men kanske kan vara värt att påpeka. Inte för Bengans skull men många andra. Grunderna du vet.
/ Trevlig helg på dig.
Mvh Bengt
alf109 2014-12-05 17:10
Bengt H, har du aldrig hört talas om Disfarmer? :)
Personligen stör jag mig ganska sällan på saker i bakgrunden, det är ju som regel prylar i verkligheten. Jag tycker att det ofta är viktigare att försöka fånga det unika i ögonblicket och då får resten bli lite som det vill.
-affe
Hej,
Fint porträtt med miljö. Härligt att se en legendarisk fotograf med kamera.
Ha det bra
Bob
Så är det nog för det mesta. Dock inte alltid. En av de fotografer som gjort störst intryck på mig de senaste åren är Paolo Roversi, tyckte väldigt mycket om hans utställning på Fotografiska för ngt år sedan. Minns jag rätt var det inte många skarpa ögon på hans porträtt. Men oftast ska det vara som du säger, hälsningar/ Björn T
Hej Affe Jo visst har jag kollat hans bilder. Men jag är jag. Jag störs faktiskt av några av hans porträtt också när svarta ramar löper vertikalt genom vissa av hans genialiska porträtt. Jag minns också att jag stördes av en riktigt bra bild du tagit med riktigt sned horisont Jag minns när jag påpekade det, och att du struntade i det.. Alla är vi olika, Och det är en sabla tur. Påpekas ska att jag fortfarande tycker Bengt porträtt är bra.
Ha det bra Affe.
/ Bengt
Fin bild på Beata.
När det gäller den svarta linjen tycker jag att det ofta gör en bild mer spännande när det är något som "stör".
/Krister
Tack för alla funderingar!
Och tack för Disfarmer! :)
/Bengan



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg