Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2420 / Kollade på Tv igår, Historieätarna, 1960-tal! Och om en Hjärtmonitor! :)

 

 1963..Tetra...


Tja vad säger man... i alla fall så va det en spännande tid, 1960-talet alltså, om man nu inte fastnar i detaljer, för detaljer finns det i alla tider, även här och nu! Om jag utifrån min utkikspunkt skall sammanfatta 1960-talet, så fanns det möjligheter! Jag bytte jobb då och då, inga problem med det, och det här med jobb tycker jag e viktigt! Man kunde få jobb nästan hur och var som helst! Om man ville!

 

Fem dörrar, fem fingrar..

Och det mesta var nära, både Kårhusockupationen, Almarna, Vietnamdemontrationer och Nalen och som sagt, jobben! Man kom närmare saker än vad man kommer numera! Även när man fotade! Inget presskort eller fotoförbud här inte! Även om man ibland använde höftskott! ;) Fanns det inga nackdelar på 1960-talet då? Det fanns det nog!

 

Chauffören

Vad gäller programmet, tja, vissa saker känner jag igen såklart, men för yngre människor så blir det här litet mer exotiskt såklart, och då fastnar man lätt i tex matdetaljer eller kläddetaljer som jag inte upplevt eller kommer ihåg trots att jag själv var med! ;)

 

Damsamtal

Ok, nog för idag om 1960-talet i bloggen!
Skall snart in till Nyköping och läsa av Hjärtmonitorn! Då får Roffe vara hemma så ingen blir skadad! ;) Roffe gillar inte när jag ligger på rygg och nå'n okänd kommer med någon konstig apparat mot min bröstkorg!  :) ;)

 

Å Roffe e inte att leka med då han sätter den sidan till! :)

Men nu skall ingen tro att det här med Hjärtmonitor e så speciellt märkvardigt! Det e lika märkvärdig som att ta ett EKG på vårdcentralen! Man spelar in hjärtfrekvens och en del annat smått och gott! Det här e en längre inspelning bara, med en liten inbyggd EKG-apparat! Smart va! Bra va! http://sv.wikipedia.org/wiki/Elektrokardiografi

Här e min inbyggda grej! Men skall snart ta bort den! Tre år räcker batteriet!  http://www.medtronic.se/sjukdom/foermaksarytmi/produkt/beskrivning/

Nu fick jag tillfälle att berätta om det här med Hjärtmonitor också!
Vad gör man inte för att vara intressant i dagens bloggmängd! :)

/Bengan

Ps. Här e en bild från nutida mode!

 Väntsalen

 

Inlagt 2014-11-25 10:40 | Läst 4510 ggr. | Permalink
Jösses vad mycket fina bilder från 60-talet som du har! Jag är yngre än dig, men minns ändå mycket från den tiden. Hamnade i dina album från det årtiondet, och man blir nästan matt.. Jättekul att se! Hinner inte se allt nu, får återkomma.. Filmjölken i den ursprungliga Tetra Paken väcker minnen.. Ett eldorado för de som gillar nostalgi, svartvitt och Stockholm!
Mvh!
ehrsa 2014-11-25 11:39
Kom på nu att jag sommarjobbade i en vanlig mataffär några somrar i slutet på 60-talet, då fanns fortfarande små förpackningar av Tetra Pak kvar, det var 3 dl. Gräddfil i dom. Och dom stod så finurligt ihop med varann tack vare sin trekantiga design, och då i sina nästan runda metallkorgar.. Lätta att hantera för butikspersonal, och enkla att plocka ur för den som köpte förpackningarna..
Mvh!
Svar från Benganbus 2014-11-25 11:54
Å dom va väldigt praktiska vad gäller att spilla sedan! ;) :)
Det här va en hällakonst, som inte dagens ungdomar har en aning om! :)
/B
ehrsa 2014-11-25 12:10
Ha ha! Ok, just detta har jag inget minne av.. Men det stämmer antagligen. :-)
Mvh!
Hej,
Jag saknar en liter Tetra Pack. Kunde dom inte starta å sälja vin i sådana. En tetra vin skulle sitta rätt ibland.
Ha det foto bra
Bob
Svar från Benganbus 2014-11-25 11:52
Att sälja vin i sådan här tetror skulle vara ett lyft för folknykterheten! :)
Tänk va mycket spill det skulle bli innan man fick nå't vin i glaset! :)
/B
Bob Bovin 2014-11-25 17:52
Ha ha, vi hade en sådan tetra pak maskin för forskning på Kemicentrum? Den var ofta laddad med starkare saker än vin. Å inte spillde vi något.
Hupp
Bob
Jag tror bestämt att smalrandiga kallingar inte är i mode just nu =) Men jag har dålig koll...
Kul med Tetra Pak. Jag är för ung för att ha sett dem i butik, men min morfar var inblandad i utvecklingen. Min mamma och hennes syster fick stå och slänga tetror i kakelväggen på Lunds mejeri för att testa hur de höll.

Jag praktiserade på Tetra Paks informationsavdelning 1999 och då såldes de klassiska tetrorna fortfarande på en del marknader.
För ett par veckor sen tipsade du om Crimsons svartvita utskrifter. Tack!

Nu har jag provat själv! "Pro"- funktionen finns ännu kvar. Men kundtjänsten ville att jag skulle använda deras Prefixtjänst. Där kan man specificera "SvartVitt (matt) fotopapper". Kundtjänsten var lite luddig betr detaljer men Crimsons Håkan Holmberg meddelade att det är en silver halide gelatine print, framkallas precis som den gjorts i mer än 40 år fast exponeringstekniken är annorlunda.

Pappret var enligt min uppfattning inte matt utan lagom halvblankt / sidenmatt. Resultatet ser minst sagt övertygande ut och borde ha utmärkt långtidshållbarhet. Jag valde 200 dpi men testar 400 dpi nästa gång.

Tack för ett mycket bra råd!
froderberg 2014-11-25 15:39
Vill du har riktigt lång hållbarhet så är det pigmentbaserade utskrifter som gäller. http://www.profiler.nu/pigment-vs-digital-c-print/
Mot slutet av 60-talet hade jag växt upp så pass att de första finnarna började visa sig:) Bildjournalen fick jag till låns i andra hand, rummet tapetserades med hundratals idolbilder, Beatles, Rolling Stones, Tages, Hep Stars, Slam Creepers och vad de nu hette alla. Fina bilder du bjuder på och kul med konduktörens myntväska.
Säga vad man vill om 60-talets mode med tantkappor och damhattar men man hade i alla fall tillräckligt med tyg så att kläderna räckte till för att dölja det som inte borde synas.
Att köpa mjölken i trekantiga tetror var supermodernt tyckte jag som flyttade från landet till stan 1960 och var van att köpa mjölk i mjölkhämtare. Fast hala var de och det var nog åskilliga som gled ner i en vit mjölkpöl på butiksgolvet.
Nostalgiska bilder, tack för visningen av dem och lycka till med din batterigrej som hjälper till med rytmen.
Många moderna byxor är för korta upptill, vilket härmed bevisas. Jag hoppas att ditt hjärta håller takten.
En tetra från Nils-Erk Nilssons mejeri, det är grejer det! Deras mejeri låg på Dalagatan, jag passerade det på väg till skolan (Statens Normalskolas realskoleavdelning). Ofta när jag gick förbi stod det en tankbil med slang som gick in i huset. Tanterna med sina "fruhattar" är för härliga. Då för tiden låg det en viss prestige i att vara välklädd tant. Min mormor på Valhallavägen var en sådan. Den gamla bussen representerar ett mycket välkänt minne också. Sådana gick förbi på Värtavägen där jag bodde de femton första åren av mitt liv. Det var mest trådbusslinjer, men 56an gick med dieselbussar. När jag skulle till skolan på Dalagatan kunde jag ta 56an förbi Norra Bantorget till Torsgatan, och sedan gå upp på Dalagatan förbi MC-mejeriet. Alternativet var fyrans spårvagn på Valhallavägen, den stannade vid korsningen Odengatan-Dalagatan, precis vid Vasaparken. Ja, sådana här bilder får minnena att flöda :-)
Åt du sån där vedervärdig stekt torskrom också? Den levde kvar ganska länge, men var inget jag behövde äta hemma som tur var - däremot kommer jag ihåg att det ofta serverades som vardagsmiddag hemma hos en klasskompis ibland ...
Svar från Benganbus 2014-11-25 19:44
Nä inte torskrom!!! Men typ det här är vad jag kommer ihåg från det ljuva 1960-talet! ;)
Kåldolmar, Köttbullar, Blodpudding, Bruna bönor med fläsk, Falukorv, Fattiga riddare, Inlagd sill, Inlagd strömming, stekt strömming med potatismos, Isterband, Janssons frestelse, Kalops, Ärtsoppa, Plättar, Fiskpinnar, Fisk i ugn, Ugnspannkaka, Korv stroganoff, Sjömansbiff, Rostbiff, Kroppkakor och spagetti med köttfärssås...
Å säkert en massa annat som jag glömt!
/B
ehrsa 2014-11-25 19:56
Torskrom finns fortfarande på Lidl.. Känner en kvinna med sämre ekonomi som fortfarande steker torskrom då och då.. Jag minns svagt, torskrom.. förmodligen var den stekt också..
Mvh!



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg