Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2492 / Att skjuta sig själv i foten, mest samhället men även DN! Om presstöd alltså!


Den som läser en morgontidning har redan sett det här, morgontidningarnas snara hädanfärd! Och vad det handlar om, är att allt färre läser en papperstidning! För det är billigare, på flera sätt (ursäkta mej) att läsa på internet, de e nästan gratis liksom!

Så där står sig en klassisk tidning med en större redaktion sig ganska slätt! Och lösningen på det här informationsproblemet tror man är internet! Även för de nästan 30% av befolkningen i Sverige som inte har riktigt bra tillgång till internet, så heter lösningen internet!

De kvarvarande papperstidningarna blir tunnare och tunnare och tidningen hänvisar såklart läsaren till internet som sagt, men på vägen hittar jag annan läsning innan jag kommer fram till DN, och det va nog inte riktigt tanken!

 


Och med stora bilder i tidningarna försöker man dölja sina ekonomiska problem! En bild tror man kanske säger mer än tusen ord,  men det e minst tusen ord som skulle kunna ha fått plats på den bildsidan! ;)

Så vad göra i en värld där kanske det mesta vad gäller dagsaktuell läsning och aktuella nyheter kommer att finnas på internet?

De e lugnt, kostnadsjakten pågår även på internet! Och inte kommer omvärldsförståelsen att öka via internet heller, inte den politiska förståelsen heller, för det finns viktiga aktörer på internet, ekonomiska aktörerer, och de här prylkommersiella krafterna, dom kommer att försöka skymma sikten för det samhällspolitiska, för å handla e roligare och bättre för dom! 
Det här är "du sköna nya värld" i verkligheten!

/Bengan


Ps. Man kunde kanske tro att samhället skulle ha förstått det här, och i det här fallet kanske öka sitt presstöd, eller i alla fall fatta allvaret i den här informationssituationen? Ev på det lokala planet, det svenska planet alltså, med tanke på de 30% som inte har tillgång till den här sköna nya världen?
En demokratifråga, så kan man nog enkelt formulera det hela! Hallå samhället...!!

 

Inlagt 2014-11-03 07:57 | Läst 2995 ggr. | Permalink
Jag tror att en del i problemet ligger, som vanligt, i att man inte förstår. Jag tycker internet och social medier är toppen och läser mer där än i tidningar. Både analoga och digitala upplagor. Vad internet oftast saknar är bra, djupa, insiktsfulla, "neutrala" analyser av all denna information.

Jag kan gå till internet och direkt från våra politiker få höra information, åsikter, korta analyser, mm, i realtid. Även tidningarnas internetsidor har ett eftersläp på nån timme för den informationen. Så varför ska jag vänta på det? Än mindre vänta tills nästa dag för den tryckta versionen. Däremot hade det som sagt varit väldigt intressant att vänta på att få en bra och tydlig analys av det hela. Nyheten är redan gammal, men annan relevant information tar jag gärna emot =)
Svar från Benganbus 2014-11-03 11:48
Det påminner om hur jag tittar på internet! (Bakgrunden för mig e att jag arbetat med föregångare till internet sedan, tror det va 1985, och så kom ju internet! Å då kodade jag hemsidor i HTML hos ett större företag bla! :)
Vilka tider! :) Ingen Dreamweaver här inte!)

Men, nu är nu och alla e inte riktigt med på det här tåget, även om vi som sitter på tåget kanske tror det,
och hur kan man då hjälpa dom andra? Tror det e viktigt för demokratin att i alla fall fundera på det här frågan!
För det här hjälper också oss, om vi sprider demokratin!
/B
Att papperstidningen försvinner är nog bara början, fotograferna har man ju sparkat, billigare att ta in läsarbilder? Nästa drag blir väl att göra sig av med redaktionerna, borde ju vara billigare att låta läsarna ta hand om skrivandet också? Alla tidningar drivs ju av kapitalintresse som vilka bolag som helst idag. SvD uttalat moderat har ju samma ägare som Aftonbladet, socialdemokratisk? Osv. Detta är i sig ett demokratiproblem liksom att de båda rikstäckande morgontidningarna är borgerliga. Oavsett om folk läser eller inte sätts agendan till stor del av SvD och DN, och den agendan får givetvis en slagsida mot det som man i dessa tidningar anser är viktigt. Men så kanske det blir när man ser allt ur ett marknadsekonomiskt perspektiv, man slarvar liksom bort demokratin på vägen? :)
-affe
Svar från Benganbus 2014-11-03 22:46
Som jag svarade Ernst Göran, så tycker jag det e underligt att vissa tidningar går att sälja, titta in i en Pressbyråkiosk den som vill! Jag tycker det här e en intressant fråga!
Det här kanske speglar ett ointresset för analyserande artiklar eller nyhetsreportage,
det som just en morgontidning står för!
För papperstidningar finns det gott om, trots internet!
/B
Det finns vissa saker som kräver att man är expert för att inte förstå !
På vår lilla ö finns en lokaltidning som heter Driftwood. Den kommer bara ut en gång i veckan. Den har gått igenom samma utveckling som de svenska tidningarna. Blivit tunnare och tunnare. De hade en heltidsanställd fotograf för några år sedan, men han sa upp sig och öppnade pensionat i Mexico. På ön finns massor av duktiga amatörfotografer, och visst förekommer det att tidningen publicerar läsarbilder. Men framför allt har journalisterna utrustats med kameror. Det är tre heltidsanställda journalister som producerar mesta texten. Jag tror att man framför allt inte köper in så mycket från frilansare som man gjorde förut. Mängden läsartexter har knappast ökat. Uppenbarligen har antalet annonser minskat, och därmed tidningens ekonomiska bas. För några år sedan gav man ut en gratis helgbilaga, men den har försvunnit. Driftwood har fått känna av stark konkurrens från ett gratis nyhetsbrev på nätet. Detta nyhetsbrev tar in annonser och publicerar snabbt de viktigaste nyheterna. Där finns också en del intervjuer. Mer djuplodande analyser är i förekommande fall skrivna av läsare. Nyhetsbrevet drivs av en enda person.

Det finns säkert mer att säga om detta. Vi står mitt uppe i ett skeende där informations- och nyhetsförmedling undergår stora förändringar både på småorter och i de stora städerna. Nog har tidningarna haft svårt att hänga med i detta. De är säkert långt ifrån färdiga med sina omdaningsprocesser. Hur bra resultatet blir i slutändan kan man inte veta. Jag tror inte att iPad-generationen är några flitiga tidningsläsare, så de stora tidningarna skulle ändå tyna bort av brist på läsare i det långa loppet. Och det är inte bara unga läsare som försvinner. Här i byn bor det bara pensionärer. Här delas en morgontidning från Victoria ut varje dag. Jag tror att de har omkring tio prenumeranter i byn. För många år sedan var det omrking femtio.

Det kanske alltid är svårt att förstå djupgående förändringar. Och i alla fall ofta svårt att acceptera dem. Men man får finna sig. Att ge pressen konstgjord andning med presstöd tror jag inte på. Fick vi inte nog politiska stödåtgärder under varvskrisen? Man rår inte på kulturella förändringar med skattepengar.
Svar från Benganbus 2014-11-03 22:39
Jag kan ibland fundera på alla tidningar som finns i Pressbyråkiosken i Gnesta tex!
Tex fototidningar, motortidningar, friluftstidningar, hälsotidningar, mode, sport, mat osv.
Och den här typen av papperstidningar verkar ju sälja bra!
Så vad e det för fel på en nyhetstidning, typ pappers-DN, brukar jag tänka!
Där tror jag det ligger en intressant fråga!
/B
EGW 2014-11-04 00:54
DN är väl inte sämre än förr. Men det är en stor skillnad mot alla dessa magasin du nämner. De har mycket längre livstid. Jag minns en tid i Sverige när jag önskade mig ett nyhetsmagasin som kunde leva åtminstone någon vecka. Med alla viktiga nyheter från den gångna veckan, bra illustrationer och djuplodande kommentarer. En tid fanns det faktiskt ett nyhetsmagasin som avsåg att likna de amerikanska magasinen, typ Time och Newsweek. Jag undrar om det inte hette Tempus. Jag prenumererade ett tag på det, men det var en urdålig billighetsprodukt. En bra sådan tiskrift kanske skulle kunna funka.
Svar från Benganbus 2014-11-05 07:53
Jag måste nog tycka emot dig vad gäller DN Ernst Göran!
Jag har sparat några nummer av tidiga DN till min frus förtrytelse! ;)
Jag vill påstå, att DN för en tjugo år sedan var tre gånger så tjock,
och med minst tre gånger så mycket skrivet i tidningen, och även bra läsning.
Det var mycket mindre reklam på den tiden, så det var mer skrivutrymme.
/Bengan
EGW 2014-11-05 18:48
Du har säkert rätt. Jag vande mig väl gradvis vid den sjunkande kvaliteten. Förr fanns ju chefredaktörer som Herbert Tingsten och Olof Lagercranz. Det tog ett tag innan traditionerna från den tiden bleknat bort.
Eftersom detta inlägg ännu är färskt, blir detta ett intressant inlägg - http://blog.svd.se/ledarbloggen/2014/11/03/svastikadom-var-en-anka/

"Alla" tidningarna rapporterar fel, i sociala medier försöker man rätta till felet. Journalisten tog dock "Twitter-paus" och bidrog själv till att sprida felaktig information. Fast som hon själv säger .- "Vi kan inte ha Twitter som enda plats för rättelser – det är ett väldigt skakigt system /../"

Välkommen till den nya världen =)
Svar från Benganbus 2014-11-05 07:48
Tack för intressant läsning!!
/Bengan



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?

Lägg till

Tidigare blogginlägg