Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2463 / Pure Photography, eller kalla det kanske simple photography eller riktig fotografi? ;)

 


Kunde inte låta bli att fundera ett varv till vad gäller Leica M-A och kommer på efter ett tag att det va så jag fotade på 1960-talet, och det gick ju bra, eller kanske bättre än idag!? ;) Nåja, vi talade om det här med att ta bättre bilder förr på senaste Tårtan! Det här gäller ju många fotografer att dom tagit de bästa bilderna förr! Ofta beror det nog på att man som ung fotograf hade en större frihet! Ingen familj, inget huslån att amortera, jobbet va mellan nio och fem, se'n va man ledig, man kunde även ta ledigt från jobbet och åka iväg någon månad och fota i utlandet för att sedan söka nytt jobb när man kom hem, mao det fanns ofta en större frihet förr och även fritid! Och så hade man nog mindre kameraprylar att syssla med!

Och vad jag vill komma till, de e att det gick alldeles utmärkt att fota med en kamera utan exponeringsmätare och med bara en optik!

Nu följer kamerorna utvecklingen i stort, jag tänkte på det när jag lånade en ny bil i dag! Det e många displyer och varningar och hjälpmedel i den här bilen! Det piper och blinkar vad man än gör! Å inte tror jag att det blir fler bra bilförare för det! Ursäkta! ;) Utan tanken är nog som med kameror, att alla skall kunna fota och köra bil! Det handlar om marknader helt enkelt! Stormarknader på tex bilar och kameror som man säljer in smart!

 

Ok, tillbaka till enkel fotografi! De e faktiskt inte så dumt att fota enkelt ibland! En kamera, en optik, en film, en framkallare, som han magistern sa! Å det här påminner om att åka på retreat! ;) Lugnet återfinner sig! Det finns inte så mycket att pilla på! Uppmärksamheten ökar i stället på det primära!

Men att köpa en Leica M-A för retreaten, de e nog ändå att ta i tycker jag, det räcker med en bättre begagnad Leica M2 och tex en Voigtländer optik på 35 eller 50 mm och några rullar svartvit film! Och det räcker även för att visa att du kan fota på riktigt! ;)

God natt!
/Bengan

 

Ps. Men visst kunde det bli litet tunna negativ utan exponeringsmätare, helt klart!

Roulette 7.

 

Inlagt 2014-10-09 22:19 | Läst 2573 ggr. | Permalink
Jag kan säga så här: jag bryr mig inte så mycket om Leitz försäljningstrix. Jag har mina Leica M2 och M5 (ja, M5 med fungerande exponeringsmätare) - funkar bra bägge. Vill jag fotografera analogt så är det klart vassa kameror - med rätt objektiv då förstås...

Det är bara det att latmasken tagit över och eftersom jag har en M9 så kan jag ju använda mina gamla/nya Leitzobjektiv i alla fall.

Men: jag kan aldrig få till samma studs i svartvita bilder digitalt som jag fick med M2 + Tri-X + D76 och kopiering i mörkrummet på riktigt papper (Filigrand tror jag det hette). Antagligen är det något jag missat i PS. Eller så är det något annat jag missat. Färgbilderna däremot blir bättre med M9 digitalt, och skarpare. Men Kodachrome var rätt fantastisk på sin tid och "håller färgen" (!) fortfarande. Kodachromebilder från början av 70-talet ser inte ut att ha åldrats, vilket man däremot inte kan säga om en del andra diafabrikat..
/Tomas
Svar från Benganbus 2014-10-09 23:40
Det där med M9 och att använda gamla gluggar e jag litet avundsjuk på, helt klart!
/B
Det är inte utan att jag är lite kluven i såna här frågor. Jag kan direkt känna mig skeptisk till utvecklingen, som går så rasande snabbt nu förtiden, och som lämnar kameror och andra elektroniska prylar obsoleta efter nån enstaka säsong. Jag kan också tycka att som ren reaktion till den alltför snabba utvecklingen man gärna kan ta till gamla tiders sätt att fotografera, vilket också stämmer in på mitt vurmande för att sakta ner, långsamhetens lov.

Samtidigt är jag glad för allt de nya kamerorna kan göra och hjälpa mig med nuförtiden jämfört med tidigare, jag följer någorlunda med och tycker det är roligt, och jag är rätt mycket av en prylnörd och tycker att man gott kan acceptera nyheter och falla till föga för dem.

Men, skillnaden på förra årets kameror jämfört med de som kom i år kan aldrig vara avgörande, min gamla kamera som var så bra när den kom, börjar ju inte ta sämre kort helt plötsligt för att nyare har kommit. Ibland tror jag att fabrikanterna har en plan; de har alla nyheterna, alla grejorna redan färdiga från början, men portionerar ut dem styckevis och i delar under en följd av år, för att kunna prångla ut nyheter, nya modeller. Och sälja mer.

Jag tycker sen till sist att de blir lite löjligt att komma ut med en ny fast gammal kamera. Det är som att sälja redan slitna och söndriga jeans, vilket ju är helt barockt.
Eller så kan man ju ta ur batteriet ur sin MP. ;)
Dubbelolle 2014-10-10 01:44
Jo det blir ju alltid mer spännande resultat utan mätare, o det är ju kul när man ska kopiera eller scanna, men är man retro så är man, o filmen är ju billig. LO
alf109 2014-10-10 03:44
Personligen föredrar jag att ha ljusmätare, min kommentar handlade mer om det löjliga i att lansera en kamera utan mätare när man lika gärna kan köpa en med mätare. Och som sagt vill man absolut vara utan mätare är det bara att plocka ur batteriet.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg