Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2462 / Leica M-A, "Pure Photography"!

 

 Flera kallar att fota med Leica M-A för "Pure Photography" men jag har synpunkter! ;)
 

Litet billigare Pure Photography! En Leica M2! Med en renare sökarbild än den på Leica M-A!

Först så trodde jag det va ett skämt! Sedan googlade jag, och det va sant det här me Leica M-A! En nytillverkad M Leica utan exponeringsmätare, mao en moderniserad M3:a kanske man kan säga! Och så kallar man det Pure Photography! Men man får en rulle Tri-X med på köpet, så Ok då med Pure! :)

Här kan ni läsa litet om Leica M-A  http://petapixel.com/2014/09/16/leica-unveils-new-mechanical-m-typ-127-film-rangefinder/

Men ändå, varför inte köpa en begagnad Leica M2 i stället? Då får man med en litet mer Puristisk filmladdning också! (Och pengar över för en massa filmrullar)

 


Men om man skall vara/fota extra puristiskt med Leica, så tycker jag en Leica IIIf e mer värd att purista med! :) Först att ladda kameran med film e extra speciellt, att sedan ställa skärpan via ett titthål, se'n byta titthål för att se i sökaren, som e helt utan nå'n exakt bildberänsning, och bara för c:a 50 mm, sedan trycka av, och låta bli  tidsinställningsknappen som roterar när man trycker av! Se'n e de en del annat också, men det tar jag inte här, då skulle det bli en hel instruktionsbok! ;)

Så att fota med en gängleica, det kallar jag mer för Pure Photography med Leica! ;)

Men verkligheten e ofta en annan, den här Leica M-A går säkert att sälja. Kanske inte hos oss vanliga fotografer, utan hos andra som kanske fotar puristiskt en rulle, för att sedan ställa kameran och filmrullen i vitrinskåpet! ;)

Men observera, jag har inga synpunkter på kvaliten i Leica M-A! Kvaliten e sannolikt mycket, mycket bra, mao ganska mycket overkill för oss vardagsfotografer som bara fotar!

/Bengan

 

Ps. Å vill man ha en svart M Leica, utan exponeringsmätere alltså, då passar en M4-2 eller M4-P nog bra! Eller som någon så klokt sagt, om man vill ha en litet dyrare kamera, ta bort batteriet ur en MP tex!

 

Inlagt 2014-10-09 14:12 | Läst 3343 ggr. | Permalink
Tag en skokartong gör ett håll i ena endan, fäst något ljuskänsligt i andra ändan, rikta
Jag står med häpnadens finger i förvåningens mun - som min gamla mormor brukade säga.
Är det någon slags sport att göra det så svårt som möjligt för sig? Jag föredrar effektiva bildmaskiner som gör jobbet. ;)
Nils-Erik Eriksson 2014-10-09 18:40
Jag tycker om utmaningar, ju svårare desto bättre, effektiviteten söker jag att hantera efter de uppstående situationerna, även vid mina försöka att verka, som fotointresserad
Nils-Erik Eriksson 2014-10-09 18:41
Jag tycker om utmaningar, ju svårare desto bättre, effektiviteten söker jag att hantera efter de uppstående situationerna, även vid mina försöka att verka, som fotointresserad
Lite märkligt att allt från förr betraktas som bättre, eller i alla fall något att sträva (tillbaka) mot. Undrar hur det då var förr, vad sneglade de mot som köpte en ny och modern kamera med en riktig sökare, exponeringsmätare och till och med avståndsmätare. Eller accepterade de att då moderna kameror hade blivit bättre ovh mer effektiva?
syntax 2014-10-09 16:35
Det var samma visa Göran. När småbildsfotografin bröt igenom i början av 1930-talet, talade gamla fotografer föraktfullt om "strumpebandet".
Contax och Leica hade avståndsmätare. Contax även en exponeringsmätare 1936. Rena chocken!!
Det är väl i princip en MP med bortplockad ljusmätare?
Lustigt, det är väl bara att plocka ur batteriet om man inte vill ha mätare?
Men det finns säkert de som köper denna också.
-affe
Hej,
Jag är också svag för gamla kameror och känslan dyker upp med dina fina produktbilder.
Nu har jag sedan länge lämnat filmstadiet och måste säga att jag troligen skulle missa många bilder idag, med analog teknik.
En klapp till Roffe
Ha det bra
Bob
Ju svårare desto bättre. Knepig nisch det där.
Verkar ju rätt intelligent, snart är det väl dax för Leica att börja med en "Worn serie" alltså kameror som är nya men ser riktigt slitna o patinerade ut, då kan dom ju ta en 10- 20 tusen extra för det också. Antar att den här modellen utan ljusmätare är dyrare än den med, det är ju logiskt i Leicas värld. Sen kanske det tom. kommer kameror där man inte behöver film....LO
Som sagt: varför inte köpa en begagnad M2 eller M3 om man nu absolut måste ha en kamera utan exponeringsmätare? Även om de är från 50-talet håller de än, det finns inte så många rörliga delar (slutare och filmframdragning) som kan krångla. Min M2 är 60 år gammal, slutaren är servad av LP-foto för några år sedan - kommer säkert att hålla många år till (särskilt med tanke på att jag inte använder den så ofta). Måste erkänna att jag varit oortodox och satt på en exponeringsmätare från Voigtländer, men den går ju att ta bort om man tycker den är i vägen;-)

Man kan få en M2/M3 för 2-3000 SEK.
Det gick ju bra med svart söm också. :-)



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg