Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2417 / Sony A7R resp Leica M9! Å så litet Bokeh!

 

 

Att kunna fota med litet äldre, och mer spännade objektiv på en digitalkamera skulle jag tycka va intressant! Tex Sonnar 1,5/5 cm eller Canon RF 1,2/50 mm! Nu går ju det här ganska bra, och oftast med en adapter!

Men med en mindre sensor än 24 x 36 mm, så får man inte ut så mycket av ett objektiv gjort för 24x36 mm, annat än att det kanske tecknar skarpt i mitten! Men med en digital M Leica så blir det annorlunda, men nu tyvärr  priset också något annorlunda vad gäller kamerahuset! 

Men nu finns det billigare alternativ, tex Sony Alpha 7R, som också har en sk. fullformats-sensor, c:a 24 x 36, och som med en adapter tar det mesta vad gäller äldre objektiv, utom vissa vidvinklar! Nåja, den tar de flesta vidvinklarna, men i hörnen blir det ibland inte helt bra om den bakre objektivdelen går in långt i kamerahuset! Vet inte hur Leica M9 klarar det?

Tycker mig se att nyare M Leicaobjektiv, tex vidvinklarna, ofta är en retrofokuskonstruktion just för att inte den bakre objektivlinsen skall komma för långt bak! Är det nå'n som sett resultat av en Jupiter-12 via en Leica M9?

Men blir bilderna lika bra då med ett Sony Alpha-hus som med ett digitalt M Leicahus då! Vad gäller mer normala objektiv alltså! Jag tror och misstänker det, utan att veta! ;)
Vore intressant att höra några åsikter om det här i bloggen! :)

Jag fick en förevisning på Tårtan i går om användbarheten hos Sony A7R. Lasse Persson hade en Sony med en Summicrom 50:a på en adapter och då såg jag chansen! Frågade om han ville fota med min Canon 1,2/50 mm! Porträtt på full öppning! Det fixade han!

Jag har fått bilderna av Lasse, något förminskade för att få in dom i bloggen, med det ser mycket, mycket bra ut! Å de e fint fotat Lasse! 

 

Canon 1,2/5 cm på full öppning! Man ser skärpan på glasögonen, men oskärpan kommer redan på ögonen! Å visst e det väl litet intressant Bokeh i bakgrunden?

 

Lasse tog även en bild med Nokton 1,4/40 mm SC. Också på full öppning! De e en bra optik!! Även här litet Bokeh!

Den enda önskemålet som jag nu skulle ha, det är att tex Sony/Zeiss gör en digital RF-kamera med den här 24x36 sensorn! Det behöver inte vara så mycket lull-lull i kameran, bara att det finns en optisk sökare med inspeglad avståndsmätning och så inställbara ljusramar! Och att det inte blir nå't Leica-pris på kamerahuset! Mycket mer behövs inte! ;)

/Bengan

 

 

Inlagt 2014-08-28 12:08 | Läst 5728 ggr. | Permalink
Hej Bengan!
Du kanske minns att du förmedlade kontakten när jag köpte mitt Canon 1,4/50 till min M9 förra året. Mycket nostalgi eftersom jag köpte ett Canon FL 1,4/50 1967 till en Canon FT QL, och det här RF-objektivet lär vara samma konstruktion. Efter lite rengöring fungerar det utmärkt. Se t ex min bild här: http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/347954/2932943.htm
Man måste vara noga förstås, på full glugg, som på den här bilden.
Dina två exempel är fina. Men visst är det egendomlig oskärpa på mannen i bakgrunden? Jag antar att det är någon sorts motljuseffekt.
Svar från Benganbus 2014-08-28 13:32
Visst minns jag Jan! Och trevligt att kunna hjälpa till!
Och intressant bild du länkar till! Spännande teckning i bilden!
Någonting säger mig, att många kvalitetsobjektiv från 1960-talet och framåt, räcker mycket, mycket långt!
Allt verkar bero hur bra sensor man har i sin digitalkamera!
Och då talar jag om storlek 24 x 36!
/Bengan
Var snubblande nära att komma över ett Canon 1,2/50 häromåret, men blev överbjuden...

Verkligen säregen bokeh på båda dessa bilder, med två helt olika objektiv! Kan det trots allt vara sensorn? Inte för jag riktigt förstår hur den skulle kunna påverka det här, men...

Synd jag inte kom dit i går med Monochromen; det hade blivit väldigt intressant att jämföra!
Jag tror att den konstiga oskärpan beror på bildbehandlingen till stor del. Bildbehandlingen känns lite som överdriven HDR tycker jag.
-affe
Jag vet inte hur Jupiter-12 uppför sig på en Leica M9. Men objektivet fungerar förvånansvärt bra på Leica M8: http://www.fotosidan.se/blogs/chasid/made-in-the-ussr-the-russian.htm
/Mikael Good
Svar från Benganbus 2014-08-28 15:10
Leica M8 har väl aningen mindre sensor är Leica M9 vad jag minns,
och då kanske hörnen på Jupiter-12 inte riktigt kommer med i bilden när man fotar med en M8?
Hur som helst, vad gäller analogt på en Leica, så funkar Biogon 2.8/3,5 / Jupiter-12 utmärkt!
Filmen klarar nog av de sneda kantstrålarna bättre också!
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/218666/2023815.htm
/B
Det var en synnerligen märklig bakgrundsoskärpa på bägge bilderna, lever liksom sitt eget liv. LO
Hav inte för stora förhoppningar på Sonys a-kameror i kombination med M-objektiv. Min erfarenhet är att det funkar dåligt även upp till 50 mm brännvidd. Det tjocka sensorfiltret ger astigmatism och krökt skärpeplan så fort utgångspupillen börjar närma sig sensorn. Faktum är att filtret verkar tjockare än hos många spegelreflexkameror, så även dylika objektiv kan prestera sämre.

Jag vet inte varför Sony valt denna idioti, men så är det. För korta brännvidder krävs antingen att objektivet är konstruerat med filtret i åtanke, eller att utgångspupillen är tillräckligt långt bort, eller att fotografen inte är kräsen. Och i det sistnämnda fallet kan man ju glömma Leica-prylar. Då försvinner vitsen.

Emellertid ryktas det om att Zeiss kommer med en ny serie av manuella objektiv för E-fattningen:-) Har vi lite tur så blir de lika små som ZM-objektiven, och i samma prisklass.

Själv väljer jag oftast Olympus OM-objektiv. Adaptern står ut en bit, men gluggarna är små, skitbra och billiga.(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg