Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2332 / Alla Leicaägare har sina synpunkter om Leica! Om varför man fotar med en M Leica alltså!

Nu handlar det bara om M Leica! Och stor Nördbloggvarning alltså!
Och varför jag haft och har en M Leica sedan tidigt 1960-tal!

Å ni som läst om det här förut, låt bli att läsa vidare! ;)

 

Leica M3 med Canonoptik

Det började omkring 1962, då jag köpte min första M Leica, å varför jag köpte just en M Leica det vet jag inte! Men jag tror att jag hade sett bilder på några berömda fotografer som fotade med M Leica, å då fattar ni! Men de va inget köp i jämförelse med något annat, konstigt nog! Se'n när jag fotat ett tag så hade jag vant mig med hur min kamera skulle vara, så en SLR blev aldrig min melodi, även om jag prövat några gånger under åren!

Med Canonoptik

Å så va det det där med objektiven! Leicaobjektiven alltså! Alla säger att Leicaobjektiven e så speciella! Det kan väl vara så, men jag har nog haft fler andra objektivfabrikat på mina M Leicor under åren än äkta Leicaobjektiv! Å varför då då? Sannolikt e anledningen som med kamerahuset, jag hade sett kända fotografer fota med M Leica, men med andra objektiv än Leicas!

 

Med Zeissoptik

Och på tidigt 1960-tal så hade flera japanska objektivtillverkare optik i leicagängfattning, som Canon, Nikon, Zunow mfl. Och några pressfotografer använde Canon och Nikonoptik på sina M Leicor, å då kunde väl jag också göra det tyckte jag! Och gör det fortfarande! (Men jag har några Leicaobjektiv för att inte bli mobbad)  ;)

 

28 mm Cosina

Men den stora anledningen till att jag använder en M Leica är sökaren! Visst gjorde Canon och Nikon bra mätsökarkameror, och det finns andra tillverkare i dag som gör/har gjort bra mätsökarkameror, men ingen har nått upp till en sökare i M Leicas klass! Så till analogfoto, så funkar en M Leica med tex en Canonoptik eller en Cosinaoptik mycket bra för mig fortfarande!

Avdelning "Mycket väsen för ingenting" ;)
Tack för idag!
Godnatt!
/Bengan

 

Med Zeissoptik

 

 

Inlagt 2014-05-26 22:16 | Läst 2679 ggr. | Permalink
Ja du Bengt! Jag skulle också köpa en bra kamera 1960 efter att ha provat att filma med en Yashica dubbelåtta. Det var lite för meckigt med efterarbetet med film så den sålde jag. Då var Leica ledande bland ett antal diafotografer som åkte land o rike runt och visade sin fina bilder så det var ju ett hett alternativ. Dock fastnade jag för en SLR eftersom den visade exakt vad som skulle uppenbara sig på filmrutan. Det blev en Exacta Varex IIA med två objekiv: 55 mm Biogon 2.0 (om jag minns rätt) och ett Rodenstock Yronar 135 mm 4,0 (om jag minns rätt). Exacta var den tidens Rolls Royce av SLR-kameror och den var mycket bra. Tyvärr sålde jag den i börja av 70-talet då jag köpte en Canon F1 med objektiv 20, 35, 50 100 och 200 mm.
Jag har alltid varit nyfiken på Leica men tvekat inför priset och och inte minst deras mindre kompetens inom det digitala området. Nu verkar de ju vara ikapp (någorlunda) med kompetensen, men priset är ju fortfarande ett problem. Inte så att jag inte har råd, med digitala grejer faller fort i pris så då kostar det multum att köpa Leica.
Jag hade inte ens (vågat) hållit i en Leica förrän jag var i Berlin för tre veckor sedan. Där vågade jag mig in i en butik och fick fingra på en Leica M. Den var ju en stadig och stabil bit, t.om lite väl stadig/tung i mitt tycke. Sökaren var ju bra och fokusinställningen fungerade ok med mina ögon (det var en fråga jag har haft) men jag blev inte övertygad om att den var "MIN" kamera. Det beror nog mest på att jag är en telefotograf typ 90-100 mm och då är inte Leica optimal.
När Fujifilm kom med XPRO-1 (fattigmans Leica) så köpte jag den direkt med 18/35/60 mm och har huvudsakligen kört med 35mm 1,4 som är riktigt bra. Det gjorde jag för att kolla om jag skall satsa på en Leica med ett 50 mm Summilux 1,4.
Hittills har jag klarat mig med min XPRO-1 men inte 17 kan jag glömma Leica även om jag blev lite besviken i Berlin. Leica är ju ett mekaniskt underverk, men numera är det ju digital kompetens som krävs och då är inte Leica längre i topp.
Sorry, mycket snack o lite verkstad, men jag har svårt med Leica som jag inte kan släppa!!
Svar från Benganbus 2014-05-27 08:05
Tack för det här mycket intressanta inlägget Sven!
/Bengan

Ps. Har läst ditt inlägg en gång till Sven, och som sagt, intressant att läsa om din resa vad gäller kameror i fotolivet!
Jag måste härmed ge mitt bifall till ett av dina tidigare inlägg.Detta skedde i samband med att herr
Fröderberg beskrev den nya Leican. " Det skrivs alldeles för mycket om Leica. " Eller var det för litet?
Minnet sviker mig ibland, vid vissa påståenden/ NE
Svar från Benganbus 2014-05-27 13:27
Tack Nils-Erik!
Och vad gäller för mycket om Leica, så ingår det i den nya marknadsföringen! ;)
Förfinade upprepningar på gott och ont!
Själva innehållet e ofta inte intressant!
Utan namnet! Att Leica nämns! :)

Tyvärr kanske jag själv skall säga, för jag vill ju bara att det skriv om Leica i analoga sammanhang.... ;)
/B
Hej,
Det är för väl att det finns några M-nördar kvar, som Du. Leica M är för granna och jag tycker om att du har en del Canon gluggar.
Eftersom jag köpte min första M2 och också har M4 och M6 på hyllan så går jag ständigt å funderar på M. Igår var jag och klämde på T och klämde säljaren från Cph på mer info. T är lättare än senaste M. T har för vassa kanter och har avtryckaren på fel plats för mina händer. Men gränssnittet är kanon. Tyvärr har ju den digitala M blivit på tjocken och är nu ganska tung för mina små händer.
Sony A6000 är rätt i storlek och design, ändå tvekar jag. Nu har bankir Ninni ett nördfritt beteende, trots att hon plåtat med M2 sedan 1965. Det är en del saker man aldrig förstår vad gäller kvinnor? SÅ just nu är M på is.
Sänder en klapp till Roffe
Ha det bra
Bob



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg