Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2331 / Idag en kortblogg, för jag jobbar! Men litet om Leica i alla fall!


För ibland blir det körigt även för en pensionär! ;) Ketchupeffekt liksom, allt kommer på en gång, så bara en kortblogg idag! Men en fundering om M Leica, och inriktningen efter de senaste Leicanyheterna. Visst kan man tycka det e kul att Leica gör en analog M Leica igen, men ibland känns inriktingen för mig mera riktad åt pengahållet än mot fotohållet, ursäkta!

Å jag vet allt det där om att dom e bra på optik, och kvalitet, eller vad man säger när man gillar Leica oreserverat, och visst e det litet kul att Leica gör ännu en analog kamera  det tycket tom jag! Men för vem e kameran tänkt, vill jag fråga?
Och i rostfritt!?

E man äkta analogt fotointresserad så finns det mängder av utmärkta begagnade analoga kameror numera, tex Nikon F, att köpa för en spottstyver!  Nikon F va 1980-talets yrkeskamera, och ett hus får du för en tusenlapp, optik för knappa tusenlappen.

Men om man absolut behöver en M Leica, om man skall fota med kameran alltså ;) så finns det ofta väl fungerande begagnade Leica M6 att köpa för rimliga priser! Och man kan använda andra objektivfabrikat på M Leican också, som e nästan lika skarpa!  ;)

Men visst kan det väl vara kul att Leica tillverkar en analog kamera igen, men jag misstänker att det mesta av den här produktionen hamnar i vitrinskåpet. Ursäkta igen! Men det e klart, det dyker säkert upp nå'n fotograf som säger att den här analoga M Leican, det e den bästa dom gjort! Å det kan väl hända? Kvalitetsmässigt kanske! Men ändå, rostfritt!?  :)

Nog för idag, nu måste jag jobba!
/Bengan

 

Inlagt 2014-05-26 13:51 | Läst 2446 ggr. | Permalink
Det säljs bara en analog Leica M per år i Sverige, så marknaden för den nya Leica M-A är inte så stor. Men för den som tänker använda sin kamera mycket (vilket vissa gatufotografer gör) så kan det vara rationellt att skaffa en ny kamera som håller bättre.

Att M-A får skal i rostfritt stål är antagligen ett sätt att hålla nere kostnaden. Mässingsskalet på MP kostar lite att tillverka.
Svar från Benganbus 2014-05-26 15:38
Det e väl det här mässingsskalet som får oss litet äldre fotografer att sucka litet... ;)
För det blir patina på kameran, när små ränder av mässing tittar fram i kanterna!
Fast det får inte bli för mycket, utan bara så där lagom med mässing,
så en "kännare" av Leica upptäcker det! :)

Å en ha en M Leica i ett rostfritt skal, nu börjar det bli litet för trendigt och modernt!
Det blir litet av en köksfläktkåpa i borstat stål! ;)
/B
froderberg 2014-05-26 15:55
Då får du skynda och köpa dig en Leica MP :)
Svar från Benganbus 2014-05-26 16:02
Jag hade nog tankar på en MP för några år sedan, men jag har lugnat ner mig!
Och sannolikhten att det skulle bli bättre bilder med en MP, den e mycket liten!
Men dyker det upp en något sliten, svart, begagnad Leica MP, det vore inte så kul! ;)
/B
Magnus: Är du bombsäker på att M-A skall ersätta MP? Leica skriver på sin site (Edition 100-sidan) att "The cameras [M-Aoch MM] and lenses will be available exclusively as sets from Leica Stores and Boutiques and strictly limited to 101 sets."

Både materialkostnad och logik för modellnamnen talar väl för att M-A ersätter MP (och M7?) men är det uttryckligen sagt från Leica att det blir så?

Mvh

Fredrik
froderberg 2014-05-27 13:38
Bombsäker är väl att ta i, men min källa har har en sådan position att han har insikt i vad som kommer framöver.

Det som förbryllar mig är att M-A verkar sakna batteriucka. Den har i alla fall inte samma runda lucka som M6, M6TTL, M7 och MP.

Summilux-M 28mm f/1,4 Asph lär också komma framöver, men då i svart. Jag gissar att det kommer att vara en av flera Photokina-nyheter. Bara att tillverka de 101 lådorna tar sin tid, så det är ingen brådska med att börja sälja M-A och Summilux 28 styckvis.
Fredrikpersson 2014-05-27 20:31
Jag har sett uppgifter på flera siter på nätet (men inte några officiella) att M-A saknar ljusmätare. Det skulle förklara frånvaron av batterilucka.



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg