Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2315 / Inget viktigt i bloggen, utan bara litet nördigt om Leica M4! Varning alltså!

 

Har tittat i några äldre FOTO, och hittar både bilder, reportage och reklam! Förr va ungefär som nu, men kanske litet lugnare? Reklam fanns det i FOTO alla fall och även om Leica! Det här året va det Leica M4 som va på tapeten! Och man trodde att Leica M4 skulle kunna vara i bruk fram under 2000-talet, och det stämmer ju nu när vi har facit i hand! Och Leica M4 e en speciell M-Leicamodell, även om det finns andra åsikter!  Från dom som inte har en M4 alltså! ;)

Och diskussionerna i tidningarna va ungefär då som nu, Rosenlunderiet mot den nya bildsynen, och så om skärpa såklart! Å reklam för Tri-X!

Hittade för övrigt några egna 1960-talsbilder i en negativmapp!

 

6:an vid Roslagstull!  Och om jag inte missminner mig så sa spårvagnsföraren så här när han tittade upp i himlen: "Jag känner på mig att dom snart tar bort spårvagnarna i sta'n, men de e lugnt, för snart kommer dom på att de e bra med spårvagnar, å då kommer dom tillbaka!"

 

 

Trådbuss i Årsta! Å varför vet jag att det e i Årsta då? Jo för att om vi hade varit på Brunkebergstorg, den andra ändhållplatsen, då hade vi suttit på ett fik under de här fem till åtta minuter man ofta kunde ha på sig vid ändhållplatsen! Årsta va helt värdelöst på fik!

 

Fredag em....

Och Spritmuseét har hittat en av mina bilder från Systembolaget på 1960-talet, och vill låna bilden, och det skall vi väl kunna komma överens om! Och om man säger så här, att en glad min och fnitter i den här kön, det va inget att rekommendera, då kunde man bli utan! ;)

Annars rätt lugnt i Gnesta så här på söndagskvällen,
och det e skönt!

/Bengan

 

 

Inlagt 2014-05-11 18:28 | Läst 1852 ggr. | Permalink
Fina bilder från 60-talet! Innan photoshop kom och förstörde det mesta =)
62174 2014-05-11 22:19
Bäste N Thomas Meldert!

Jag protesterar starkt mot ditt uttalande:

" ... Innan photoshop kom och förstörde det mesta =) "

Ditt uttalande visar att du inte har förstått nånting av hur bildbehandling i den digitala domänen kan fungera idag. Givetvis kan man förstöra bilder om man inte kan tekniken. Eller är illvillig.

Jag vill utlova till dig och Bengan att jag kan "framkalla" betydligt bättre bilder på papper i stort format av alla dina eller Bengans analoga (kemiska) negativ som är 20, 30 eller 50 år gamla.

Att visa bilder i en blogg med max storlek 1024 pixlar på bredden och sen diskutera bildkvalitet - det är bara dumt. Det förekommer alltför ofta på Fotosidan.

Aldrig tidigare har det varit möjligt att visa alla bilder - på webben eller på papper - med högre kvalitet än idag med digital kvalitet.

Problemet är nog att det finns en massa klåpare som inte kan det minsta om hur man jobbar med skanning, bildbehandling eller färgstyrning i den digitala världen.

Mina gamla negativ från studentexamen för 50 år sen förstorade jag på papper då för tiden.

De skannade negativen, sedan utskrivna på papper efter varsam behandling i Photopshop är oändligt mycket bättre.

Vi ska - by the way - ha ett studentjubileum (50 år) inom kort i Strängnäs...Då kommer jag att visa dessa bilder.
Svar från Benganbus 2014-05-11 22:24
Thomas!
Bra jobbat att välta bikupan så det blev litet fart på trädgårdsfesten! ;)
/B
Svar från Benganbus 2014-05-11 22:27
Staffan!
Jag håller med dig!
I stort alltså! ;)
För utan min Photoshop 7.0 i mitt dator från 2002 med Windows XP,
så hade det inte blivit några 1960-talsbilder att visa!
(För övrigt så heter min utmärkta kopist, Crimson)
/B
N Thomas Meldert 2014-05-12 07:00
Bäste Staffan, ursäkta mitt något korta och plumpa uttalande. Jag är i princip enig med dig. Utan bildbehandling skulle det inte finnas många bilder att se på på internet, det inser vi båda. Fotosidan skulle näppeligen ens finnas om det inte vore för digital bildbehandling. Det jag vänder mig emot är den flod av överfiltrerade bilder man får se, bara för att det går att göra. Nåväl, en del av dessa använder fotografier som grundmaterial för att göra konst av sina bilder. Några är riktigt bra på det. Men väldigt mycket är dåligt behandlat.
Därför vill jag utmana din stora kunnighet i ämnet och äntligen göra något av din sovande blogg. Ge oss photoshopklantskallar en uppvisning i god digital bildbehandling, både av digitala original och skannade negativ. Av dina egna bilder förstås. Jag efterlyser dina bilder på din profil lika mycket som inlägg i din blogg. Jag lovar att läsa allt du skriver och suga i mig allt som jag inte tidigare visste (det är nog ganska mycket). Ge oss syn för sägen om din kunnighet i ämnet. Ty "någon annan ska berömma dig och inte din egen mun" för att låna ett visdomsord av Salomo.
N Thomas Meldert 2014-05-12 07:02
Vältade bikupor på trädgårdsfester blir en snackis i åratal. Tar man dessutom bilder på händelsen bevaras den i generationer.
Dubbelolle 2014-05-12 07:40
Fast du visar i princip inga bilder alls, o då är det ju lätt att tycka en massa, hils, LO
Fina bilder från 60-talet. Tur att man kan få lika fina bilder nu, med Photoshop och Lightroom etc. Och, verkar vara en fin kamera, eller? ;)

Det är härliga bilder, både ur fotohänseende och bildberättelse/dokumentärsynvinklar!
Svar från Benganbus 2014-05-11 22:31
En Leica M4 är nästan ett måste för en seriös fotograf,
vare sig man fotar digitalt eller analogt! :)

Att inte ha fotat med en M4, det betyder att man sannolikt kommer att undra hela livet
om den där f-b M4:an!!!??
/B
gorred 2014-05-11 23:47
Det verkar som om jag måste prova nån gång. Annars kan jag ju inte föra nån vettig diskussion ;)
Svar från Benganbus 2014-05-12 07:32
Å tycker man M4:an e värdelös att fota med,
så har man i alla fall prövat för att se'n kunna vara med i diskussionen! ;)
B)
gorred 2014-05-12 11:02
Precis. Fast, jag har svårt att tänka mig att Leican skulle vara värdelös. Intressant emellertid med hypen runt omkring den.
m4!är inte det en benämning på gänga?? ;) ha en bra söndag Bengt//Ronny.sköna bilder.
Svar från Benganbus 2014-05-11 22:15
: )
Ha en bra söndagskväll Ronny!
/Bengan



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg