Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2306 / Vem bestämmer vad som är bra fotokonst? Och vad är bra fotokonst?

 

 Det regnar ute...

 

Om man nu skall hårddra det hela i dagens fotovärld, så är det de bilder som säljer bäst, som såklart är de bästa bilderna! Å det e kanske inte så konstigt, har du ett galleri, eller tidning, och behöver få in pengar, till hyra, lön och liknande, vad gör du? De e klart, man kan som vissa gallerier gör, låta konstnärer hyra in sig, då får man ändå som gallerist in sina pengar! Men blir det "bättre" bilder som visas för det? Eller e risken för nå't annat?

Utan att gå in på några detaljer, så kan man fortsätta med frågan, "den här ev. udda fotografin, vem vill då egentligen visa upp den?"

Å vad är då udda och kanske även nydande fotografi?

Det gäller ju också att upptäcka det udda och nydanande! För om man "uppfostrar" ett antal människor/fotografer och bildtittare dagligdags med vad som är "bra" fotografi, hur skall då nå'n av dom kunna upptäcka nå't ovanligt på sidan om "allfartsvägen"?

För vi tittar ju på i stort sett liknande bilder varje dag, och många e till förväxling lika, och ger oss ett bildtyckande om vad som är "bra bilder"! Inget konstigt med det! Men sannolikt litet av en bildhjärntvätt? ;) 

För med en likriktad bildkonsumtion, som vi som sagt omges med dagligdags, så kan man säkert skapa en ganska likriktad bildsmak också! 

Så hur göra? Hur skall de här ev. udda fotograferna komma fram? Å vem har det litet udda och även vågande bildtänket att föra fram dom här udda fotograferna? Och kanske våga gå emot det enkla beslutet med att välja direkt säljande bilder?

För även bildrecensenterna ingår i den här likatänkade gruppen, bla av företagsekonomiska skäl! För annars kanske inte firman dom jobbar för har råd att ha dom kvar om dom tänker för olika?

Eller ska vi bara vara nöjda, och anse att de bilder som de flesta tycker om är bäst!
Det som säljer bäst e bäst alltså!
Och de bilder som visas i kommersiella lokaler, då sannolikt är de bästa bilderna! 

/Bengan 

 

Rast...

 

 

Inlagt 2014-05-06 13:11 | Läst 2008 ggr. | Permalink
Är det inte lite som melodifestivalen? Rätt låt vinner varje gång, beroende på vad publiken vill höra? Vissa låtar kommer dock hålla även om 30 år. Även den låt som kommer sist kommer alltid ha några fans som tycker att just den låten var bäst. Vissa kommer analysera låtarna med avseende på deras tekniska uppbyggnad, medan andra endast kommer tycka att känslan avgör om det är en bra låt.

Dvs, det finns inget rätt svar och det är väl en del av charmen? :-)


mvh Tommy
Tangerar frågan om vad som är en bra bild, ett bra fotografi överhuvudtaget. Eller bra musik, för den delen också. Och det finns en mängd svar, men inget som egentligen är mer rätt än något annat. Men, det är en intressant diskussion.
Svar från Benganbus 2014-05-06 16:01
Jag tycker också att det är viktigt att fundera på hur litet vi kanske får reda på,
eller kunskap om, i bildväg alltså, trots att vi kanske tror motsatsen genom mängden bilder vi får oss till livs!
/B
Jag brukar titta på bilder som är "svåra" för att försöka upptäcka vad det är som gör dem bra. Men det är onekligen lite jobbigt! Samma sak med musik. Jag har försökt många gånger med Stravinskijs Våroffer. En vacker dag kanske man gillar det. jag gick en kurs för Hanna Goldstein för ett par år sedan. Hon rekommenderade oss att hänga upp "svåra" bilder (våra egna i synnerhet) så att vi såg dem varje dag under en tid. Så småningom mognar bilderna eller förblir "svåra" (dåliga).
Jag tror på betraktaren, det är han eller hon som bestämmer!
Göran
Svar från Benganbus 2014-05-07 09:07
Och om betraktaren är ett stort och ganska nytt Fotomuseum,
då bestämmer den betraktaren att det här e en bra fotograf att visa upp!
En fotograf som det lönar sig att visa upp för Fotomuseet! ;) :)
B)
Göran Olofsson 2014-05-07 11:33
Betraktaren är du och jag med många andra.
Fotomuseumet som du säkert tänker på ”betraktar” säkert bara penningen: kommersiellt!
Göran



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg