Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2275 / Det här läsandet, det tar tid från fotografin!

 

 Självporträtt Dogma

Och läsandet tar tid från en del annat också! På gott och ont! ;)  Är fortfarande "fast" i Benjamin Libets försök vad gäller om vi är helt medvetna om vad vi gör eller inte! ;) De flesta vill väl påstå att allt vi gör är medvetet, tex när man tar i ett hett strykjärn, så tänker man, "oj det här va varmt", ocså drar man bort handen! Men vid närmare eftertanke, så är det nå't annat som gör det här, ganska automatiskt, och mycket snabbt, för annars skulle vi bli mycket brända!

Och så e det med många andra saker, speciellt de som är väl inövade, som i musik, bollspel och annat, man hinner inte "tänka" utan det går "automatiskt!"  Jag brukar ha en egen liten tanke om det här som man gör "automatiskt", de e när jag ser någon flyga en modellhelikopter. Nu menar jag inte de här självstabiliserade kamerahelikoptrarna och liknande som har kommit den sista tiden, utan när piloten flyger helikoptern!  De finns inget medvetet tankearbete i det här, tex som att försöka tänka, "få se nu, nu e helikoptern upp och ned och flyger mot mig, då blir det vänsterutslag på spaken...!?
Utan det går automatiskt, och allt går blixtsnabbt!

Nåja, för att återgå till Libets försök, så upptäckte han också och senare många andra forskare, att hjärnan sätter i gång en elektrisk aktivitet innan vi beslutar oss för att böja tex ett finger! Den här aktiviteten startar i hjärnan 0,5 till 1 sekund innan fingerböjet!?

Visst e det nå't lurt med det här, och det räcker inte med det, hjärnan sätter tillbaka fingerböjarbeslutet i tiden, så vi upplever det här fingerböjandet utan nå'n större fördröjning! Hjärnan lurar oss igen alltså! Hjärnan håller på med saker utan att meddela oss det! I realtid!
Men hjärnan lurar inte forskarna numera!
Forskarna kan numera mäta det här!

En fortsatt fundering om det här är, varför denna tidslucka! Den sannolika orsaken är att hjärna under den här tiden sorterar många andra intagna sinnesintryck, och bestämmer sig för vilka som e viktiga för oss att veta! Vi behöver inte veta allt som våra sinnen tar in, för då skulle vi bara bli sittande med ett surrande huvud och fundera på vad vi skall välja av allt det här och vara ett lätt byte för rovdjur eller rånare!

Så vissa saker gör hjärnan automatiskt, tex det där med strykjärnet, eller efter en viss träning, så spelar vi fotboll bra utan att tänka på alla detaljer,  men ändå så kastas massor av information bort, men en liten del tycker hjärnan ändå att vi kan få reda på! Å det e väl bra! :)
Det här sättet har visat sig vara praktiskt under evolutionen!

Man kan även tänka på när vi lägger saker ifrån oss, och efter en stund säger, "va f-n la jag glasögonen??"  Nå't i huvudet har fixat det här så att vi lagt glasögonen på ett ställe utan att meddela oss vad som gjorts! De e som att gå i sömnen! Men allt brukar gå bra, hjärnan klarar att hålla balansen,  och styra oss så vi inte går emot några föremål osv, men ändå utan att meddela det sk medvetandet var man lagt glasögonen! 

Eller det här, "Låste jag dörren?"
Nå'n som känner igen det?  :)
Och man har ofta låst dörren utan att komma ihåg!

Ok, ni fattar att så'nt här läsande tar tid från fotograferandet!
Nu skall jag i alla fall framkalla några rullar film i ett hyffsat medvetet tillstånd!
Det brukar bli bäst då!
/Bengan

 

Inlagt 2014-04-10 09:11 | Läst 1509 ggr. | Permalink
Fint selfie, Bengan!



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg