Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2239 / Att se Robert Frank på Fotografiska, e det rätt sätt?

 

Att titta på berömda fotografers bilder på ett galleri eller utställningshall, e det rätt sätt, och inte i en bok, de e så jag menar! Men de e klart, om man får se några originalbilder, det kan såklart också tillföra nå't i det hela! Och har man turen att få gå nästan ensam i utställninghallen, mao att det är litet folk, då kan det nog fungera mycket bra!

Ofta när jag går och tittar på bilder med vänner så blir betraktandet litet splittrat pga av det trevliga sällskapet!

Och vad gäller att se på bilder av Robert Frank, e det nå't att se så här i en ny bildtid? Många av hans bilder e ju från en annan tid, långt tillbaka alltså och i svartvitt, flera har dålig skärpa och verkar vara litet hafsigt tagna!

Har man bara den inställningen så skall man nog inte gå och titta på Robert Frank på Fotografiska! ;)

Om man har en annan inställning då?
Då tycker jag att Robert Frank e mycket viktig att känna till, och det är även viktigt att se hans bilder!

/Bengan

 

 

 

Inlagt 2014-03-09 18:13 | Läst 2389 ggr. | Permalink
Robert Frank? Nja.... Men liksom var och en får kvittra efter sin näbb, får var och en fotografera efter sitt fotografiska sinne.
Håller med dig utom det där att om man inte gillar suddiga bilder så ska man inte se dem. Jag tror det är viktigt att titta på bilder som man inte gillar. Man kan lära sig nåt! Att skärpa inte är allt, t ex.
Suddgummi 2014-03-10 19:16
Sa nagon skulle kanske titta pa fler skarpa bilder? Kan man lara sig nagot av det?
Han reste runt USA under två år på stipendium från Guggenheim Memorial Foundation och fotograferade samhället han passerade. 28.000 bilder blev det varav 83 blev till boken och utställningen The Americans. 38 bilder om dan i snitt, ungefär en 36-rulle alltså. Kanske inte speciellt mycket med dagens digitala mått mätt, men ändå. Mycket bilder blev det. Att många är suddiga och (som det kan tyckas) slarvigt tagna var kanske något nytt i förhållande till den rådande bildstilen, där skärpa och noggranhet varit ledstjärnorna inom fotografin. Sune Jonssons ungefär samtidigt tagna bilder i Byn med det blå huset, har en helt annan noggranhet i både komposition och vad gäller att sätta skärpan rätt. Så bildernas karaktär av att se lite slarviga och oskarpa ut har inte så mycket med den tidens utrustning och material att göra. Det var en helt ny bildstil som lanserades av Frank.

Frågan är om såna här stora arbeten är möjliga att utföra idag av yrkesmässigt verksamma fotografer? Även Sune Jonsson gjorde ju en stor del av sina arbeten som anställd fotograf på muséum. Vi kan se liknande idag vad gäller Anders Petersens/JH Engströms Värmland, och även det var i samarbete med Värmlands muséum. Inta Rukas bilder från Norrlands inland är också arbeten utförda på uppdrag av muséum. Så visst finns det en del sånt här även idag. Men frågan är om det kan bli lika genomarbetat som ett arbete utfört under 2 års koncentrerat iaktagande och fotograferande av ett helt samhälle? I det avseendet är Robert Franks bilder mycket viktiga som ett unikt tidsdokument.
D76 2014-03-09 20:50
Du menar väl Inta Rukas bilder från Hälsingland. Visst?
Nils Bergqvist 2014-03-09 22:51
Ja där hade jag visst fel. Fint att du rättade! Är iofs ingen skillnad för sammanhanget. Sak samma oavsett var hon tog sina bilder.
Hej,
Absolut, Frank skall man se både i bokform som utställningsform. Är man det minsta intresserad i seriös fotografi så skall man se hans bilder. I bokform så kan man ju sitta länge och glo. Det är mer tröttande, men mycket givande att se "riktiga" kopior av en betydande fotograf.
Franks bilder från Amerika är mycket intressanta. Det finns ett slags band till Tunbjörks bilder. Dock håller jag Tunbjörks bilder mer innehållsrika och talande. Kanske för att vi har levt mer i den miljön han skildrar.
En klapp till Roffe
Bob
Flickan i hissen, När Frank visade den bilden för Jack Kerouac, frågade han "Frågade du efter hennes telefonnummer?" Kerouac skrev ju sen ett underbart förord till boken The Americans.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg